Био/ органична и натурална козметика - тема 8

• 70 651
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря! А може ли да предложите някой крем , който да е подходящ за през деня. Досега се мажех с SVR с фактор 50 , но  сега не смея да го използвам.
Пробвайте от продуктите на ДМ. Повечето от тях са безопасни. А този SVR има някои видове ок, други с вредни съставки. Свалете си приложението inci beauty. Може да се сканира продукт по баркод или в търсачката да проверите по име. Откакто видях съставките на повечето продукти купувам само марки на ДМ. Най-безопасни ми се виждат.

# 496
Благодаря! А може ли да предложите някой крем , който да е подходящ за през деня. Досега се мажех с SVR с фактор 50 , но  сега не смея да го използвам.
Пробвайте от продуктите на ДМ. Повечето от тях са безопасни. А този SVR има някои видове ок, други с вредни съставки. Свалете си приложението inci beauty. Може да се сканира продукт по баркод или в търсачката да проверите по име. Откакто видях съставките на повечето продукти купувам само марки на ДМ. Най-безопасни ми се виждат.
Аз пак да питам кои са "вредните съставки", защото този алабализъм ми идва в повече! Като как, аджеба, си представяте, някой от подобен ранг да използва такива? И другото, много важно нещо - натриевата основа сама по себе си е опасна, но в много продукти я има, защото е използвана като неутрализатор, и де факто в продукта е под формата на натриева сол!!! А вие, надявам се, не причислявате готварската сол като "вредна съставка", нали? И още нещо - дозата на влагане е изключително важна!

# 497
ColorIndex , откакто станаха модерни тези приложения за проверка на състава на козметиката, повечето хора, които се интересуват (включително и аз), се вкараха в един сериозен филм, че повечето козметични продукти на пазара са с вредни съставки. Ще се радвам ако ни разясните дали изобщо има смисъл да ги "чекваме" в тези сайтове и приложения и има ли съставки, които действително трябва да избягваме в козметиката?

# 498
Повечето са с вредни съставки, да. Много малко неща бих намазала на кожата си. Аз и глицерин избягвам даже.

Моят овлажнител съдържа това: “ Purified Hawaiian Water, Organic Extra Virgin Olive Oil, Organic Cocoa Butter, Organic Beeswax, Organic Evening Primrose Oil, Organic Aloe Vera Juice, Raw Organic Wilelaiki (Christmas Berry) Honey, Organic Bee Propolis Extract, Organic Ylang Ylang Essential Oil, Organic Australian Sandalwood Essential Oil, Organic German Blue Chamomile Essential Oil, Organic Sea Buckthorn Essential Oil, Wildcrafted Calendula Essential Oil, Organic, Carrot Seed Essential Oil, Wildcrafted Vanilla Essential Oil, Royal Jelly.”

Кремът ми това: “ Extra Virgin Olive Oil*, Helichrysum Hydrosol*, Hawaiian Beeswax*, Pracaxi/ Acai Oil blend**, 10% Hyaluronic Acid (Vegan), Purified Water, Andiroba Oil**, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Lactobacillus, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Buriti Oil**, Raw Manuka Honey, Cacao Butter*, Rose Hip Seed Oil*, Royal Jelly, Edelweiss Stem Cells, Gardenia Stem Cells, Colostrum, Co-Q 10, Red Clover Extract*, Chaga Mushroom Extract**, Chlorella Extract**, Camu Camu Extract**, Shisandra Extract**, Essential Oils (German Blue Chamomile*, Madagascar Vanilla**, Neroli*, Lemon*, Sea Buckthorn*, Geranium*)”

Бих си правила козметика сама, но мързелът ми надделява. Може и да се мотивирам някой ден.

# 499
Повечето са с вредни съставки, да. Много малко неща бих намазала на кожата си. Аз и глицерин избягвам даже.

Моят овлажнител съдържа това: “ Purified Hawaiian Water, Organic Extra Virgin Olive Oil, Organic Cocoa Butter, Organic Beeswax, Organic Evening Primrose Oil, Organic Aloe Vera Juice, Raw Organic Wilelaiki (Christmas Berry) Honey, Organic Bee Propolis Extract, Organic Ylang Ylang Essential Oil, Organic Australian Sandalwood Essential Oil, Organic German Blue Chamomile Essential Oil, Organic Sea Buckthorn Essential Oil, Wildcrafted Calendula Essential Oil, Organic, Carrot Seed Essential Oil, Wildcrafted Vanilla Essential Oil, Royal Jelly.”

