Образователен Говорилник_тема 11_празнична_:)

• 23 778
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Виждам, че коментирате забраните. Според ето тази заповед, която е цитирана и от санака по-горе:

http://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2020/12/zapoved718.pdf

школите до 4 клас са позволени, ако няма смесване на групите в центъра (като тук не става въпрос за училищни паралелки). Позволено е и провеждането на спортни тренировки на всички до 18 г., когато става въпрос за неколективен спорт. За колективните е позволено само ако състезателите са картотекирани.

т.е. - който иска да спортува организирано, може да се възползва от тази възможност, а вече ако се въздържате от съображения от предпазливост, може да вземете куче и детето да го разхожда например или да идва да ми помага да разхождам моето куче Grin. Между другото - през април, когато взимахне нашия куч, бяха изкупени спешно повечето кучетата от зоомагазините - именно заради децата, които останаха по къщите Disappointed

# 391
  • в страната на чудесата
Аааа Рейни, грешката е в моя телевизор. Извинявай...
Множко ми дойде всичко това. Последните месеци ме върнаха много време назад като обем работа. Съответно умора и липса на време... нищо не мога да направя за детето ми - след като се прибера е тъмно, после засядам на телефона...

# 392
  • София
Гуш, Лейка Disappointed Relieved. Ако мислиш, че е самотен, не може ли да го събереш с някой, който вярваш, че следва същия сейфти протокол? Нещо като това да играе с някое дете от блока - само че в пораснал вариант?

# 393
  • в страната на чудесата
Разбира се, че е самотен.
И не само той, много деца са така.
Иначе не, не мога - неговите приятелства са извън квартала. Опитвам уикенда да се виждат, като цяло трудна работа. Но това не плаща ежедневието.
Ще се справим и двамата.
Чудя се до кога обаче ще е това.

# 394
Това го отчитам като един от недостатъците да не учиш в кварталното училище. Докато са малки и играят по площадките, не се усеща, защото се заиграват с наличните деца. А като станат по-големи, местните  деца вече се познават от училището, събират се заедно и връзката с другите се прекъсва.
И мен ми е много дерт,  че няма приятелства в квартала. Ако имаше, винаги могат да излизат след часовете и да обикалят улиците.  Всъщност имаме едно приятелско момче от ФЛ, с което играеха като малки, но сега е голям срам и не искат да си проговорят.
В Ловния парк и Борисовата виждам, че се събират много момчета с колелета и прескачат сложни препятствия.
Има и групички, които бягат или просто се разхождат. Доста по-големи са от нашите де, поне гимназисти и явно не им е сложно да се придвижат на по-голямо разстояние, за да се съберат.

Голдева, благодаря!

# 395
  • София
Скрит текст:
Разбира се, че е самотен.
И не само той, много деца са така.
Иначе не, не мога - неговите приятелства са извън квартала. Опитвам уикенда да се виждат, като цяло трудна работа. Но това не плаща ежедневието.
Ще се справим и двамата.
Чудя се до кога обаче ще е това.
Поне до юни месец по мои сметки ще има голям страх от Ковид, а иначе децата нямам идея кога ще тръгнат на училище. Може и да ги пуснат от другия месец. Голям грях ще е на управляващите това, че големите ученици останаха извън училищата толкова дълго. Уж щеше да е последна мярка затварянето на училищата, а то какво стана. Нечовешко е да оставиш деца под 18 г. да общуват само електронно. Хайде тези, които имат братя, сестри у дома - иди-дойди - но това да стои дете само по цял ден вкъщи и да не се среща с абсолютно никой в продължение на много месеци - предполагам е ужасно.

