Сава - име за момче

• 5 028
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
Харесва ми, защото е кратко, звучи ми някак чисто и ясно,  завършва на гласна. Познавам две готини хлапета с това име. Беше ми в списъка с имена преди години, но мъжът ми не го хареса.

# 61
  • SF
Нито едно от имената на просветителите Кирил и Методий и техните ученици не ми харесват - нито Кирил, нито Методий. Делят ни 1200 години от онези времена и имена като Гораст, Ангеларий... моля ви се.
Евентуално Климент, но не бих кръстила така свое дете. За чуждо - става!
Имам приятел с "мъжко" име, който едва си изкара годините на пубертета, когато си прекалено чувствителен към всичко, та какво остава за собственото ти име. Името му няма някакъв приемлив съкратен вариант. Сега е голям мъж и още му е неприятна темата, когато се заговори за имена. Казвал ми е, че му е идвало да убие техните заради умопомрачението, което ги е обзело, когато са му мислили името. Закле се децата му да не носят такива достойни "мъжки" имена и се казват Кристиан и Максим - да няма грешки. Имат си кратки имена и се звучат добре из цяла Европа, където всъщност са в момента.
Това го споделям във всяка тема за имената, когато някой предложи имена от българската история, внушаващи сила, дух, вяра, свобода. Внушават ги само в главата на този, който го мисли.

# 62
  • София
Глупости. Името е каквото го направиш и каквото ти внушат родителите ти да го направиш. Имам близка Димитричка, някои биха казали селско, отвратително. Но тя е толкова хубава, умна и със самочувствие, че всички и го произнасят с уважение и респект. Ако ще Мария- Антоанета да се казваш, ако родителите ти са ти вменили куп комплекси и си една проста селска пръчка, все тая.

# 63
  • София
Не, че Горазд е по-хубаво като име, но то е вярното.

# 64
И аз свързвам Максим със Св. Максим Изповедник, който е живял преди Кирил и Методий, както и с патриарх Максим, но не съм тръгнала да пиша глупости в темите за това име.
Нека хората си кръщават децата както на тях им харесва. Имената Сава, Кирил, Методи нито са лоши, нито са осмиващи.

# 65
  • SF
Глупости. Името е каквото го направиш и каквото ти внушат родителите ти да го направиш. Имам близка Димитричка, някои биха казали селско, отвратително. Но тя е толкова хубава, умна и със самочувствие, че всички и го произнасят с уважение и респект. Ако ще Мария- Антоанета да се казваш, ако родителите ти са ти вменили куп комплекси и си една проста селска пръчка, все тая.

Глупостите си ги написала ти. Иначе, да, ако родителите са ти вменили куп комплекси и си проста селска пръчка, името Мария-Антоанета няма да те спаси, но пак един проблем по-малко, отколкото, ако се казваш Кунка при същите тежки обстоятелства, които си описала.   
Но не те познавам и всъщност, може и да съумееш да си направиш името Кунка яко. Успех!

# 66
Хаха, нерде Сава и Кирил, нерде Гораст и Ангеларий...

# 67
  • SF
И аз свързвам Максим със Св. Максим Изповедник, който е живял преди Кирил и Методий, както и с патриарх Максим, но не съм тръгнала да пиша глупости в темите за това име.
Нека хората си кръщават децата както на тях им харесва. Имената Сава, Кирил, Методи нито са лоши, нито са осмиващи.

Да, окей.
Нека си кръщават децата, както на тях им харесва! Да го слагаме това изречение на първа страница и да затваряме темата. Simple Smile
Аз се извинявам, мислех, че някой пита за мнение за име в тази тема, но всъщност е трябвало да му напомним да си кръщава децата, както си иска. Съгласна! Simple Smile

# 68
Едно е да напишеш, че името не ти харесва и защо. Ясно е, че няма как едно име да се хареса на всички.
Друго е да наложиш мнението си и да намекнеш, че Сава ще се срамува от името си, като дадеш пример с някакъв приятел, който така и не разбрахме как се казва, но му идело да убие родителите си. Сава си е съвсем нормално име и надали авторката си го е харесала заради ученика на Кирил и Методий.