Кремът ми това: “ Extra Virgin Olive Oil*, Helichrysum Hydrosol*, Hawaiian Beeswax*, Pracaxi/ Acai Oil blend**, 10% Hyaluronic Acid (Vegan), Purified Water, Andiroba Oil**, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Lactobacillus, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Buriti Oil**, Raw Manuka Honey, Cacao Butter*, Rose Hip Seed Oil*, Royal Jelly, Edelweiss Stem Cells, Gardenia Stem Cells, Colostrum, Co-Q 10, Red Clover Extract*, Chaga Mushroom Extract**, Chlorella Extract**, Camu Camu Extract**, Shisandra Extract**, Essential Oils (German Blue Chamomile*, Madagascar Vanilla**, Neroli*, Lemon*, Sea Buckthorn*, Geranium*)”

Бих си правила козметика сама, но мързелът ми надделява. Може и да се мотивирам някой ден.
Бихте ли споделили, може и на лично, марката на кремовете?

# 500
Разбира се: https://alitura.com/. Ползвам и тези: https://www.mg-naturkosmetik.de/.
Някой ако знае друга марка, коятно не ползва глицерин, да сподели, моля. Simple Smile

# 501
Аз си ги чеквам на място, не съм чак толкова фиксирана в това, но и продукт, който свети в червено с 0/20 няма да взема. Въобще не знам дали бих взела нещо от червения спектър при положение, че има достатъчно в жълтия и зеления.

# 502
ColorIndex , откакто станаха модерни тези приложения за проверка на състава на козметиката, повечето хора, които се интересуват (включително и аз), се вкараха в един сериозен филм, че повечето козметични продукти на пазара са с вредни съставки. Ще се радвам ако ни разясните дали изобщо има смисъл да ги "чекваме" в тези сайтове и приложения и има ли съставки, които действително трябва да избягваме в козметиката?
https://cosmileeurope.eu/bg/home/?fbclid=IwAR3ey3jvRrLbAEsaQRWtE … FdQTPDACX-N1RJLxM
Това е що-годе приличен сайт за проверка.
Няма как да има "вредни" или "опасни" съставки, особено когато говорим за доказани производители. Пълен абсурд! Като знам как родните проверяват всяка една съставка... дори като заменят съставка А от един производител със същата съставка А на друг... Също така попълвам едни безсмислени формуляри на някакви убавци от Бъни, които общо взето са безумни, и не значат почти нищо никому! Ама нали, да кипи безсмилен труд, да има лейбъли, щото така!
Другото за тези зелени и червени лъсвания в дадени сайтове, това е наистина пълна липса на познание на приложението, технологията и въобще химическия състав на съставката. Всеки кондиционер свети в червено, например. И? Без такива няма оправия на дългите ви коси!
Г-жа Милева не и харесва и глицерина, например... какво да кажа? А и харесва нещо, което гордо се кипри, че е с пречистена хавайска вода? И на което пише, че от семките на морков се извлича етерично масло? Какво да ви кажа? Има псевдо-емулгатор като пчелен восък, и ако някой тръгне да въпроизвежда тази формулация ще види, че няма как да се получи. Като консервант се разчита само на прополиса, което е леко съмнително.
Огромният недостатък на растителните масла е тяхната трайност, или по-скоро нетрайност и окисление/гранясване. А това няма как да се стабилизира достатъчно, понеже трябва да се "скопят" маслата - ми тогава защо да се влагат? Колосалният недостатък на етеричните масла е, че влачат със себе си една камара истински алергени.
Отделно, че раслите в различни географски региони по света билки имат съвсем различно биологично активно действие!
Но най-любимото ми е как ако не е мързела, ще си спретне домашна козметика Simple Smile което не е толкова трудно да изджуркаш 5-6 масла и нещо покрай тях, може би дори ще е чудесно както да си сготвите манджа в къщи, сравнена с ресторант. Ама... нали Simple Smile

# 503
Аз пак да питам кои са "вредните съставки", защото този алабализъм ми идва в повече! Като как, аджеба, си представяте, някой от подобен ранг да използва такива? И другото, много важно нещо - натриевата основа сама по себе си е опасна, но в много продукти я има, защото е използвана като неутрализатор, и де факто в продукта е под формата на натриева сол!!! А вие, надявам се, не причислявате готварската сол като "вредна съставка", нали? И още нещо - дозата на влагане е изключително важна!

