Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да успея в кърменето.

 • 493
 • 12
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 226
Здравейте мили момичета, потърсих в предишни теми и статии но от всякъде намирам по малко за моя проблем. Ще започна съвсем от начало.
Родих за втори път чрез спешно секцио поради прееклампсия в 35г.с. малкия беше 2880. Беше 3 дни в кувьоз , после 2 дни на креватче, но продължаващи системи. Трудно прояде, хапваше вяло , не се будеше. Изписаха ни на 8мия ден, като вкъщи се принудих да го храня през 2 часа денонощно ( изяждаше с мноооого труд 30мл) със специално мляко за недоносени за да наддава , тъй като ако не наддаваше щяха да го върнат в болницата. Междувременно поддържах лактацията за по-добри времена, когато той позаякне.
След време около термина му успяхме да поувеличим количеството и междувременно почнах да го слагам на гърда и после додавах кърма със шише. Той по принцип си яде доста бавно, та мъката беше страшна, хранения, продължаващи по малко над час.
Към днешна дата, от 3 дни съм спряла всякакви шишета и съм го оставила само на гърда. Притеснявам се, че не наддава и че през деня е доста заспал. Хапне малко (имам везна вкъщи и го тегля преди и след хранене) около 50-60мл и после спи около 3-4 ч. Примерно до 18ч яде много малко, на санитарния минимум, а към 18ч изяде 120мл, след час още 50мл и в 22ч хапна 140мл. Страхувам се от това неядене да не ми спре кърмата. Навсякъде чета да му давам докато спи или да го будя, маи то бе се получава. Ако не е решил да се събуди, той спи дълбоко. Иска ми се да минем изцяло на гърда до 2 седмици, тъй като ни предстои и влизане за операция на ингвинална херния. Отделно страхувам се да не спадне на тегло от това гладуване, което прави.
Извинявам се , че поста ми е толкова объркан!!!!
Благодаря предварително!!!

# 1
 • Мнения: 69
Аз родих на първия ден от 37-а седмица и въпреки, че се водим до носени първия месец беше много тежко. Първата седмица след изписването реших, че само ще кърма, но малката беше много заспал, висеше дълго на гърда, спи и едва подръпва, а като я оставя в кошарата след 5 мин се буди с истеричен рев. След седмица мъка установихме, че продължава да спада на тегло и по препоръка на ЛЛ почнах да дохранвам с АМ. Цедях се 1-2 пъти дневно, отначало едва успява 30 мл от гърда. Слагах бебето често на гърда, почнах да кърма легнала, защото останах без гръб. Към трети месец кърмата ми се регулира, вече почти не дохранвам. При мен изобщо не се случи това, от което много майки се притесняват - че като дават шиле бебето ще се отбие или кърмата ще намалее, но може би е до бебе, моето и шише и гърда да дадеш, не отказва. Докато не го видиш, че наддава добре само от кърма, продължавай да добра ваш и не прекалява се тегленето, моето го тегля през ден-два.

# 2
 • Мнения: 6 619
Аз не разбрах на каква възраст е в момента бебето.
Но щом хапва 140 мл. на едно хранене ми звучи доста добре.

Голямата ми дъщеря се роди недоносена с тегло точно 2 кг.
Аз не успях да я кърмя, защото докато я изпишат и беше изгубила напълно сукателен рефлекс заради сондите, с които я бяха хранили три седмици в кувьоза.  Храних я с кърма от шише. Първите дни тя нямаше сили да се храни, беше много трудно. В един тефтер записвах всеки милилитър, който е изпила. И нямахме изобщо никакъв режим. Хранила съм я и през полоивин час.

Другата ми дъщеря вече кърмих успешно.

Мисля си да продължаваш да настояваш на кърмата, защото е най-доброто възможно хранене. Събуждай го, кърми го, ако трябва и през час - не се стреми да спазваш режим. Може първите дни да дохранваш, но така или иначе и кърмата трябва да се регулира към нуждите на бебето - за целта то трябва да суче.

Добре е да се свържеш и с консултант по кърмене.
В днешно време информацията е достъпна и имаш добър шанс да се справиш.

