Разходите на етап връзка

• 20 317
  • 724
  •   1
Отговори
Здравейте, от няколко месеца имам връзка с мъж, като имаме и планове за съвместно съжителство. Интересно ми е, когато сте още на етап “несъвместно съжителство” кой, какво плаща.
Аз съм от провинцията, той живее в София, има собствено жилище там, като аз оставам при него веднъж на две седмици, за няколко дни или седмица. Когато съм при него, аз поемам домакинството, аз готвя, чистя, пазарувам, съответно аз плащам за покупките. Излизаме и на ресторант,  докато съм там поне два пъти (той плаща за ресторанта). Като равносметка горе долу е едно и също, защото обикновено ходим за обяд на ресторант, а вечер аз приготвям вечеря, купувам препарати и тн.
Понеже сме си говорили и за създаване на семейство, което означава, че трябва да се вземе и по-голямо жилище, съответно и кредит ще трябва, ме попита дали мога да поемам половината вноска от месечния кредит…
Сега предстои да отидем на почивка и той ме попита, дали ще поема една част от парите за хотела…
Та взех да се зачудвам, как е при останалите.
Искам да уточня, че и двамата взимаме горе долу едни и същи заплати. Не че не мога да дам и аз за почивката, но някак си започвам да не се чувствам жена. Все пак ние имаме повече разходи от мъжете, като елементарна подръжка, фризьор, козметика, дрехи. А в същото време твърди, че мъжа е “провайдъра” в семейството, той трябвало да изкарва парите. Е хубаво, ама аз не съм усетила по никакъв начин това. Не сме и малки, той е на 42, аз на 35…

# 1
Стане ли дума за делене на разходи, забрави.
Трябва да е спонтанно.
При най-малко съмнение за делене на разходи, червена лампа. Не защото ти не трябва за плащаш, но защото всичко трябва да е спонтанно и без принуда.

# 2
Попитайте го първо дали е бил женен или съжителствал, има ли деца (ако вече не сте го направили). На 42 год един мъж е вече експериментирал или едното, или другото.
В зависимост от отговора, може да се поразсъждава..

# 3
Половин вноска за апартамент бих плащала, само ако моето име присъства в документите за собственост.
За чуждо жилище, в което идвам само на гости, също не бих пазарувала.

# 4
Ние също имаме горе-долу сходни заплати. В момента сме в процес на закупуване на жилище, като вноската ще се тегли от неговата сметка (само от една може да е), аз поех по-голямата част от самоучастието (имах повече спестени средства).
Наема до момента също плащаше той, аз поемах сметки, пазаруване, повечето разходи по излизания.
Относно почивката - по принцип един се захваща за организира и който се захване, той поема разходите за хотела и пътя.
Не сме се "договаряли" за тези неща, решаваме ги на момента, без много пресмятане.
Споделям как е при мен, за да може да направиш сравнение и да си правиш сметката.
Малко ми е странно ако теглите кредит и той е основен кредитоискател да ти иска всеки месец част от вноската.
Странно е, че имате планове за създаване на семейство, а в неговата глава той ви дели по този начин.
И този твоят мъж никакъв "провайдър" не е. Самият термин звучи абсурдно, още повече ако се използва във връзка с него.

# 5
Половин вноска за апартамент бих плащала, само ако моето име присъства в документите за собственост.

Абсолютно и категорично!
Обаче, този мъж си търси съквартирантка, да си делят разходите и да бъде обгрижван. Тук няма влюбване, само бизнес план, с екстри.

пп. Това, че жената има повече разходи, заради козметик и маникюр, обаче е много кофти довод.

# 6
  • Melmak
На мен ми се струва ненормално той да поема всичко.
Като ходите на почивка, която в днешно време стъпва на 2-3 хиляди минимум, защо да не си разделите разходите? Не говоря да смятате с точност до стотинка, но един плаща едно, друг друго.

Абсурдно е да твърдиш, че понеже си жена, разходите ти за фризьор са много и трябва мъжа да плаща всичко.

Ако ще теглите кредит, поне поживейте заедно преди това да не се окажете, че не можете да се спогаждате, а купувате жилище. Ако все пак стигнете до момента с покупката, теглете кредита заедно. Плащай, но и имай дял от апартамента. Не бих плащала за нещо, което като собственост не е мое.

Тези неща с разходите могат да са голям препъни камък в една връзка. Ако искаш мъжът да е провайдър, този явно не е такъв. Насочи се към друг тип мъже, този няма да ти плаща всичко и заплатата ти да я ползваш за джобни.

# 7
Мъж и куче - както ги научиш.
Драпала си в началото да се покажеш в най-добрата си светлина,сега ти идва в повече когато ти казва да си поделите разходите за почивката.
Рано ви е още за покупка на жилище,заживейте поне година заедно,тогава мислете за имущества.
Само истински влюбените и силни двойки устояват на проблемите с битовизма и парите.

