ДЕВЕТИ клас. Дядо Коледа да донесе здраве, радост и присъствени часове!

  • 42 918
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 741
Много е интересно това с хаванчето, ако някой е запознат с ритуала и значението му, нека сподели. Въобще не сме правили чеснова разядка, но смятам да я включа.
Jenap, прегръдка!

# 46
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 837
И аз досега не съм правила чеснова разядка, но също мисля да я включа:)

# 47
  • Мнения: 5 004
Когато кухнята беше новооткрита територия за мен, ми прималяваше, когато четях в тефтерите на мама - "колкото поеме", "според вкуса", "средно меко (тесто)". Ами сега съм на същия хал. Правя всичко на око и според вкуса.
Та у нас не се яде люто. Затова орехите преобладават. Някога баща ми (от чието семейство е традицията с чесновата разядка) счукваше орехите и чесъна в дървено хаванче. Първо скълцваше чесъна и постоянно добавяше сол и оцет (може би, за да се улесни разпадането на чесновите влакна?). После прибавяше орехите и олиото. Всичко се случваше в хаванчето - до готовия продукт. Може би от там е обичаят на трапезата да се предава хаванче - острият вкус позволява вземане на малко количество, което пък придава чуден привкус на останалите солени постни ястия - сарми, боб... За хапването от общо хаванче ми се струва, че заради обичая да не се става от масата, са искали да намалят съдовете и приборите. А и храненето от общ съд засилва чувството за общност (Евангелският разказ за Тайната вечеря и топенето в един съд).
Аз връткам всичко в нутрибулет-а. Преобладават орехите, по-малко чесън. После прибавям олио, оцет, сол (бях забравила водата - тя прави сместта белезникава). Накрая добавям накисната среда от хляб - количество, което да направи разядката хем пикантна, хем мека на вкус. За любителите на лютото това може да се прескочи.
Та, Санака, пробвай и си направи пропорция според  вашата кухня. Ако е остър вкусът, водата  решава нещата (за сметка на консистенцията - става по-близо до чесновата сурова супа.) Като дете нарочно добавях вода - харесвах отделения сок, в който тохях залци хляб (сега се въздържам от това, защото и без това съм хлебоядна).
Аз се учудвам, че не е популярна тази разядка. Поръчвали сме я в заведения тип механа - имам спомен за Сапарева баня, Костенец ("Езерото"), Копривщица.... Предлагат сухия - пастетообразен вариант, с поръсени отгоре смлени орехи и магданоз. В менюто се записва като "чеснова разядка" и при уточняване със сервитьора дали е с орехи, излиза тя. Яла съм я в заведение с добавен мед. Постига се ефектът - сладко-кисело.
С една реч - експеримент и творчество.  

Вареният чесън променя вкуса си. Орехите - също. Май по-добре опитай в суров вид.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 10:24 от Шарлот

# 48
  • Мнения: 683
Хаванчето - с прилежащото чукало  -  е древен инструмент, натоварен с много символика.
Кисели средновековни католически свещеници анатемосват използването му,  руската баба Яга го използва за превозно средство - т.е. отново е дяволски прерогатив.
Аптекарите в него са приготвяли лекарства, а простите хора - храна, защото така се запазват соковете и ароматите на продуктите. И защото не са имали електричество Wink и припрян живот.
Като символ на женското и мъжкото начало, хаванчето и чукалото трябва да стоят заедно, пък било то и като украса. Докато не запретнете ръкави да си направите песто, да речем Simple Smile

# 49
  • София - Младост 1А
  • Мнения: 2 385
Шарлот, би ли дала някакви /поне приблизителни/ пропорции на продуктите за чесновата разядка?
И аз се интересувам, макар че намерих някаква рецепта за студена чеснова супа , в която може да се намали количеството течност, за да се получи по-гъсто нещо. Смятам и да посваря чесъна с орехите, преди пасиране.
Дали се доближава до вашите рецепти?

При нас чесновата супа си е рядка и течна, не е като разядка. jd тази рецепта не е както я приготвяме ние. Хляб не се слага, бульон също, а орехите се варят. Забравих снощи да отворя тефтера, но мога довечера да напиша рецептата. Ако пак не забравя де...

