ДЕВЕТИ клас. Дядо Коледа да донесе здраве, радост и присъствени часове!

  • 42 931
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 005
Точно такъв е народният обичай. До 23.12. домът бива основно почистен. На Бъдни вечер, след молитвата, най-възрастният член от семейството (главата му) прекадява - първо трапезата, после седящите около нея и след това целия дом, правейки кръстообразни движения с кадилницата или онова, което я замества, като се отварят вратите на килери и скринове. Каденето се повтаря вечерта преди Василовден (01.01) и преди Богоянление (05.01), а на 06.01. се ръси с Богоявленска светена вода (счита се, че тя е по-силна от водата от другите водосвети). Горящият Бъдник и свещите, а по-късно - светлините на елхите, допълват присъствието на светлина. На Богоявление завършва зимният цикъл по пречистване на дома (дните до Богоявление са считани за страшни дни). С водосвета на 05.01 и 06.01. и чрез традицията да се хвърля кръст във водоеми, символично се освещама цялата вода.

ПП: Писала съм, че майка беше етнограф и когато, през време на сесия, главата ми кипнеше, я карах да чете на глас от нейните материали. А тя изследваше точно т.н. духовна култура - т.е обичаите и традициите в различните краища.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 10:36 от Шарлот

# 31
  • Мнения: 2 741
Това правим и ние у дома, с разликата, че се храним на масата.
Миналата година пропуснахе само орехите - попаднаха ми някакви съмнителни и счупих десетина преди да дойдат родителите ни - имаше доста кухи и ги махнах от масата за да не се обезсърчават възрастните.
Годината все пак излезе калпава.
Имаме свещички от Божи гроб -
 запалваме една преди молитвата.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 13:38 от silver pearl

# 32
  • Мнения: 275
Здравейте, не знам дали знаете, но картотекираните спортисти под 18 се връщат в залите от 21ви. Ура!
Нашите учители очакват вече да се върнат в клас, а не са никак млади.
Да, голяма радост настана! Наборът, който всеки ден едва го изривам от леглото към 10:30, днес стана росен, росен още в 7:45, направи си сам закуска и тръгна за тренировки. Затова винаги съм смятала, че спорта само помага и учи - на дисциплина, отговорност, ред. Ура, свърши дългото сутрешно спане и къщата е празна, нещо което не се беше случвало отдавна😂

# 33
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 462
Благодаря за споделените коледни традиции! В нашето семейство сами си ги създаваме и развиваме през годините - четем, слушаме и добавяме това, което ни хареса. Имам си звездичка, качила се на небосклона точно по тези светли празници, правейки ги още по-светли и важни за мен. Най-важно ми е да се видим и чуем с близките си, а в украсите наблягам на лампички и свещи. Измисляме си неща, които да правим заедно - филми, песни, игри. Сега ще добавя и орехите.

Дрина, замислих се за ястията, приготвяни само за този ден ... би ли ги споделила? При нас май около половината са такива, но идеята ми харесва, а не успях да измисля другите. Sparkling Heart

На спортистите в темата - честито завръщане и много успехи!

# 34
  • Мнения: 2 741
В моето семейство се приготвяше за Бъдни вечер пита Боговица, украсена с кръст.
Сега я прави свекърва ми, нейната е сладка, с канела, но и тя така я нарича. Много красива я прави, с паричка вътре.
Содени питки купувам последните две години от една пекарна. Преди правех, но ми се получиха два пъти много твърди и реших да се смиля над домочадието.

# 35
  • София - Младост 1А
  • Мнения: 2 385
...
Дрина, замислих се за ястията, приготвяни само за този ден ... би ли ги споделила? При нас май около половината са такива, но идеята ми харесва, а не успях да измисля другите. Sparkling Heart

Първо да кажа, че в нашето семейство единственото постно ядене, което се приготвяше е боб с наденица Laughing Laughing Laughing
Не се шегувам, за бабите ми и майка ми, манджа без месо не става. Изключение се прави само по време на постите и когато беше жив дядо ми, в петък постеше. Но дори по време на пости, не приготвяха ястията, които са традиционни за Бъдни вечер.

Та менюто за софрата е: содена питка с късмети, колачета от същото тесто, постни зелеви сърми, пълнени чушки с боб, ошав, дърпана баница с праз и кисело зеле, тиквеник, студена чеснова супа и търлян боб.
Предполагам последните две не са от популярните, идват от радомирския край. Търляния боб е пюре със запръжка от червен пипер и доста джоджен и чубрица. Маже се на филия и е адски вкусно, а за чесновата супа се варят счукани орехи и чесън. Нещо като таратор ама без краставиците и млякото Laughing Laughing Laughing Laughing

# 36
  • Мнения: 5 005
Чесновата разядка при нас се прави по-гъста - счукват се орехи и чесън, олио, сол и оцет на вкус и за смекчаване на лютивината се добавя средата на филия хляб, натопена във вода. Всичко се смесва до хомогенен пастет.

