Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 527
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Аз пък днес малко се притесних от новината, че класната по БЕЛ другата седмица ще е само на преразказ, без тестова част.
Ако е вярно, не съм сигурна, че синът ми ще докара до отличен и срочната оценка става много под въпрос.

# 586
  • Русе
Нашите пък до сега не са направили нито един преразказ в училище тази учебна година. Щяла да им обясни г-жата, когато свършело ДО и се върнели отново в клас.

# 587
  • София
В училището на дъщеря ми също няма да има класни, докато са на ДО. Основно им дават проекти по разказвателните, съответно тя не ги учи. По МАТ правят доста контролни, там госпожата се справя много добре с платформата. А по БЕЛ...ех БЕЛ....дори и домашни нямат. Моето момиче ходи на школа по БЕЛ, но утре ума пробен частен урок и ако нещата потръгнат, ще я оставям на уроци само.
Три препразказа са правили от началото на годината в школата (без този на ПИ) и няма обратна връзка. Е....как да станат нещата....

# 588
Аз пък днес малко се притесних от новината, че класната по БЕЛ другата седмица ще е само на преразказ, без тестова част.
Ако е вярно, не съм сигурна, че синът ми ще докара до отличен и срочната оценка става много под въпрос.

Много гадно би било това - само на преразказ. А на който не му се отдава да пише, но учи...все пак БЕЛ е и граматика и разбиране на произведение...

Нашите май не са правили класно още...
За сега и за нас е мираж 6. Миналата година завърши само с една 5. - точно по БЕЛ. Тази година е шарения при оценките. В това школо - нагледно шарено Simple Smile Само 2. няма! Не знам какво ще правим. А най-много ме е яд, че знае добре материала, познава герои, случки, кое в коя глава се е случило, с граматиката се справя чудесно, но не може да прави прекрасни преразкази. А с учителките по БЕЛ все не се разбират. Сега на ДО го гледам, цял час "Госпожо може ли аз да кажа", вдига ръка ( и реално и с иконката), тя не му дава думата, той се ядосва, тръшва учебника и точно тогава тя него пита и той изобщо не знае какво Simple Smile Вече няколко пъти все това се случва. А тестовете и са супер зъвартяни и все има 1-2 въпроса объркани ( и аз не мога да ги реша) и 5. или 4. Абе каквото такова. Радвам се, че виждам, че знае. И на школата е сред най-добрите. Ще трябва да се борим с -11т. (мисля, че толкова бяха)

# 589
  • у дома с любимите си хора
При моето нищичко не се чува нито за класни,нито за контролно.
По БЕЛ има тотални различия в изискванията на госпожите от училище и школата,което я паникьосва. Преразкази правят и на двете места. За мен тя се справя добре,но в школата редовно ѝ орязват точките,което я демотивира.Дори брат ѝ като чете преразказите и рецензиите твърди,че я ощетяват.Аз доста разчитам на неговата трезва преценка.
По МАт положението не в цветущо.Тя се паникьосва и не може да реши елементарни задачи. Работи бавно и не може да влезе във времето.Направо се отчайвам и не зная как да и помогна .
По разказвателните ги тормозят.И тя освен физиката,не харесва нито един от другите.Химията и биологията направо са ѝ омразни.

# 590
Аз не влизам в стаята и не знам как ги изпитват по разказвателните. Уроци не разказват слава богу.
Много съм ядосана, защото е имало домашно по единия разказвателен, дадено преди да започне ваканцията. Написано е, че ще правят контролно, какво да преговорят. Днес след като свършило контролното разбрала за това,  а аз поне три пъти й напомнях да провери, защото е между две оценки. Много съм възмутена как може такова нехайство.

# 591
При нас другите оценки са шарени, но по мат. и БЕЛ от миналите години е с шестици.
Тази година има 5, 6, 5 и разчитах много на резултата от класната. При нас с госпожата се харесват
взаимно и няма да го ощети нарочно. Но за оценка само на преразказ не съм оптимист въобще.