Свалете си приложението INCI beauty и може да си проверявате съставките !
И все пак всеки си преценява, дали и каква козметика ще ползва.

# 504
Скрит текст:

Свалете си приложението INCI beauty и може да си проверявате съставките !
И все пак всеки си преценява, дали и каква козметика ще ползва.
Вижте, това точно към мен е меко казано несериозно! Известно ли ви е, че зад някои INCI може да има десетки различни съставки? Даден полимер има едно такова, но зад него има десетки и стотици различни вещества! Хиалуронова киселина например, диметикон, поликватерниумите, карбоксиметилцелулоза, алги и т.н, и т.н.!
Да, всеки си преценя, нали така беше? Само че неверните и лъжливи неща в интернет трябва да се казват!

# 505
ColorIndex , няма как да знаят хората във форума кой сте и с какво се занимавате. Аз чета темата от години и затова съм наясно, но има и много жени, които сега за първи път отварят.
И за да не е само офтопик, аз пак да ви попитам - наистина, има ли съставки, които действително трябва да избягваме? Аз, например избягвам почти на 100% SLS. Правилно ли е или няма смисъл да го правя? Другите съставки вече много много не ги гледам, че ми дойде в повече манията.

# 506
Да, SLS, SLES (а между другото, натриевия кокосулфат е "зелен" и разрешен, ти да видиш..., само че "коко" е общото, и има в себе си около 50-60 % лаурил...) са силно преизмивни и обезмасляващи кожата, като имат и пост-водозагубващ ефект (поради голямо премахване на кожния себум кожата губи много вода, като на бебетата) и сърбеж. НО! Само ако продукта е евтинджос и недобре формулиран - тогава по правило той е веднага след водата, и някъде на 3-4-5о място имаме и натриев хлорид! Ако тези са на 4-5о място или по-назад, не виждам никакъв проблем! Особено ако има и обратно омазняващи съставки (глицерил олеат например). Това имах предвид, че съставките не са като зарчетата, които не се променят, и показват само от 1 до 6! Няма шанс да има категорична и наистина правилна оценка от някакъв си сайт, без да е известен състава в % и самата технология.

Последна редакция: ср, 10 май 2023, 08:31 от bubanka

# 507
  • Orihuela Costa,Spain
Здравейте,може ли да помоля Colorindex да се включи и да сподели какво мисли за състава на този слънцезащитен крем.Благодаря предварително.

# 508
  • София
Аз,  без да съм Хлор, чието мнение уважавам много,  мога да дам скромното си мнение, че продукт с октокрилен не бих си купила. В списъка със забранените продукти е от преди 2 години. ДМ изрично вече посочват на етикета на слънцезащитната си, че тя вече не съдържа тази съставка.

# 509
Аз,  без да съм Хлор, чието мнение уважавам много,  мога да дам скромното си мнение, че продукт с октокрилен не бих си купила. В списъка със забранените продукти е от преди 2 години. ДМ изрично вече посочват на етикета на слънцезащитната си, че тя вече не съдържа тази съставка.
Ама аз не съм Хлор Simple Smile Simple Smile Simple Smile
https://criticalcatalyst.com/new-restrictions-use-benzophenone-3 … osmetic-products/
Съвсем не е забранен октокрилена, а посочените ограничителни концентрации са си в реда на нещата, и в неговата употреба. Иначе всеки може да си използва каквото си иска, но се надявам скоро най-накрая да влезе забрана за нарочването на дадени съставки за вредни, опасни или нещо от сорта от фирми за маркетингови цели, в т.ч. и ДМ.
Снимката на етикета на дадения продукт съвсем не е в темата, защото няма нищо общо с натурална/био/органична козметика. Иначе доста приличен продукт, претруфан в някои аспекти според мен, но може би е било наложително.

Общи условия

Активация на акаунт