# 3
 • Мнения: 7 844
Тоест, бебето е на около месец и половина коригирана възраст? (Това пресметнах, изполвайки и по-стари постове, че от този наистина не става ясно).
Би ли написала колко е сумарното количество кърма, което изяжда за 24 часа - то е по-показателно, тъй като, както сама си забелязала, между отделните кърмения може силно да варира?
Колко са/как протичат нощните хранения - нищо не си написала за времето след 22 ч.?
Колко тежи в момента детенцето?
Има и други въпроси, ама да започнем с тези Simple Smile

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 226
Тоест, бебето е на около месец и половина коригирана възраст? (Това пресметнах, изполвайки и по-стари постове, че от този наистина не става ясно).
Би ли написала колко е сумарното количество кърма, което изяжда за 24 часа - то е по-показателно, тъй като, както сама си забелязала, между отделните кърмения може силно да варира?
Колко са/как протичат нощните хранения - нищо не си написала за времето след 22 ч.?
Колко тежи в момента детенцето?
Има и други въпроси, ама да започнем с тези Simple Smile
Здравейте, съжалявам за объркания пост. Почвам да отговарям на въпросите.
Да, на месец и половина к.в. и 2 м и половина р.в.
Никога не съм смятала количеството ,но горе долу се падат 6 хранения по 100-110 мл + 1 хранене нощем към 03-04 ч като там количеството не ми е известно, тъй като тогава не го тегля.
Вечерта към 22- 23 ч имаме хранене и след това той заспива , към 03-04ч се събужда и общо взето това ни е нощното ядене. След това пак сме на около 3часов режим.
Днес за първи път ми се наложи да го кърмя извън къщи (бяхме на гости) и нямах везна да следя количеството, давах му през около 2 часа. Като се прибрахме в 20ч направи едно хубаво ядене и за около 40 Мин изяде 110мл. След това усетих да огладнява към 22ч , но сега хапна само 50мл и след това не поиска. Сега спи и ще се пробвам отново да му дам....
В момента е около  5200 гол.

# 5
 • Мнения: 92
А какъв е проблемът да помпаш, да си направиш резерв и да си поддържаш гърдите функциониращи по този начин докато се регулира храненето на бебчо? Голяма работа, че може да поиска шишето пред гърдата, въпросът е да го нахраниш. Когато аз прокърмих, изпитах ужасен стрес от всичките очаквания с кърменето, всичко живо даваше акъл кое как се правило и т.н,  кърмата ми не можа да тръгне правилно с първото бебе от стрес. С второто бебе беше по-добре. Аз бях против помпането разбита се, но с второто бебе се получи и това. Просто храни бебето си както можеш, не се самобичувай с перфекционизъм. Гледай да си възможно най-спокойна, отпочинала ти самата, нещата ще потръгнат. Ако то поиска само шишето, значи и таткото може да го храни посред нощ, а ти да спиш. Успех.

# 6
 • Мнения: 6 619
mademoiselle90, нека и другите да кажат, но на мен нещата ми изглеждат нормални и не виждам повод за притеснение.

Това с коригираната възраст вероятно е нещо от последните десетилетия.
Голямата ми дъщеря е на 20 години. Родена преждевременно, както писах - с тегло точно 2 кг. Никога не съм чувала навремето за такова понятие  "коригирана възраст" и не съм смятала възрастта й по този начин.

Аз също съм родена преждевременно.

В крайна сметка, след ката с бебето всичко е наред, не виждам смисъл човек да се затормозява с тази коригирана възраст.

Единствено трябва да знаеш, че е важно да имаш нощно кърмене, защото лактацията най-много си стимулира през нощта.
За експеримент може да пробваш да дохранваш след кърмене отново с изцедена кърма от шише, за да видиш дали наистина бебето не иска повече. Това във връзка, че самото сукане от гърда е по-трудоемко от шишето. Но след като бебето се справя добре със сукането, най-вероятно суче колкото иска.

# 7
 • Мнения: 7 844
Това с коригираната възраст вероятно е нещо от последните десетилетия.
Голямата ми дъщеря е на 20 години. Родена преждевременно, както писах - с тегло точно 2 кг. Никога не съм чувала навремето за такова понятие  "коригирана възраст" и не съм смятала възрастта й по този начин.

Аз също съм родена преждевременно.

В крайна сметка, след ката с бебето всичко е наред, не виждам смисъл човек да се затормозява с тази коригирана възраст.
Като не знаеш, не коментирай. Това е утвърден от десетилетия медицински термин и означава възрастта на бебето след датата на термина - т.е. на каква възраст би било, ако бе родено "по план". Много често физиологично и неврологично развитие на недоносените в началото трябва да се оценяват спрямо този критерий, а не спрямо датата на действителното раждане - тъй като така се спестява и доста стрес и страдание на родителите. После постепенно влизат в норма - някои по-рано, други по-късно, но винаги се стига до този момент.

