Био/ органична и натурална козметика - тема 8

• 70 419
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, някой да ползва козметиката на Лидкор? Попадна ми тяхна реклама и разгледах сайта, но нещо прекалено съмнителни ми се виждат.
Кремът им за лице за чувствителна кожа ми дойде твърде тежък и неподходящ за моята чувствителна кожа. Накрая го измазах на тяло, за да не отиде в коша. Моя близка пък е мн доволна. Попитайте за мостри

# 691
Здравейте. След като прочетох ужасна статистика за връзката между боята за коса и риска от рак на гърдата при жените, и като човек, боядисващ се често, съм в търсене на алтернатива.
В момента ползвам тази боя:

Но не съм сигурна, че и тя е съвсем безвредна. Ще съм благодарна ако споделите някакви варианти: къна или друго, от което сте доволни. Трябва ми кафяво/шоколадово. За съжаление от много млада имам бели коси, а в момента корена ми избива на две-три седмици, независимо дали ходя на фризьор и се правя с професионална боя или вкъщи.

Благодаря предварително

# 692
Има си химия в боята която си показала, но не се наемам да коментирам състава:

Propanediol ● Toluene-2,5-Diamine Sulfate ● Xanthan Gum ● Ethanolamine ●4-Chlororesorcinol ● Cocamidopropyl Betaine ● Polyquaternium-22 ● Silicone Quaternium-20 ● Polysorbate-20 ● Polyglyceryl-6 Caprylate ● Polyglyceryl-3 Cocoate ●Polyglyceryl-4 Caprate ● Polyglyceryl-6 Ricinoleate ● Parfum ● Sodium Metabisulfite ● Pentasodium Pentetate ● Erythorbic Acid-Aminophenol ● 2,4 Diaminophenoxyethanol Hcl.

Аз минах на билкови продукти за коса след като получих алергична реакция и не можех повече да използвам обикновена боя за коса.
Сигурно от 7-8 години ползвам тази, много съм доволна, съдържа само природни продукти:
https://hennafox.com/bilkovi-boi-za-kosa-HennaFox.html

Боядисвам се със светло кестенявата, но става по-тъмно. Но пък косата ми се преобрази - стана жива, с блясък и обем, без да ползвам почти никакви допълнителни продукти, освен шампоан и маска.

# 693
Lemy, благодаря от сърце. Точно такава взех вчера, за пръв път ще я пробвам.

# 694
А дали действително покрива бели коси, както твърдят в описанието?

# 695
А дали действително покрива бели коси, както твърдят в описанието?

И мен това ме интересува. Лошото е, че ако хе стане добре отгоре не хваща боя

# 696

Propanediol ● Toluene-2,5-Diamine Sulfate ● Xanthan Gum ● Ethanolamine4-Chlororesorcinol ● Cocamidopropyl Betaine ● Polyquaternium-22 ● Silicone Quaternium-20 ● Polysorbate-20 ● Polyglyceryl-6 Caprylate ● Polyglyceryl-3 Cocoate ●Polyglyceryl-4 Caprate ● Polyglyceryl-6 Ricinoleate ● Parfum ● Sodium Metabisulfite ● Pentasodium Pentetate ● Erythorbic Acid-Aminophenol ● 2,4 Diaminophenoxyethanol Hcl.

Аз минах на билкови продукти за коса след като получих алергична реакция и не можех повече да използвам обикновена боя за коса.
Сигурно от 7-8 години ползвам тази, много съм доволна, съдържа само природни продукти:

Боядисвам се със светло кестенявата, но става по-тъмно. Но пък косата ми се преобрази - стана жива, с блясък и обем, без да ползвам почти никакви допълнителни продукти, освен шампоан и маска.
В червено са дадени прекурсорите на багрилата, които навлизат в кутикулата, за да образуват в нея багрилата, които са трайни и не се отмиват. Написал съм багрила, защото са няколко, отделно се получават до 400 химични съединения, някои от които доказани алергени като например базата на Bandrowski: https://www.safecosmetics.org/chemicals/p-phenylenediamine/
Та, някой ще каже, че тука ужким нямало парафенилендиамин, само дето това първото - Толуен -2,5-диамин е точно същото.
Отделно всичките съединения (в червено) са малко или не толкова малко канцерогенни.
Но това са перманентите, а за тон върху тон, но не особено трайни са къните и другите вариации на тях, при които багрилата са си готови и се полепват върху косъма.
В синьо е заместителя на амоняка, етаноламин, в никакъв случай по-малко опасен... chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www. … mine_0373_4.0.pdf

# 697
Няма боя без химия в нея, независимо дали е амонячна, или безамонячна.
Къната и билковите бои са чудесна алтернатива, но трябва да почетете предварително как да постигнете оптимален резултат и как да се справите с белите коси, в случай че са упорити. Ако случайно решите да се върнете към боята след къна - боята ще хване, ако не е по-светла от цвета на косата, поне при мен се е получавало.