# 8
Делене на вноската, само ако апартаментът е на името и на двамата. Но да скачате в такъв ангажимент, без да сте поживели заедно, ми се струва много рисково.

А мъж да ме кани на почивка и да ме пита дали мога да си платя половината, е тотален нонсенс. Барем първите месеци трябва да поглези жената до себе си. Ако отсега е така, след десет години какво, тоалетната хартия ли ще си делите пропорционално на ползваното?

Ама и ти не знам защо се поставяш в позицията на добрата Пепеляшка. Гаджета на няколко месеца и ще му чистя и ще му "поемам домакинството", вместо да очаквам да ме посрещне изчистил, поръчал храна и да счупим леглото от секс? Да, да, ама не.

# 9
Ами дели ги нещата да, до сега не ми се е случвало, затова ми стана и странно, даже тъпо.

Иначе не бързаме с апартамента, както и разбира се, не бих давала пари за вноска, ако аз не присъствам в документа за собственост.

Не очаквам той да поема всичко, разбира се че трябва и аз да участвам, но пък един мъж, ако на една почивка не може да ме заведе…

# 10
Вие още не живеете заедно, а той вече чака да му пазаруваш и готвиш с твоите пари, както и да му чистиш и осигуряваш материалите от себе си.
Да ти кажа честно не ми звучи добре.
Какво стана с ухажването?
Можеше поне в началото да бъде повече кавалер.
Вие все едно сте женени от 20 години се дебнете кой какво платил.
На мен ми изглежда пресметлив човек. Може би дори скъперник.
Сега така делите, но ако имате едно дете, смятай, че ти ще си тази, която ще купува дрешки и т.н. Тоест ще падне на теб.
Твоя човек харчи пари, само ако ги харчи за себе си.
Щом от сега те пита хотела дали сама ще си поемеш...какъв мъж е тоя, ако не може на жената, която обича и се надява да живее един с нея  да плати една почивка. При положение, че не е първа младост и все някой лев трябва да има скътан.
Аз не съм изживявала такива неща и за мен са странни. Ние сме семейство сега и то е ясно - единия плаща това , другия онова, но ако резервирам почивка, мъжът ми ми дава парите (не му ги искам). Той казва какъв мъж съм, ако не мога жена си и детето си да заведа на почивка. И преди да се съберем пак той организира морето.
Някак си не ми е мъжко мъж да иска пари от жена си. Не е достойно според мен.  За жилище, за текущи разходи разбирам всеки участва с колкото може, но за една почивка да се излага тоя човек...

# 11
А в същото време твърди, че мъжа е “провайдъра” в семейството, той трябвало да изкарва парите. Е хубаво, ама аз не съм усетила по никакъв начин това. Не сме и малки, той е на 42, аз на 35…

дърт сметкаджия

Обаче, този мъж си търси съквартирантка, да си делят разходите и да бъде обгрижван. Тук няма влюбване, само бизнес план, с екстри.

+1

# 12
Или нещата стават спонтаннно, без сметки и тефтери, или не стават.
Когато има подробни сметки от другата страна, дълбоко размишление. 
При най-малък полъх за стиснатост, далеч.  Не защото на нас ни свиди, но това качество в другия е способно да убие всичко.

# 13
както и разбира се, не бих давала пари за вноска, ако аз не присъствам в документа за собственост.

Аз да си кажа, защото познавам жени, които се включиха и с някакви първоначални суми, и поемат разходи за дома, обзавеждане и тн, а в документите само неговото име пише. Понеже, "когато любовта била истинска, парите нямали значение"... Добре.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 03:22 от Elunaria

# 14
както и разбира се, не бих давала пари за вноска, ако аз не присъствам в документа за собственост.

Аз да кажа, че познавам жени, които се включиха и с някакви първоначални суми, и поемат разходи за дома, обзавеждане и тн, а в документите само неговото име пише. Понеже, "когато любовта била истинска, парите нямали значение"... Добре.
А да бе, не на мен тия. Ако иска да го пише на мен и да внасяме на половина, така може. 😀

Иначе ми свети голяма червена лампа в момента. И реших да питам и тук, аз ли нещо не съм в час или той не е.

Знаех, че тук ще получа и разнопосочни мнения, едни ще кажат, никой не е длъжен да ти плаща почивките, други ще кажат, той е мъжа, той трябва да поеме разноските. И може би е въпрос на гледна точка, но все пак аз също съм на мнение, че поне в началото трябва да се старае и да се покаже в най-добрата си светлина.
Щом ще се почувства по-добре да му дам част от сумата, ок. Нека бъде така, но при мен светва голямата червена лампа!

Общи условия

Активация на акаунт