Тиквеник е друго, без което не минава коледната трапеза.

Ястията трябва да са нечетен брой, като се броят и неприготвени  специално за деня, но постни продукти: мед, плодове, червено вино...

# 37
  • София
  • Мнения: 16 334
Шарлот, би ли дала някакви /поне приблизителни/ пропорции на продуктите за чесновата разядка?

# 38
  • Мнения: 1 591
И ние сме от щастливите с възстановени тренировки - в 6,20 им беше срещата на отбора днес Simple Smile

# 39
  • Мнения: 1 965

Та менюто за софрата е: содена питка с късмети, колачета от същото тесто, постни зелеви сърми, пълнени чушки с боб, ошав, дърпана баница с праз и кисело зеле, тиквеник, студена чеснова супа и търлян боб.
Предполагам последните две не са от популярните, идват от радомирския край. Търляния боб е пюре със запръжка от червен пипер и доста джоджен и чубрица. Маже се на филия и е адски вкусно, а за чесновата супа се варят счукани орехи и чесън. Нещо като таратор ама без краставиците и млякото Laughing Laughing Laughing Laughing
Търляният боб много се уважава у нас, правя и в други дни. На татко рода е от едно Радомирско село Wink

Чета Ви, скоро ще се отприща да пиша отново, усещам го  Revolving Hearts

# 40
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 462
Шарлот, би ли дала някакви /поне приблизителни/ пропорции на продуктите за чесновата разядка?
И аз се интересувам, макар че намерих някаква рецепта за студена чеснова супа , в която може да се намали количеството течност, за да се получи по-гъсто нещо. Смятам и да посваря чесъна с орехите, преди пасиране.
Дали се доближава до вашите рецепти?

# 41
  • Мнения: 4 683
И ние правим търлян боб, а баба ми, мир на праха й, си е от София. Аз най обичам да си капна мед върху него, но то си е моя приумица. Разядката с хляб и чесън я прави свекърва ми, слага се и студена вода, става не точно като пастет, а като каша. Много е вкусна. Правим зелеви сарми, пълнени сухи чушки с боб, които се ядат на обяд обаче, че целият ден се пости. Питката ни е постна, но с мая. Правим ошав. В моето семейство се правеше един много странен ошав - от сини сливи, а в него - чесън и орехи. Въобще правят се  всякакви набъбващи неща. Правим тиквеник, на който аз съм майсторът, не знам защо, но ми се получава, баклава... Вечерта главата на семейството държи питката, всички се прекръстват и го целуват. В питката се слага задължително (това е от свекърва ми) - пара, бобче, копче, дръвце, дрян. Парата е за парите, бобчето е кой ще е готвачът в домакинството тази година, копчето - кой ще е шивачът, дръвцето - кой ще е дърварят - да носи, сече, цепи дърва, а дряновите пъпки са за здраве. Не ставаме от масата, а после не я прибираме, с изключение на мръсните чинии. Всичко се оставя с отворен капак и открито, за да могат мъртвите да седнат на трапезата през нощта. Също кадим къщата с тамян, като ходим на върволица и вдигаме шум. Май това е.

# 42
  • София
  • Мнения: 1 287
Колко приятна тема сте подхванали за ястията и традициите на Бъдни вечер. Много обичам този празник и у нас също винаги се е празнувал като се събираме всички. За мое голямо съжаление тази година се очертава скучен Бъдни вечер вкъщи. Имахме чудесни планове и така ги чаках с нетърпение. Подготвила съм всичко отдавна, но тази година и Коледата е... като всичко останало....  тъпа и непредвидима. От вчера се оказа, че сме контактни на човек с корона вирус и не смея да се виждаме с нашите, защото се притеснявам за тях. Контактът е многократен, както за мъжа ми, така и за мен. Цял ден ми е криво и не мога място да си намеря. А днес вечерта трябваше да пътуваме за вилата. Децата са много разочаровани също.
Даже и нищо не ми се приготвя. Изпари ми се цялото настроение. Все пак ще трябва да спретна нещо и ще чета вашите идеи за ястия.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 18:57 от jenap

# 43
  • Мнения: 683
Чесновата разядка е силно ценената от нас скордаля, в постния ѝ вариант, без кисело мляко. Видео.

# 44
  • Мнения: 6 792
Това, което споделяте като чеснова разядка започва да поизяснява  ритуала на Бъдни вечер при родителите на мъжа ми ( бяхме гаджета тогава). Едно хаванче с чесън преминаваше от човек в човек, не помня какво ми обясниха тогава. След това изобщо не съм се сетила да попитам. След това отношенията между нас се промениха... Утре ще бъда при тях, но повода няма да позволи да питам каквото и да е. Момичета не пропускайте моментите, когато можете да бъдете с близките си хора...
jenar много добре те разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт