Изръсил се за скъп подарък, който ми е излишен

• 13 288
  • 350
  •   1
Отговори
# 270
А мен ми е интересно какво бихте казали на авторката, ако не беше непозната във форум, а собствената ви дъщеря? Пак ли бихте и казали, че университет не е за всеки и по-добре да си гледа черпака? Или че мъж, който я цени повече от топлата си вечеря, не и трябва? Или че парите са по-важни от принципите?
Само питам, може пък и дъщерите си да съветвате така...

# 271
А мен ми е интересно какво бихте казали на авторката, ако не беше непозната във форум, а собствената ви дъщеря? Пак ли бихте и казали, че университет не е за всеки и по-добре да си гледа черпака? Или че мъж, който я цени повече от топлата си вечеря, не и трябва? Или че парите са по-важни от принципите?
И съм завършила 1 бакалавърска степен и 2 магистратури, през това време живеехме заедно вече с ММ, нито съм висяла нон стоп на печката да готвя, нито нищо. Просто с ММ си правихме сметката, първо да си стъпим на краката и тогава глезотиите. Защо първо човек да не си стъпи на краката, да започне да получава хубави пари и тогава да се глези, колкото иска? Тя е още на 20, аз на нейните години също нямах пари, вече вървя към 30, с професия и положението е съвсем различно.

# 272
  • София
Winni, а тя ако няма пари за наема?
Щом човекът работи, явно си е направил сметката дали с този парфюм няма да останат на улицата. И за толкова почивни дни един сръчен и оправен мъж може дори да е отремонтирал печката и бойлера или да е купил вече нови, дори на изплащане. Надали е дал последните си пари за парфюма и да стоят на сух хляб. Тя е тази с притесненията, че й свършват спестяванията. Не прочетох той да е без доходи, дори и да са леко намалени.

То на 20 всеки се предполага да е сравнително самостоятелен, но не и да живее в битовизмите на двойка с 20 г семеен стаж.
На тази възраст повечето момичета са самостоятелни, в смисъл работещи студентки, които с парите от работата си плащат квартира, а гаджетата са за срещи и приятно изкарване, а не стоят по цял ден, готвейки супа и в очакване приятелят им да се прибере веднага след работа и (забележете) понякога да излезе след това с приятели на бира. А тя да остане да шета.
Предполагам, че мъжът иска до себе си партньорка, не домашна помощница.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 12:53 от Fever Ray

# 273
Не й е мъж, не са семейство. На тази възраст би трябвало родителите й да й помагат при финансови затруднения, не тя да прави сметка на парите му.
На тази възраст би трябвало да се оправя сама даже .И аз съм била на 20 студентка с мизерни доходи и съм карала по пет дни на препечени филии,сама се оправях и казвах на нашите че имам пари.Никой не е длъжен да дондурка някой.

Защо мислиш, че тя не би могла да се оправи сама? Тогава тя щеше да живее в по-малко жилище, да има по-малки сметки и бюджет за храна, които да се покриват само от нейните доходи. Според мен приятелят няма да се справи сам.

лейди Рамкин, кой е говорил за избор между университет и черпак? Съвсем се оляхте в изопачаванията си! Аз бих казала на свои близки, роднини или деца точно същото, което съм написала тук.

добавено:
Fever Ray, защо да е домашна помощница, ако иска да си готви сама и да има минималните кухненски уреди за нормален живот? Ако ще поставяме така нещата, то приятелят май не иска партьор, а кукла. Особено предвид че не уважава решенията, които са взели заедно. И едно е да се вманиачаваш в домакинстване и да готвиш и чистиш нон-стоп, съвесем друго е да държиш да имаш някакъв елементарен минимум и след това да се отдаваш на забавление.

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 13:02 от winni_

# 274
Winni,поста ми беше в контекста на помощ ит родителите.И аз съм се ръсила с Гучи ,а съм нямала два лева нацяло в джоба.Не е болка за умиране,и тогава съм била в 20те си години,но аз си живеех и не ми е било приоритет готвенето,а ученето,работата която беше вечер ,а в почивните вечери да отида да купонясвам някъде.

# 275

Да не съм пропусналя мнения? Къде и кога някой е казвал на авторката, че университетът не е за нея? Какво има общо черпака с ученето?
Дъщеря ми е малко по-малка от авторката (с 5 години). Уча я да си прави сметка на парите и харчовете. Обяснявам, че образованието е важно, че висшето е важно. Защото да, има по-доходоносни професии и от такива без висше, но не можеш цял живот да си сервитзор, да си в кол център... Това са стартови работи, за млади хора. Учи икономика и пирамидата на Маслоу и е позната.
А ти - няма проблем, учи дъщеря си, че може да няма базови неща, важното е да се глези и мирише скъпо.