Хубав ден за всички!

# 50
  • Мнения: 12 391
Ех, колко хубави споделянки и атмосфера!! Two Hearts

За мен винаги, от дете, Бъдни вечер е бил най-големият празник! Именно защото и в нашето семейство спазваме повечето от споделените вече традиции и обичаи.

Светли празнични дни!

# 51
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 462
Дрина, ще почакам. И да забравиш - ще ползвам идеята на Шарлот. Ако не сега, то за Нова Година, но ще опитам и двата варианта. Само се чудя дали и аз да сефтосам нутрибулета (подарък ми е за Коледа 2019) или да ползвам доброто старо хаванче. Ох, замириса ми вече.

Преместила съм си home office в кухнята от 2-3 дена. Днес, в почивките, ще бъркам неща за утре вечер. От тези, дето правя веднъж годишно - пълнежа за постните сарми и пълнените сухи чушки с боб. Нещо сладко, нещо за Бъдни вечер и нещо за Коледа ... Последни пазарувки за дреболии, защото само по празниците спазвам рецептите и си държа на щипката джинджифляк, която иначе бих пропуснала. Децата решиха, че искат елха и в тяхната стая. С моя късмет, останаха само стъклени играчки за там, освен двата комплекта лампички.

# 52
  • София
  • Мнения: 3 842
Спунк, благодаря за хубавата тема и заглавие.

Колко хубаво е да се прочете нещо нормално на фона на непрекъснатата информация за ...  # немисеспоменаваимето даже.

У нас също не правим чеснова разядка, но може да пробвам тази година.
Освен споменатите неща харесваме печена тиква пълна със сушени плодове. Избирам си някоя по-малка и я пълня цялата, а ако нямам такава, режа на половинки цигулка и пълня в частта, където са били семките.
Моята баба правеше и зелник за бъдни вечер(с кисело зеле), но сега освен мен никой не го яде, затова го пропускам и него.

Последна редакция: чт, 24 дек 2020, 09:24 от Eiger

# 53
  • Варна
  • Мнения: 3 375
Ние утре ще посрещнем празника в доста намален състав, ще съм само с момичетата, майка ми и брат ми. Другите ни близки роднини имат 1 положителен, и традициите ще запазим за 1 януари живот и здраве.
Скривам една снимка на маковото руло, което днес направихме, върна ме в детските години Heart
 
Скрит текст:

# 54
  • София
  • Мнения: 922
Моите родители идват утре, едва ги убедих. Традиционно празнуваме със свекърва ми и родата на ММ, а за НГ сме при моите родители, но тази година ги поканих да дойдат, а на 26 ще се видим със свеки и зълвата. ММ обмисля вариант за ски, но заради НГ цените са доста високи, а се чудя защо, щом няма да има програма. Ще го мислим...
Весело посрещане на днешния, вече , празник!

# 55
  • София
  • Мнения: 2 130
Весело посрещане на празниците и от мен! Да има обич, топлина, уют и разбирателство в домовете и да почерпим от това сили за сетнешните делници 😃

# 56
  • Мнения: 13 413
Бобът къкри пак в котлето
Припка весело детето
Бабата се суети,
Постни ястия брои.
Украсена е елхата.
Подаръци-за родата,
Телефонът зареден
Дебне кадър съвършен.
Обичаи стародавни
Натъкмяваме за празник :
Питка содена, късмет,
Бъдник, дрян за берекет.
А над топлата трапеза
Витлеемска звезда слезе
Нов живот ни извести
Много сбъднати мечти!

Здраве, обич, светли дни
И щастливи бъднини!

(Почти като сонет го докарах Joy)
Бъдете здрави!

# 57
  • София
  • Мнения: 6 308
Чудно го докара, Светкавичке. 😍

На всички ви желая топлина и уют в коледната нощ.

# 58
  • Мнения: 2 741
Светкавичка, благодаря!
               Christmas Tree
Светъл и прекрасен празник на
всички желая!

# 59
  • Мнения: 5 004
Браво на таланта!
На всички вас: здраве, здраве и пак здраве!

Общи условия

Активация на акаунт