# 698

Propanediol ● Toluene-2,5-Diamine Sulfate ● Xanthan Gum ● Ethanolamine4-Chlororesorcinol ● Cocamidopropyl Betaine ● Polyquaternium-22 ● Silicone Quaternium-20 ● Polysorbate-20 ● Polyglyceryl-6 Caprylate ● Polyglyceryl-3 Cocoate ●Polyglyceryl-4 Caprate ● Polyglyceryl-6 Ricinoleate ● Parfum ● Sodium Metabisulfite ● Pentasodium Pentetate ● Erythorbic Acid-Aminophenol ● 2,4 Diaminophenoxyethanol Hcl.

В червено са дадени прекурсорите на багрилата, които навлизат в кутикулата, за да образуват в нея багрилата, които са трайни и не се отмиват. Написал съм багрила, защото са няколко, отделно се получават до 400 химични съединения, някои от които доказани алергени като например базата на Bandrowski: https://www.safecosmetics.org/chemicals/p-phenylenediamine/
Та, някой ще каже, че тука ужким нямало парафенилендиамин, само дето това първото - Толуен -2,5-диамин е точно същото.
Отделно всичките съединения (в червено) са малко или не толкова малко канцерогенни.
Но това са перманентите, а за тон върху тон, но не особено трайни са къните и другите вариации на тях, при които багрилата са си готови и се полепват върху косъма.
В синьо е заместителя на амоняка, етаноламин, в никакъв случай по-малко опасен... chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www. … mine_0373_4.0.pdf

Благодаря от сърце.

Много ме агресират. На кутията пише 90% натурални съставки, кръстили я Фито...и после в тези 10% гняс колкото искаш...

Със сигурност ще опитам с къна. За съжаление при мен много тъпо избива бялото, по слепоочията и около челото по един пръст, много се вижда и ме дразни.

# 699
ColorIndex, и аз благодаря от сърце.
Нямам думи как ни заблуждават!
Покриват бели коси, поне тези цветове на Хена фокс, които съм ползвала, но трябва малко постоянство, от първия път не става идеално, както с химичната боя, може би от третия четвъртия път, за да се наслои  пигмента. Косата стои с леки нюанси, но за мен това дава един разкошен ефект, като със съвсем леки преливащи кичури.
Препоръчвам да минете през темата във форума, има много полезни съвети, момичетата също помагат при нужда:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1704745.90
Ето как стои при мен светло кестенявата на Хена Фокс, бели коси имам доста:

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 21:32 от Lemy

# 700
Преди и аз си правих косата с къна и индиго от хенафокс. Мъка и миризма, но си заслужаваше. На 90 % бели коси стоях с къната 2 часа, забърквах индиго и амла с гореща вода и малко арганово масло, след изплакване на къната слагах сместа и още 5 часа така под фолио. Получаваше се богат, наситен тъмнокестеняв цвят. И така всеки 2 седмици заради белите корени.

# 701
Моят опит е, че добавянето на мазнина, само ми възпрепятства доброто покриване.
Измивам косата с шампоан, разтварям боята с топла вода, наплясквам я добре по главата, слагам найлоново пликче или шапка за баня, две хавлии отгоре, и стоя три часа. След това я изплаквам, хубаво втривам балсам/маска, за да отмие добре частичките по главата, и готово. В същия ден новобоядисаното стои малко по-светло, но след ден-два потъмнява.
Мирише малко на окосена трева, но е по-добре, отколкото отровната химия от другите бои. Малко е досадно стоенето три часа, но пък я боядисвам на четири седмици, вместо на три, както беше с химичните бои.

# 702
Ако искаме временно покритие пак ли трябва да стои толкова дълго за да може изобщо да покрие косите?

# 703
Не разбирам какво означава временно покритие.

# 704
За няколко седмици.

Общи условия

Активация на акаунт