Предизвестие при студенти?

• 2 808
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте на всички, започвам направо, започнах работа в началото на месеца, студентка съм и уча медицинска специалност. Работя си 40 часа седмично и освен, че явно съм подценила ученето и съм мислела, че ще се справям с всичко, не мога да кажа, че си струва напрежението и стреса, който тази работа ми носи, за да оставам. На 19 съм, имах голямо желание да работя, не мога да кажа, че нещо кой знае какво е станало, но със сигурност не съм щастлива, не се чувствам комфортно и леко се депресирам, че може би това е от мен и че съм доста разглезена, но както и да е. Въпроса ми е при положение, че съм подписала договор, в който пише, че при прекратяването на договора имам 1 месец предизвестие мога ли да го пропусна този един месец като съм студентка редовно обучение. Ще съм много благодарна ако ми обърнете внимание и моля да отговаряте на въпроса само ако сте сигурни в него, за да не взема да се изложа, ще се радвам на всякакви други коментари и от студенти, които работят, как се справяте и почасово ли работите?

# 1
Няма да се изложите, ако потърсите нужната информация в Кодекс на труда, а не в Бг Мама.

# 2
... Въпроса ми е при положение, че съм подписала договор, в който пише, че при прекратяването на договора имам 1 месец предизвестие мога ли да го пропусна този един месец като съм студентка редовно обучение. ...
Подписала си договор. Разбирам, че е нормален трудов договор, с 8-часов работен ден. Не е временен - за някакъв срок, нали така. Не е за извършване на определена работа. Не заместваш никого и той да се е върнал. Не си болна и да не можеш да разботиш тази работа, нали така. Работодателят ти не е фалирал и да си закрива предприятието.

В договора има ли изключение за това, че си студент? Не би трябвало.

Следователно - да, можеш да пропуснеш този месец, но ако има писмено взаимно съгласие за твоето напускане.
Като напишеш заявлението за напускане, предложи прекратяване на договора по взаимно съгласие. И пишеш, че ако не се приеме, заявлението да се счита като предизвестие за напускане (едномесечно предизвестие).

Тоест, може и да се съгласят да те пуснат по взаимно съгласие, без да се изчаква единия месец. Може да ги питаш, преди да пуснеш заявлението, какво мислят по въпроса.

Смяташ ли след това да се регистрираш като безработна? Има особености, ако си напуснала по взаимно съгласие.

# 3
... Въпроса ми е при положение, че съм подписала договор, в който пише, че при прекратяването на договора имам 1 месец предизвестие мога ли да го пропусна този един месец като съм студентка редовно обучение. ...
Подписала си договор. Разбирам, че е нормален трудов договор, с 8-часов работен ден. Не е временен - за някакъв срок, нали така. Не е за извършване на определена работа. Не заместваш никого и той да се е върнал. Не си болна и да не можеш да разботиш тази работа, нали така. Работодателят ти не е фалирал и да си закрива предприятието.

В договора има ли изключение за това, че си студент? Не би трябвало.

Следователно - да, можеш да пропуснеш този месец, но ако има писмено взаимно съгласие за твоето напускане.
Като напишеш заявлението за напускане, предложи прекратяване на договора по взаимно съгласие. И пишеш, че ако не се приеме, заявлението да се счита като предизвестие за напускане (едномесечно предизвестие).

Тоест, може и да се съгласят да те пуснат по взаимно съгласие, без да се изчаква единия месец. Може да ги питаш, преди да пуснеш заявлението, какво мислят по въпроса.

Смяташ ли след това да се регистрираш като безработна? Има особености, ако си напуснала по взаимно съгласие.

Здравей, подписала съм нормален трудов договор, сега съм на изпитателен срок. Не знам дали след това ще се регистрирам безработна, за мен е важно да мога да се съсредоточа върху университета, едва ли ще си търся друга работа след това.
Благодаря за отговора!

# 4
По този член от Кодекса е без предизвестие
Чл. 327, ал. 1, т. 6 от КТ: Тази разпоредба обхваща случаите, когато работникът продължава своето обучение при редовна форма на обучение, което то своя страна прави несъвместимо престирането на работна сила по съществуващото вече трудово правоотношение. Това основание е приложимо дори и в случаите, когато работникът/ служителят продължава своето обучение във друго висше училище, макар да е придобил вече висше образование веднъж.

# 5
Ако трудовият договор е сключен, след като тя от преди това се обучава в университет, не знам дали може да се приложи този член. Но нищо не пречи да опита. Ако е редовно обучение, както е в алинеята.

# 6
Разучавах и аз този вариант с чл.327 - отговора на адвокат, е че НЕ можеш да се измъкнеш от предизвестието, защото е трябвало първо да си наета на работа и след това университет. Това гласи чл.327 ал.1 т.6. В случай, че не го изпълниш и работодателя не се съгласи по взаимно съгласие/най-вероятно/, то ти ще дължиш неустойка, която ти е брутното възнаграждение по договор.

Общи условия

Активация на акаунт