Mademoiselle 90,
за мен (в качеството на консултант с 11-годишен опит) наддаването е отлично и количеството изядена кърма за денонощие, което на око е между 700 и 800 милилитра според това, което казваш, е оптимално за възрастта.
Справила си се чудесно дотук и притесненията вероятно идват от трудното начало и тревогите около ранното раждане. Но важното е, че сте ги преодоляли с общи усилия.
Бих препоръчала, щом тъй и тъй теглиш, да си направиш таблица със статистика, тя ще те окуражи. Детето трябва да изяжда около 700-800 мл на денонощие (нощното хранене няма нужда да го мериш, тогава не яде по-малко - обикновено кърмачетата са най-лакоми нощем) и да наддава около 30-40 грама на ден (голо теглене на гладно по едно и също време - обикновено преди баня).
Смятам, че се справяте добре и на гърда, разбира се, следи си показателите на теглото и памперсите.

Нощем сте ОК. Една пауза от 5-6 часа е напълно допустима, хем и ти да можеш да поспиш. Стига през останалото време да се храни честичко.
Понятието "тричасов режим" бих те посъветвала да го забравиш, особено когато говорим за недоносено. То е отживелица и безсмислица и при родените здрави доносени бебета, но при теб може да служи единствено като ориентир колко да е най-дългата дневна пауза между две хранения. Т.е. ако бебето се замотае над 3 часа, добре е настоятелно да му предложиш. А ако то поиска на по-кратък интервал - да му дадеш без чакане на часовница и пазарлъци. Така е по-разумно, а и по-добре и за двама ви.
Успех с операцията и изобщо! Пиши, ако имаш някакви други въпроси или затруднения.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 226
Това с коригираната възраст вероятно е нещо от последните десетилетия.
Голямата ми дъщеря е на 20 години. Родена преждевременно, както писах - с тегло точно 2 кг. Никога не съм чувала навремето за такова понятие  "коригирана възраст" и не съм смятала възрастта й по този начин.

Аз също съм родена преждевременно.

В крайна сметка, след ката с бебето всичко е наред, не виждам смисъл човек да се затормозява с тази коригирана възраст.
Като не знаеш, не коментирай. Това е утвърден от десетилетия медицински термин и означава възрастта на бебето след датата на термина - т.е. на каква възраст би било, ако бе родено "по план". Много често физиологично и неврологично развитие на недоносените в началото трябва да се оценяват спрямо този критерий, а не спрямо датата на действителното раждане - тъй като така се спестява и доста стрес и страдание на родителите. После постепенно влизат в норма - някои по-рано, други по-късно, но винаги се стига до този момент.

Mademoiselle 90,
за мен (в качеството на консултант с 11-годишен опит) наддаването е отлично и количеството изядена кърма за денонощие, което на око е между 700 и 800 милилитра според това, което казваш, е оптимално за възрастта.
Справила си се чудесно дотук и притесненията вероятно идват от трудното начало и тревогите около ранното раждане. Но важното е, че сте ги преодоляли с общи усилия.
Бих препоръчала, щом тъй и тъй теглиш, да си направиш таблица със статистика, тя ще те окуражи. Детето трябва да изяжда около 700-800 мл на денонощие (нощното хранене няма нужда да го мериш, тогава не яде по-малко - обикновено кърмачетата са най-лакоми нощем) и да наддава около 30-40 грама на ден (голо теглене на гладно по едно и също време - обикновено преди баня).
Смятам, че се справяте добре и на гърда, разбира се, следи си показателите на теглото и памперсите.

Нощем сте ОК. Една пауза от 5-6 часа е напълно допустима, хем и ти да можеш да поспиш. Стига през останалото време да се храни честичко.
Понятието "тричасов режим" бих те посъветвала да го забравиш, особено когато говорим за недоносено. То е отживелица и безсмислица и при родените здрави доносени бебета, но при теб може да служи единствено като ориентир колко да е най-дългата дневна пауза между две хранения. Т.е. ако бебето се замотае над 3 часа, добре е настоятелно да му предложиш. А ако то поиска на по-кратък интервал - да му дадеш без чакане на часовница и пазарлъци. Така е по-разумно, а и по-добре и за двама ви.
Успех с операцията и изобщо! Пиши, ако имаш някакви други въпроси или затруднения.
Параход, страшно много благодаря за подкрепата. Ето.... Снощи тъкмо се зарадвах, че яде хубаво от гърда и през нощта в 23ч изяде около 50-60мл в 04 едва му пробутах гърда за около 1 час джвака, но не вярвам да е поел много (не гълташе толкова активно ). В 8 му дадох гърда - изяде 30мл и край! Пробвах с АМ отказа го, пробвах с антирефлуксно- и него отказа. В 10изяде още 30мл и до 12 още 40мл . Т.е. от 08 до 13ч изяде 100мл. Сега отново се мъчим и нищо !!! Реве от време на време, после заспива и неиска да яде.
Какво му става и аз незнам. Направо се чувствам ужасно !!!!