# 396
  • София
През уикендите се виждаме на Витоша или в парка с други приятели с деца, даже днес бяхме, независимо от студа беше много хубаво в планината - има сняг нагоре. Вкъщи имаме мини-батут и правим упражнения на него от ютюб, има много - за начинаещи и напреднали, правим и двете упражнения със собствена тежест/ластици/гирички, танцуваме и на Just Dance, през Apple TV /нямаме плейстейшън/. Веднъж седмично ходи на езда и задължително 3-4 пъти седмично обикаляме парка, независимо от времето, ако вали - с чадъри. Въобще от обездвижване нямам притеснения, по-скоро постоянните контакти със съучениците на живо липсват.
Всичките й школи /различни по мат, бел и англ/ са онлайн, не познавам никой, който да ходи на живо.

# 397
  • София
Лейка, гуш и от мен.. и това ще мине. Децата ни влизат в положението.

# 398
  • София
Моите деца не са картотекирани и никъде не ходят на спорт сега. Не са професионални състезатели, така че няма нужда да правят калабалък някъде. Караха колело в парка есента, имаме велоергометър и шведска стена вкъщи, постелки и гирички. Всеки ден излизат за час навън, стига на не духа силен вятър, ходят с маска, правили са им многократно забележки за което. Но в квартала ни има доста места със струпване на хора, така сме прецениели, че е най-добре. Липсват им контактите на живо с други деца, но това е положението. Приятелките им също не се виждат с други деца, та всички си говорят само през телефоните. Вкъщи съм накупила всякакви настолни игри. И книги купувам камари на всяка промоция, не че нямаме четци, но така за разнообразие. На мен ми се възпали синузита и повече от месец дори на терасата не излизах, а сега ходя с маска, шал върху нея, и шапка нахлупена до под веждите, даже и колата карам така, докато не се затопли добре. Ако видите шофиращ пингвин - аз съм. От близките ни семейства никое дете не ходи на школи, спортове и купони.
Олив, в коя част на Витоша ходихте?
Отивам да видя това just dance какво е, звучи интересно за момичета.

# 399
  • София
Това го отчитам като един от недостатъците да не учиш в кварталното училище. Докато са малки и играят по площадките, не се усеща, защото се заиграват с наличните деца. А като станат по-големи, местните  деца вече се познават от училището, събират се заедно и връзката с другите се прекъсва.
Това си зависи от детето. Голямата ми дъщеря имаше голяма квартална компания и не пречеше, че огромната част от нея бяха деца от кварталното училище. Изживя си абсолютно селско детство - колела из квартала и по планинските пътеки на Витоша, палене на огньове на поляната и печене на наденици и кренвирши, народна топка и игри до посред нощите и т.н. Малката просто не пожела да се включи в кварталната компания.

Не ги мислете гимназистите откъм контакти. Тези от тях , които искат, се виждат почти ежедневно с приятели. Вярно, навън и студуват доста, но си осигуряват сами контактите. За малките е по-сложно - за да има контакти четвъртокласникът, докато бяха онлайн, аз трябваше да ги организирам през уикенда. Не че и сега, когато са присъствено не го правя, но поне не се чувствам задължена да го правя всеки уикенд.

