Седмокласници 2020/2021 - Тема 5

• 31 548
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
  • София
За повечето паралелки балът се изчислява по следния начин: 2хНВО по бел + 2хНВО по мат+по веднъж оценките от седми клас по двата балообразуващи премета /обикновено бел и мат/, приравнени в точки, както следва:
6 = 50т.
5 = 39т.
4 = 26т.
3 = 15т.
За някои училища НВО по мат се умножава по 3, а НВО по БЕЛ се взима веднъж. Има училища и с допълнителни изпити, като НПМГ например. Когато излезе държавният план прием ще се види в кои училища как точно се формира балът.

# 601
Има доста паралелки, за които БЕЛ и МАТ от свидетелството не са балообразуващи.
Има доста варианти на балообразуване. Наскоро бях коментирала в темата най-популярните от тях.

# 602
  • София
Дидева, има, но предвид въпросите, трябва да са почне от някъде, за да се подреди кашата. Joy От общия случай най-добре.

# 603
При липса даже на проект на ДПП, статистика и годишни оценки...Смятам упражнението за безсмислено. Да не говорим, че паралелките отдавна са подредени по минимален бал от добри хора. Joy

# 604
Desem, и аз бях така с Тиквешкото, а ММ, който 20 год. се занимава с вина още повече. Изобщо не искаше да го купува Simple Smile В крайна сметка ми угоди и купихме бяло. Ами лекичко е, лесно се пие, но не е за ценители Simple Smile

Mrs. Jones, към март, април излизат справочниците. В тях има и минимален, и максимален бал. Разбързала си се, според мен Simple Smile
3 и 4 от училище са съответно 15 и 26 точки, смятат се по веднъж, една точка от матурата по мат. прави обикновенно 2т бал и една по БЕЛ прави 2т. бал - общо 45т. Тоест не хващате бал 280. Simple Smile Но, да ти кажа абсурд е да има 1 точка на НВО...ако приемем че изкара 55т. на двете матури, в общия случай 2 по 55 БЕЛ и 2 по 55 Мат. =220 +41 от училище = 261...ето че почти ги стигнахме Simple Smile

Формулата е обикновенно 2xБЕЛ НВО + 2xМАТ НВО + Оценка от 7 клас в училище БЕЛ в точки ( за 6-50т.,за 5-39т, за 4- 26т, за 3- 15т) + Оценка от Мат. от училище( по същата скала) Максимума е 500т. 2x100 НВО БЕЛ+2x100 НВО Мат. + 50 бел училище + 50 мат. училище.

Има училище с различна схема - МГ - 3x НВО мат и 1X НВО бел...+ оценките от училище по двата предмета или обратното, а също и други изключения с вземане на оценки по други предмети.

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 21:02 от MollyBy

# 605
Преди пет дни в същата тази тема.
За всяка паралелка е различно. Когато излезе одобреният държавен план-прием,  в него ще бъде посочено балообразуването за всяка паралелка. Най-популярните варианти са:
 2хНВО БЕЛ+2хНВО МАТ + два предмета от свидетелството
3хМАТ+1хБЕЛ+ два предмета от свидетелството
3хБЕЛ+1хМАТ + два предмета от свидетелството
Двата предмета от свидетелството много често са БЕЛ и МАТ, но не е задължително.

# 606
  • София
Sanaka права си! Дидева, ровя в твоя сайт за да принтирам. Трябва да знам, кое училище е мечта недостижима, за кое може и битка да водим. Всеки ден ги питали къде ще кандидатстват, само ние не сме знаели... Лесно ви е на вас, умни сте, схванали сте го.
Много ви благодаря, ще се боря тази нощ.

# 607
Момичета за завиждане съм
Имам 100л домашно вино
И природата си знае работата 😂

# 608
Много ви благодаря, ще се боря тази нощ.
Не хаби излишни усилия.Нито знаеш какви ще са резултатите на детето на НВО, нито годишните му оценки, нито къде е в статистиката спрямо останалите.
Когато му дойде времето, обещавам да ти изготвя лична прогноза.
А и детето не е длъжно да споделя къде ще кандидатства. Всъщност се кандидатства на голям брой места, освен ако не напишеш едно-единствено желание в заявлението.

# 609
  • София
Преди пет дни в същата тази тема.
Скрит текст:
За всяка паралелка е различно. Когато излезе одобреният държавен план-прием,  в него ще бъде посочено балообразуването за всяка паралелка. Най-популярните варианти са:
 2хНВО БЕЛ+2хНВО МАТ + два предмета от свидетелството
3хМАТ+1хБЕЛ+ два предмета от свидетелството
3хБЕЛ+1хМАТ + два предмета от свидетелството
Двата предмета от свидетелството много често са БЕЛ и МАТ, но не е задължително.
Ама ти сериозно ли? Човек ще рече, че за първи път участваш в седмокласна тема. Laughing Преди цели пет дни, е-хеее, че това си е почти миналата година! Joy Да заложим ли колко пъти още ще го повториш до юни месец? Пък и не само това. Аз не мога да броя до толкова. Laughing

# 610
  • Варна
Инвизибъл, наздраве! И аз съм в твоя отбор - тази година благоверният специално за седмокласната сага ми направи над 100л розе, червеното отделно е двойно. Ако някоя варненка закъса, да ми пише Wink Шегата настрана, но имам чувство, че се опиянчихме с таз изолация.

# 611
Като начало е добре да си помисли какво му се учи. Дали математика; дали език, ако е език - какъв език; дали нещо с компютри; дали природна наука; география или пък предпочита да научи професия. Там вече изборът е много голям. Няма лошо да разгледате училищата от миналата година, вероятно поне 70% ще е същото, но поне да знае какви паралелки и в кои училища има. От личен опит ще кажа, че е много важно детето да си избере само, да си каже това ми се учи, а не мама ме записа в 505-то училище.
Скрит текст:
Моето дете искаше да учи френски. И ако трябваше да пиша още една паралелка в заявлението след ФЕГ, щях да запиша 18 СУ, нищо, че не е от групата на "елитните". Просто детето е мотивирано за ФЕ. Сега виждам с какво желание учи това, което си е избрала.
След като си избере основното, което иска да учи и като излезе ДПП ще мислите и за втория профил (ако сте избрали профилирана паралелка), който според мен също е важен. При училища с еднакви профили вече се гледа локация и мнения за среда, учители и т.н.

# 612
  • София
Какво е това тиквешко, освен за Швепс портокал за друго не се сещам Simple Smile

# 613
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вино от Тиквеш

Simple Smile половинката хареса розето, но не намирам картинка.

# 614
  • София
Аз обожавам червено вино, дори и през лятото. Но откакто се запознах с една бяла "Мантинела" у гръцко - друго говоря. Нали не мога да "нося" много на пиене - след втората чаша това меко, страхотно вино ме кара да усещам как челно се срещам с мантинелата Joy

Общи условия

Активация на акаунт