И нека наш'та ОСМОКЛАСНА баница с късмети да донесе и здраве, и успех, и за екскурзии билети!

• 25 222
  • 774
  •   1
Отговори
# 630
Ние казваме терлик Simple Smile Шушони ми е непозната.

Simple Smile този автопортрет( автокоректор ...пак той)ще ме убие Simple Smile беше поправил терлик на термин

# 631
  • у дома...

На моя син тази година несъмнено по БЕЛ, особено по литература, му е наистина по-интересно, в сравнение с българските творби от миналата година за НВО, които наистина му бяха отвлечени и не по неговия вкус.

А при моята е точно обратно - много харесвала българското Възраждане - и като история, и като литература и култура. Даже иска това да изучава в университет...

# 632
Няма как лис и есе да е едно и също. На дзи децата избират кое от двете да пишат, значи са различни Simple Smile. Какъв довод ви извадих, необорим Simple Smile)))
Нашите пишат само есета. ЛИС не е споменаван дори. Представям си го като олв, не знам защо.

Бисе, много ме радваш!

# 633
  • Между гори и планини
На Стивън нито една прочетена книга за 8.клас не му беше интересна. Предполагам ги прочете, само за да ги отметне, но не ги помни . Аз също не ги харесвам, а Декамерон въобще не мисля че е за тяхната възраст - егати разврата!
Спомням си произведения , които ми търсиха докато работех в книжарницата, сега ги няма в материала. Примерно - Дамата с рентгеновите очи. "Преди да се родя и след смъртта ми" е много смешна в първата си част, четяхме заедно с колежката и се смеехме със сълзи. "Крадеца на праскови" на Емилиян Станев, който аз не съм изучавала...

# 634
Какво е ЛИС? Есе не съм споменавала, но може и нещо да бъркам, оплетох се във видовете писмени съчинения.
Едно време имахме само ОЛВ и това беше... Joy

# 635
А, не ти, някъде назад мернах такава чуденка. Не, че е от значение. Имаше едно време преразказ с елементи на разсъждение и тема. А сега: дедуктическа задача, олв, онв, лис, есе...
Как учих в правилните времена без задължителна матура, голям късмет.

# 636
Какво е ЛИС? Есе не съм споменавала, но може и нещо да бъркам, оплетох се във видовете писмени съчинения.
Едно време имахме само ОЛВ и това беше... Joy
А ние уж правехме "есе" в училище, но същността му не беше нещо различна от ученото до тогава. Учителката наблегна на "по-емоционалния" изказ при есето и това беше.
Помня на кандидатстудентския писах уж есе, пък си следвах структурата на ОЛВ. Не по тикви...
До сега не съм попадала на ни едно читаво и ясно разграничение между видовете писмени работи /ако изобщо реално и съдържателно има такова/, поради което приемам, че някой формално е искал да направи някаква разлика и да въведе нещо "ново и модерно", но, както често става при такива щения, неуспешно му се е случило. Така вече поне четвърт век, още от мое време.
При нашите госпожата по БЕЛ просто дава тема за писане на децата, както много правилно не определя вида на съчинението, и те си следват увод - изложение - заключение с останалото, което нахвърлях тук накратко. Важно е дали ще спазиш темата, структурата, как ще се мотивираш, какъв ще е изказък и да не правиш по възможност грешки от всякакъв вид.То се вижда може ли или не може да пише ученикът и дали и доколко познава даденото произведение. Въобще знанието не е във формализма и никога не е било там. 

# 637
И аз да попитам Simple Smile Какво е ЛИС?

# 638
A какво е ОНВ?
Аз си мисля, че на моето биха му харесали произведенията тази година, но  при едно по- пестеливо  схематизиране на героите. Но пък нали казахте, че така ги готвят за ДЗИ.
И по български ме дразнят някои неща в тестовата система, ама както и да е...

# 639
ЛИС= Литературно интерпретативно съчинение

ОНВ= отговор на литературен въпрос.

# 640
лис - литературно интерпретативно съчинение
онв - отговор на нравствен въпрос. Учиха го миналата година по БЕ, ама беше последния месец и май само по едно онв написаха. Същото като ОЛВ, но въпросът не е литературен, а нравствен.

# 641
ОНВ ми прилича на есе.

# 642
Да, Мария е права за ОНВ.
По инерция действах, ама това щото си нахлузих търлъците🙂( не знам как се пише).

# 643
Аз с още един разтърсващ довод: май е различно, защото онв е в програмата за 7 клас, а есе е в програмата за изучаване в 8 клас. Simple Smile
На ОНВ заглавието е въпрос, а на есето май може всичко.

# 644

Общи условия

Активация на акаунт