# 9
 • Мнения: 7 844
Спокойно! Просто направи сбор на храненията и теглене за деня. Ще видиш, че в дългосрочен план нещата не са толкова лоши. След "провалено" дневно кърмене не е лошо да изцеждаш, щом имаш рутина и опит, няма да навреди нито на увереността ти, нито да имаш някое и друго шише запас във фризера. А ако е сукал добре - няма нужда.
Споменаваш антирефлуксно мляко, има ли изразен рефлукс и повръщане?

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 226
Спокойно! Просто направи сбор на храненията и теглене за деня. Ще видиш, че в дългосрочен план нещата не са толкова лоши. След "провалено" дневно кърмене не е лошо да изцеждаш, щом имаш рутина и опит, няма да навреди нито на увереността ти, нито да имаш някое и друго шише запас във фризера. А ако е сукал добре - няма нужда.
Споменаваш антирефлуксно мляко, има ли изразен рефлукс и повръщане?
Не, не е имал. Просто беше със запек и педиатъра ме посъветва да взема едно такова мляко. Помогна от първия път.
Да ще сметна колко е изял днес , но просто с това неядене се побърквам, а той спи спокойно. Дано след малко да е малко по-активен и си навакса.

# 11
 • Мнения: 6 619
Това с коригираната възраст вероятно е нещо от последните десетилетия.
Голямата ми дъщеря е на 20 години. Родена преждевременно, както писах - с тегло точно 2 кг. Никога не съм чувала навремето за такова понятие  "коригирана възраст" и не съм смятала възрастта й по този начин.

Аз също съм родена преждевременно.

В крайна сметка, след ката с бебето всичко е наред, не виждам смисъл човек да се затормозява с тази коригирана възраст.
Като не знаеш, не коментирай. Това е утвърден от десетилетия медицински термин и означава възрастта на бебето след датата на термина - т.е. на каква възраст би било, ако бе родено "по план". Много често физиологично и неврологично развитие на недоносените в началото трябва да се оценяват спрямо този критерий, а не спрямо датата на действителното раждане - тъй като така се спестява и доста стрес и страдание на родителите. После постепенно влизат в норма - някои по-рано, други по-късно, но винаги се стига до този момент.
....

Знам какво е коригирана възраст. И исках да кажа точно това, което казах - преди години изобщо не се броеше по този начин възрастта на бебетата. И също - при положение, че всичко е наред с бебето, както изглежда, няма нужда да се пресмята тази коригирана възраст.

Да, на теория е възможно да има някаква разлика в развитието на доносено и недоносено бебе. Но на практика това не е задължително.

# 12
 • Мнения: 7 844
Да, на теория е възможно да има някаква разлика в развитието на доносено и недоносено бебе. Но на практика това не е задължително.
Не е задължително, но не знам дали осъзнаваш какъв натиск върху майката (а и бебето) е да искаш от дете, родено в 34 или 35 седмица, да изглежда и да прави каквото прави доносеното. Защото нормите са стандартизирани. Напълно ненужно и обременяващо е.
И хайде сега си представи, едно време нас ни захранваха в третия месец (дълбоко погрешно, разбира се), бебе родено 34 г.с. в тази епоха. Ако не се съблюдава коригираната възраст, това бебе е било захранено 2-3 седмици след термина! За каква зрелост на органите говорим, абе...

И още нещо. Бебе 37 г.с. например се води доносено по неонатологичния стандарт, но всеки с малко опит ще ти каже, че дори то прави гигантски скок в моториката и зрелостта си, когато достигне около датата на термина (макар и отдавна извън утробата). Специално по отношение на сукането съм го наблюдавала безброй пъти.
Така че коригираната възраст си е хуманен и напълно адекватен подход - разбира се, не за абсолютно всеки случай, но в общия такъв.

Общи условия

Активация на акаунт