И нека наш'та ОСМОКЛАСНА баница с късмети да донесе и здраве, и успех, и за екскурзии билети!

• 25 208
  • 774
  •   1
Отговори
# 645
Те затуй нашата учителка не мъчи децата. Дава им тема и те си пишат по нея.Smiley
Днес трябва да сме щастливи, ако учениците си прочетат поне произведенията с разработките от учебника и успеят да скалъпят самостоятелно поне един лист отговор по поставена тема - релевантен и що-годе грамотен, некопиран от нета.
По английски си се дава просто есе. При големия син си беше така. Ама върху произведение ли, по статия ли, по филм ли, върху житейски казус ли - есе беше и толкоз. По английски се оказаха масово по-грамотни от по БЕЛ накрая. Laughing Понеже от много врътки, моди и усложнения по БЕЛ  и ученици, и учители се чудят какво аджеба се иска.

# 646
  • Между гори и планини
Аз оня ден слушах, като говореха в час за есета, че само такива ще правят. За Интерпретативните , трябвало да четат много литературни критики и чужди анализи... Освен това в есето може и да пишеш противоположно мнение на зададената тема, стига да можеш да си докажеш тезата с аргументи. Направи им таблица и по нея си правят план, който много бързо помага да се сглоби есе.

# 647
Някой трябва да ги научи, за да могат скалъпят тема. Ама това не става с таблици с характеристики и пр.
Четете заедно произведението и питаш - какво би казал за този герой, за поведението му, за ценностите на времето. Как се вписа тогава, какъв е спрямо сегашните ти представи за човешко поведение? Не е задължително да препиташ с по едно изречение 25 деца за един учебен час. Да изчакаш по-срамежливите, да ги стимулираш да пишат, ако не искат да говорят пред публика. Ако не е отговорило детето в час, няма нужда веднага да му напишеш двойка, а даваш задание да си помисли за домашно. Има си начини да ги стимулираш да мислят и да пишат. Поне така си мисля.

# 648
  • о`майна лунна нощ е
Просто се оплитам вече и честно си признавам - едва ще изклася при сегашните програми и изисквания. Смея да твърдя, че нивото ми на владеене на правопис и граматика е между 5 и 6, но да дъвча локуми и да интерпретирам какво е искал да каже авторът ... не ми е сила.
Преди години много инцидентно и скорострелно се озовах на банката, но не като студент, а като асистент. И тъй като колегата ми доволно ги уморяваше с теория по време на лекциите преди това, превърнах упражненията в дискусия на принципа "разкази по преживяно" или как правото оживява в ежедневието на хората. Не бяха юристи,  а от икономически специалности и за това си позволявах по-разговорно общуване. И в съда на заседания по наказателни дела ги мъкнех, и по канцелариите да видят на живо какво правят служителите там и как да подадат една проста молба или да направят справка по дело. Едно свидетелство за съдимост да изкарат или да направят справка в имотен регистър. Дори нищо да не им е останало като теория, то практическата страна на знанията, които са им дадени, е част от ежедневието на всеки.

# 649
Здравейте,
моята девойка не дава никой да припари до стаята, докато учи. Изпада в истерия направо, ако някой влезе. Frowning
Вчера ми се обади учителката по Информатика и ИТ, каза че лаптопа й е бавен и като я накара да сподели екран, ще мине часа докато се почучи. Предложи да й купим някакъв SSD бърз харддиск, с който скоростта се увеличавала. Та сега трябва да разуча що за джаджа е този харддиск. Явно така няма да се справи и трябва да се вземат мерки. Моля, ако някой ползва или има опит, да сподели.

# 650
Разбирасе, Аманда, литература с тестове и таблици не се учи. Иска четене, разсъждаване и писане. Ама това трудно се проверява. Бая повече работа е нужна там. Друго си е да наложиш едни отговори, другооо....Trollface

# 651
SSD, наистина са много по-бързи. Вкъщи всички устройства са с такива като първи диск, капацитетът им не е достатъчен да са единствени, и вторите дискове вече са големи HDD.
Обаче най-добре е да занесете лаптопа в някой сервиз и да се види може ли да му се добави или неговия хард да се смени със ssd
Може обаче и проблемът да е в процесор, рам и да не може да се реши само с добавянето на оптичен диск. Занесете го в сервиз и там ще ви посъветват какво може да се направи.

# 652
Аз оня ден слушах, като говореха в час за есета, че само такива ще правят. За Интерпретативните , трябвало да четат много литературни критики и чужди анализи... Освен това в есето може и да пишеш противоположно мнение на зададената тема, стига да можеш да си докажеш тезата с аргументи. Направи им таблица и по нея си правят план, който много бързо помага да се сглоби есе.
Доня, може ли да ми пратиш тая таблица за есе.

# 653
  • Между гори и планини
Съжалявам за лошото качество, снимки на екран с телефона.

# 654
99% от указанията за есето са оттук.
http://danivyrbanov.blogspot.com/2012/04/blog-post.html

# 655
  • София
https://bgmateriali.com/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1% … %D1%8F/137?page=1

Хайде и аз да ви метна нещо.
За да видите пълния ресурс на сайта, трябва да се регистрирате само с мейл. Вече трета година спасяваме БЕЛ от тук.

# 656
  • София
Ако лаптопът е стар, може да не може да се сложи ssd. Но дори и да може, едва ли това ще подобри кой знае колко скоростта на компютъра. Не купувайте нищо, преди да се консултирате с някой, който разбира.

# 657
  • у дома...
Така... престраши се моя Трена и каза за четворката по БЕЛ. И, разбира се, тя не е виновна! Госпожата ги била орязала на есетата. Ти да видиш! Питам каква е причината да ви е орязала точките на есето? Отговор: "Не сме се изразявали правилно". А да видиш!

На прима виста съм забранила всякакви тиктоци, ютуб клипове през седмицата. И ще пише есета поне по едно седмично.

Доня, мерси за снимките.
Дидева, Слънчева - много благодаря и на вас.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 14:46 от Просто_майка

# 658
  • София
Искате ли да ви пусна нашата скала за оценка на есе?

# 659
  • София
Леле, да ги връщат вече на училище, че и аз ще режа глави днес. Малкият играе на игри на компа във всеки възможен час, междучасията задължително. Осмокласничката в час по Бел си говореше по телефона с някой Георги! Нищо не пишат и двамата в тетрадките😡
Есе въобще не съм чувала да пише.

Моля да ми кажете за добър детски ендокринолог, ако сте посещавали.
Мария, май ти водеше Ния някъде.

Общи условия

Активация на акаунт