# 276
За да бъда обективен, ще си призная нещо, за което се сетих. Точно преди 20 години също подарих на съпругата печка - микровълнова с грил. По принцип съм против такъв уред, но знаех, че имаше нужда и моментът съвпадна с коледните премии и появата на някакъв супер-дупер модел, от първите серии, произведени в Корея. И до днес си служи вярно и визуално изглежда по-добре от повечето предлагани по магазините.
В някакво отношение обаче и това можеше да се тълкува като изхвърляне. Това нещо струваше две мои тогавашни заплати.
Но искам да кажа, че стиснатостта си е състоянието на духа. На мой приятел жена му видя новата ни придобивка и го заврънка. Той и тогава, и сега, изкарваше много пари за родните стандарти, но се стисна и взе някакъв орязан модел от същата марка, произведен в Китай, съответно нито работеше както нашата, а и личеше, че е пестено от материалите.
И този пример се мултиплицира във времето - все едни сметки, един прагматизъм и все едни половини работи...
Тези дни моята жена получи любимите си парфюми, а неговата - той тия празници не ги признавал.
Връщам се на темата  - докато размахвате бича над злощастния приятел пропускате, че става въпрос за една единствена празнична покупка.
И пак казвам - икономията е майка на мизерията.
Като консервативен патриархален човек (и това го повтарям) не съм привърженик на късните бракове,  но това да се заринеш в битовизми още на 20 години, не го разбирам.

# 277
Не се оправя сама, разбира се. Иначе щяха да й светнат очите от радост като получи парфюма, нямаше да се жали из форума.

# 278
Имам чувството, че някои писали тук са майки на момчета/мъже и много се страхуват някоя лоша женичка да не им изяде паричките... Малко женска солидарност няма ли?

Не му била жена, трябвало да разчита на родителите си. Защо???? Те живеят заедно и би трябвало ЗАЕДНО да решават всякакви такива проблеми. Ако живееше сама би било нормално в нужда да помоли родителите си. А ако няма такива или нямат възможност? Защо ще си играят двама на съжителство и семейство и при първите проблеми родителите ще ги спасяват, сякаш са още ученици?

Започвам да не се чудя защо има толкова мъже, които и във връзка, и в семейство, и с деца считат, че от тях почти нищо не зависи и спокойно оставят жената да се оправя с глупости като сметки и битовизми.

Жената от историята ако беше с манталитета на държанка нямаше да не спи от тревога как ще я кара в тези времена, а спокойно би му искала за всичко или би си потърсила богаташ. Наистина - ако днес ѝ подарява по-скъп подарък, а утре изникне нещо неочаквано и ѝ поиска назаем?

# 279
Баштатко, не бъркай двете неща. Икономия от качество и функционалност е едно, друго е да не си направиш сметката, че нямаш за базови неща и да купиш нещо ненужно в момента, само да си чешеш егото.
 В първия случай - и каруцата вози, но не е лек автомобил, нали? Ако можеш да си позчолиш хубав автомобил и купиш каруца - това е икономия и мизерия. Във втория случай - ако имаш пари за втора ръка лек автомобил, а не за нова и трябва да мизеруваш, ако искаш нова, но си купиш последен модел чистак нов, си е изхвърляне и мизеруване поради финансова неграмотност.

# 280
Много задълбахте.
Обаче тази сутрин се изкъпахте с помощта на работещия си бойлер, сготвихте с работещата си печка и пишете от работещия си телефон, нали?
Е, авторката ще се пръсне с парфюма и няма да има вашите привилегии.

# 281
Щото ако се скара с приятелят си и го зареже, ще цъфне.

# 282
  • София
Аз съм майка и на син и дъщеря. Не намирам никаква драма в ситуацията. И двамата са реагирали първосигнално. 
Те живеят заедно, тя се притеснява, а той иска да я успокои. Може и бонус да е получил. В реакциите и на двамата няма нищо лошо, а и те са говорили. Хубаво е, че си дават шанс, а не следват тъпи съвети.

# 283
Баштатко, не бъркай двете неща. Икономия от качество и функционалност е едно, друго е да не си направиш сметката, че нямаш за базови неща и да купиш нещо ненужно в момента, само да си чешеш егото.
 В първия случай - и каруцата вози, но не е лек автомобил, нали? Ако можеш да си позчолиш хубав автомобил и купиш каруца - това е икономия и мизерия. Във втория случай - ако имаш пари за втора ръка лек автомобил, а не за нова и трябва да мизеруваш, ако искаш нова, но си купиш последен модел чистак нов, си е изхвърляне и мизеруване поради финансова неграмотност.
Съгласен съм, но в по-общ план живеенето с гадже на тази възраст също се явява лукс.
Не знаем подробности за живота на момичето, но ако има поне един жив родител, по-добре да си живее в неговия дом и да готви на неговата печка, след като осигуряването на собствена е проблем. Работата явно не струва, щом не позволява покриването на елементарни  нужди, а може да се учи дистанционно.
Голяма загуба, че баткото с парфюма няма да се буди до млада топла кълка сутрин.

# 284
  • София
Майка съм на 3 дъщери и 1 син, а 2 от дъщерите ми са на възрастта на авторката. И ако дъщерите ми мечтаеха за печка за Коледа, щеше да ми е много мъчно.

Общи условия

Активация на акаунт