# 592
  • Варна
И у нас днес имаше и контролно и класно в един ден, в поредни часове. Красота! На контролното по АЕ щяла да има 5, показа ми и теста - толкова подвеждащи въпроси... Никъде не пише в какво време да се поставят глаголите, дадени са 3 опции, 2 от които могат да са верни (като на БГ: "Ходил съм в Париж." и "Ходих в Париж.") И въпреки, че е посочила чисто граматически верен отговор, той не е зачетен, защото госпожата явно е очаквала другия. Не им знам материала, но за мен е трябвало да пише в какво време да са глаголите или да има само един възможен верен отговор. Та ме хвана яд, защото имаше 5,35 на входното (запомнила съм го!) и две шестици. Сега с тази петица може и 5 за срока да й остави. Не е беда, но се разстрои точно преди класното по математика. То уж мина добре, но и там като ми обяснява задачите никак не са били леки - имало е и тестови, и със свободен отговор, и с разписване, за които са имали 5 минути след края да пратят решенията снимани. 40 минути, с пуснати микрофони и камери. За капак, веднага след класното имат пак синхронен час, та никаква почивка. Сега се опитвам да я изпратя да се разходи с приятелки из квартала - не й се излизало... От тази апатия почвам да се тревожа, не от апатията към ученето Sad

# 593
  • София
При нас изпитват по разказвателните, вкл. и с изключване на другите участници (остават в "стаята" учителят и 3-4 ученици и се започва яко препитване). По химия "изкарва някой на дъската", който диктува уравнение/задача. По история правят доста тестове с ограничено време, не че няма и факири в търсенето в Гугъл, но повечето не успяват да се включат във времето, ако го направят за 2-3 въпроса. Разбира се, и за проекти и участие се пишат оценки.
Най- шарени са оценките по БЕЛ- от 3 до 6. Ясно ми е, че има пропуски, ама никак не си дава зор да седне да попрочете нещичко (което ме подлудява).
Младежът е на вълна "снимане и редакция на клипове". Увлечението дойде, след като по ТП трябваше да измислят някаква реклама, а той го направи в последния момент, без възможност да редактира... и се ядоса, че не е успял да направи "най- хубавата", та сега монтажи - по цял ден (поне спря тубърите с игричките и простотиите да гледа).
И на мен ми е минавало да го зарежа, ама го направих, когато беше 4. клас, и знам какви ще са последиците... Опитвам се да го удрям на обяснения за качество на учители, деца, среда. И уж ме чува, ама трае до следващия ден, когато пак си запявам песента, та май ще взема да се запиша и да му го пускам, вместо "добро утро"

# 594
  • София
Моли, аз като споменах "за участие" имах предвид, че под участие се разбира да са си направили съответния проект или пък да са си предали домашното в срок. За такива неща им пишат оценки. Рядко са случаите и при двамата учителите да задават въпроси и те да отговарят, а не е като да нямат по няколко оценки по предмет Има и направо куриозни случки в класа на девойката, как се пишат оценки, но тук няма да ги коментирам.
И у нас във вторник имаше първо контролно по химия и 10 минути след него класно по математика. И след това си продължиха с 5 редовни часа, но това непрекъснато се случва в тяхното училище, така че никой не беше изненадан.

# 595
За разлика от миналата година при нас тази година доста ги режат  в оценките.В началото се ядосвах сега натискам само по БЕЛ и мат,е  и по другите да не се излага с някой 3-ка. Моят сега пък изведнъж реши ,че иска да кандидатства в Американския колеж.Никога не е писал есе и като не чете книги , не виждам как ще се справи. Ама няма да му чупя хатъра  - ще се яви щом иска , нека видим дали ще има мотивация да учи след като сам е направил избор - няма да го натискам .По математика се надявам подготовката по Мат за НВО да е достатъчна , не съм виждала какви задачи дават.

# 596
  • София
За изпитването по разказвателните знам, че правят контролни, отговарят на въпроси в час, пишат много домашни. Само по география съм чула да има проекти (и по ЧК правят и ги представят), но за девойката не останала държава. Справя се, като изключим последното контролно по Биология, но тогава бяха няколко неща на куп. Казах да не се тревожи, не може винаги да е на максимум, че г-жата знае, че учи и няма страшно, ако не е 6 този срок, а и има време за поправка.
По Физика обяснявах 2-3 пъти - г-жата им е доста взискателна (всички са много, но тя е по-), една вечер обяснявах едновременно на нея и на приятелки й във видео чат, ползвах максимално технологиите им Wink
Наместиха се нещата и сега отказва помощ.
Мисля, че малко учители се показват на екран, но за мен това не е проблем - споделят екран, говорят, показват, пишат на споделения екран. Отскоро по АЕ са с включени камери всички, май заради скатаващи, въпреки че учителят не ги оставя и за миг да скучаят.