# 69
Сава е хубаво име. Тежи си на мястото, но същевременно е ясно.
Това, че е старо не означава, че е равно на това да си кръстиш детето Инокентий, но тия залитания по това да си кръстиш детето Силвестър, за да си модерен и международен бъгнаха представата за имената.

# 70
  • SF
Morning Sun, не съм намеквала нищо, защото бих си го написала съвсем директно и без намеци. Ти си надушила нещо намекнато, и си го интерпретираш.
Благодаря, че ме учиш по какъв начин да си изразявам мнението, като си цитирала всичко, което съм написала, с елементи на разсъждения.
Името на човека НАРОЧНО не съм го казала, но за причините не си се сетила, защото си се фокусирала върху други детайли. Помоли модераторите да изтрият онези части от моето изказване, които не ти пасват и да оставят само това, което ти звучи добре, структурирано и ти носи смисъл и настроение. Аз нямам против да ме редактират под твоя диктовка.
Съжалявам, но името на бащата така и няма да го напиша поради лични съображения, колкото и да ти се иска да ми намекнеш, че ТРЯБВА да го напиша.
Извинявай, за което.

# 71
  • Countryside
Есме, а можеше просто да напишеш, че не ти харесва името и толкова. За това са и тези теми, някои родители се вълнуват как се приема името на детето им от околните. Но ти определено си оперирана от чувство за такт, да не говорим за съчувствие. Все пак предимно бременни пишат тук, ако не си разбрала.

# 72
Не ме интересува как се казва мъжът (и аз имам приятелка със странно име и не бих го написала тук), но съм сигурна, че името няма нищо общо със Сава, за да се правят сравнения. Съвсем друго нещо имах предвид. Това, че някой не си харесва по една или друга причина името, не означава, че Сава няма да си го харесва. И за най-модерното име не можем да сме сигурни, че детето един ден ще си го харесва. Разбирам авторката да е попитала за мнение за името Гунчо. Сава е старо име, много от популярните напоследък имена също са, но това не ги прави лоши. Дадох пример с Максим (пошегувах се, че го свързвам с Максим Изповедник, името не е лошо).
Спирам да пиша по тази тема.

# 73
  • SF
Аз никъде не съм написала, че сравнявам името със Сава. Мисля, че сега в този момент за първи път изписвам името - за Сава говоря.

Потвърждаваш ми, че четеш и си въобразяваш нещо и после казваш, че аз съм го написала. Не мога повече да ти се оправдавам. Каквото си разбрала, това!

Госпожа Букет много тактично ми обяснява какво съм могла да напиша. Госпожа Букет, написала съм това, което съм искала по начин, по който съм искала. Щом не съм го написала по твоя сценарий, значи не съм могла! И тебе ще те пратя да преправиш поста ми така, както ще ти е удобно да го прочетеш и както ще ти е удобно да го възприемеш.
Ако те интересува, разбира се! Simple Smile
Иначе и аз имам забележка към тебе да си по-тактична и да не си поръчваш какво да напиша и как да го изразя. Можеше просто да напишеш, че (не) ти харесва името и  да не се обръщаш персонално към мене. Simple Smile Все пак не знаеш дали не съм бременна, щом пиша тук....
На бременните ще им кажа, ако искат да ме четат, и ако искат да мислят, преди да кръщават, защото миг невнимание и цял живот.... Simple Smile

# 74
Много харесвам името Сава!  Кратко, звучно, по-рядко срещано. Имам приятел, който се казва така и винаги ми е харесвало. Изглежда ми подходящо и за малко дете и за по-възрастен мъж. Единственото, което би ме възпряло да го избера за сина си е френското използване на  “Са ва?” (Как си?)

Общи условия

Активация на акаунт