# 400
  • В офиса
Лейка, на младежа повече движение ли му липсва, или социални контакти? Иначе само не се обвинявай, има такива моменти и хлапетата оцеляват без да им останат следи - being there, done that.
Аз съм смъкнала доста гарда по отношение на вируса. Понеже това е маратон, а не спринтово бягане, гледам да налагам колкото се може по-малко ограничения. Приела съм риска и го оценявам в сравнение с ползите. Децата излизат, но ние не се виждаме с родителите си.
Голямата поддържа контакти на живо с примерно 15 човека, младежът и той се вижда с приятели, макар по-рядко, малките се виждат с 2 деца в квартала (чиито родители даже не харесвам, не харесвам и диалектния говор на децата, но съм приела, че е по-малкото зло)
Отделно мисля, че на всички социалните контакти не на живо много са се увеличили, непрекъснато са в конферентни разговори с приятели и съученици, понеже са с уай-фай слушалки си се движат и правят разни неща, докато говорят, или си мълчат, правят си техни неща, но са във връзка. Голяма игра на амонг ъс пада от всички, даже понякога и четиримата играят заедно с други.
На школи и спорт никой от тях не ходи. Младежът чат-пат прави лицеви опори, гирички, преси и движението е толкова. Колелета в София - не - отвратително ми е придвижването по улиците - коли, мръсен въздух, разбити улици - не. Иначе много обичам да карам, но на село. Сега ще потърся момичето с ездата, малките лятото яздиха и са големи фенове.
На мен най ми се отразява изолацията май. Аз съм хоум офис от март, да, имаме конферетни разговори, чатове, но не е същото. Това да си цял ден с пижама, чорлав и да работиш от леглото бе гот първите дни, сега е фрустриращо. Няма с кого да поспориш, докато си пиеш кафето даже. Преди ходех с малките пеша до училище сутрин и следобяд, сега само ги закарвам за 15 минути и това е. Карах кростренажор, някакви видеота с упражнения, сега и това не правя. Ще се стегна, де.

# 401
  • София
...
Олив, в коя част на Витоша ходихте?
...
Основно Драгалевци, ако искам да е по-стръмно и да катерим, Бояна - пътеката към Княжево, ако трябва да е по-бързо и по-равно. Алеко също, макар че сега зимата не - с колата не ми се рискува /а то и полицаите затварят при Драгалевци при отбивката на Воденицата между 11 и 14-15 и не пускат нагоре/, а с кабина е...сто часа нагоре, много време се губи, да не говорим, че с цените са се оляли - 4-членно семейство сигурно ще даде към 70-80 лв да се качи и върне до Алеко.

# 402
  • София
Кабинката е атракция. Повечето по-малки много се кефят на нея, а аз съм свикнала. Иначе за цената ѝ съм напълно съгласна, после се сърдят защо се качват толкова много коли Sad
Ние се пазим в рамките на разумното. Виждаме се с определени, но все пак детето ми е в училище и там си има връзките.
Иначе на мен офисът ми липсва. За първи път от моята кариера научавам новините от екипните срещи.

# 403
  • Пловдив/София
Питаха ме за отзиви от Фюжън, някой нещо ново да знае? Взеха ли лиценз, има ли пишещи с деца там?
Аз съм с много добри впечатления, но само от среща и отзиви за лятна академия, не познавам деца от самото  училище.
Иначе гледам доста сериозна кампания са почнали,  на клипчето изглежда супер як първият ден, прииска  ми се да съм ученик...
Като организация и идеи са страхотни, но не знам дал успяха да се утвърдят и да напълнят класовете..? Дано повече родители им се доверят, ние бяхме близо (ако ни изненадат с таксите не го изключвам).
Жалко е, че не се пише за по-малките и новите училища, освен малко за Изи. Губят ми се Фюжън, Светлина, Прогресивно дори има само 1 пишещ, Мапъл много бегло беше споменат....
Объркала стм темите, ще копирам в другата, но не дава да изтрия.

# 404
  • София
Около вас много спазващи правилата всички, чак се учудвам. Около мен децата ходят на тренировки, школи по МАТ и БЕЛ присъствено. Залата по карате, където по принцип тренират моите деца, е пълна с деца от всякакви възрасти, организират се спаринг срещи със съдийстване извън регулярните тренировки, предстои и изпит за степен след две седмици. Ако прибавим и тайно работещи заведения, които се радват на сериозна посещаемост, картинката става съвсем чудна.
И на този фон големите деца продължават да стоят вкъщи. На моето откъм социални контакти не му е толкова осакатено ежедневието, но откъм учене работата вече зазлява много. Концентрацията е почти нула, забравя домашни или ги пише и забравя да ги изпрати, започна да получава забележки за това. Много се надявам да ги върнат скоро в училище, защото не знам как ще завърши годината, ако продължи така.

Общи условия

Активация на акаунт