Да споделя и тук една важна новина относно НВО - тия дни в една известна търговска верига (няма да ѝ казвам името да не стане реклама) онази бяло-червена течност,  която се преглъщат по лесно нещата е -25% ... то ясно, че няма стигнем шкафчето на мама Мони, но може да се подготвим малко Joy
Взех и от прословутото Тиквешко, признавам с голяма доза недоверие, отдавна не съм пила такова, на което е посочен цвят, но не и от какво е направено (cорт) Blush

Училище в дните преди НВО: Баткото му пуснах 3те дни по домашни причини, два преди първия и между двата изпита. Целта беше да се поотпусне, наспи, почине, подреди нещата, ако иска да погледне нещо без да е цел нещо да учи тогава.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 21:32 от Desem

# 597
  • София
Момичета вкарайте малко ред в главата ми, моля, че и бейлиса свърши!
Първо, искам да принтирам справочник за училищата в София след 7 клас, там има ли посочен минимален бал, защото аз съм от тези дето гоня минималния. Толкова ни мързи, че.....
2. Като го принтирам, как да се ориентирам, например едно училище е с минимален бал 280,максимален 320. Ако имаме оценка БЕЛ - 3,Мат - 4,на матурите хванем.... минимума точки малко над 1,тогава...този бал 280 стигаме ли го или не, явно има някаква формула за изчисляване.
3.после как си правя списък за училищата, подавам ли го някъде, как подреждам желанията си.... Реалните
Моля ви, не се нахвърляйте върху мен.
Все отлагах този момент, но май е дошъл.
Разбрах поне, че не се подава молба за матура. 🤣

# 598
Първо, искам да принтирам справочник за училищата в София след 7 клас, там има ли посочен минимален бал, защото аз съм от тези дето гоня минималния. Толкова ни мързи, че..... - минималният бал от предходните години няма значение сам по себе си. Има значение на коя позиция в обобщената статистика е бил последният приет в тази паралелка.
2. Като го принтирам, как да се ориентирам, например едно училище е с минимален бал 280,максимален 320. Ако имаме оценка БЕЛ - 3,Мат - 4,на матурите хванем.... минимума точки малко над 1,тогава...този бал 280 стигаме ли го или не, явно има някаква формула за изчисляване.  - Миналогодишният бал като абсолютна стойност е без значение. Тази година минималният бал може да е по-висок или по-нисък. Прогнози могат да се правят едва след излизане на статистиките за настоящата учебна година.
3.после как си правя списък за училищата, подавам ли го някъде, как подреждам желанията си.... Реалните
Моля ви, не се нахвърляйте върху мен. - желанията се подреждат в профила на ученика в електронната система за прием на МОН. Когато моментът настъпи, ще получите достъп до него. Желанията подреждате от " пеперуди ми пърхат в корема, като си помисля за тази паралелка" през " и тази става" до " не е моето, ама ще го пиша за всеки случай". Важно е желанията да са достатъчно на брой и накрая да посочите паралелки, за които на база на минали години е много вероятно ученикът да бъде приет.

Разбрах поне, че не се подава молба за матура. 🤣 - Напротив, за ДЗИ ( матура) се подава заявление, но седмокласниците не се явяват на ДЗИ, а на НВО. И все пак, ако ученикът иска да положи НВО по желание ( чужд език), ще се наложи да подаде заявление.

# 599
Първо, искам да принтирам справочник за училищата в София след 7 клас, там има ли посочен минимален бал, защото аз съм от тези дето гоня минималния. Толкова ни мързи, че.....
2. Като го принтирам, как да се ориентирам, например едно училище е с минимален бал 280,максимален 320. Ако имаме оценка БЕЛ - 3,Мат - 4,на матурите хванем.... минимума точки малко над 1,тогава...този бал 280 стигаме ли го или не, явно има някаква формула за изчисляване.
Моля ви, не се нахвърляйте върху мен.
Все отлагах този момент, но май е дошъл.
Разбрах поне, че не се подава молба за матура. 🤣
Резултатите от изпита по БЕЛ и математика (НВО) не са в оценки, а са в точки като максималният резултат е 100 т. по предмет (по БЕЛ- 65 тестова част и 35 т.преразказ). По математика (също 100 т.максимум) са два модула, но не мога да кажа как се образува точкуването. Максимумът от 50 т. по балообразуващ предмет, в почти всички случаи Мат. и БЕЛ, се получава като се приравни годишната 6, респективно надолу по- ниските оценки. По Наредба се взема като балообразуваща оценката само за 7 клас.

Общи условия

Активация на акаунт