Разходите на етап връзка

• 20 330
  • 724
  •   1
Отговори
# 30
Едно е да удариш едно рамо, когато има здравословен проблем и съвсем друго да продължите така. Ако се е оправил вече, хич не се юрвай да го играеш домашна помощница. Отиваш на гости, той е домакинът. Когато заживеете заедно, тогава вече участваш "наравно" с него, не сама.

За почивката - за мен има разлика дали е казал - имам изненада за теб и да те заведе някъде за 1 уикенд, тогава по-нормалното е той да плати. Но ако планирате заедно, примерно морска почивка за 10 дена, бих казала още в началото, че ще си я разделим.

Не знам, поне в моята младост в бедните години на 90-те така правехме. Бяхме работещи студенти на етап гаджета, с еднакви заплати. Родителите ни също даваха за почивки и парите ни на практика бяха общи. Събираме колкото имаме и потегляме.

Малко е кофти с апартамента, ни да влагаш, ни да не даваш нищо. Ако се преместиш при него като начало плащай половината режийни и храна. Пък ако си паснете и се задълбочат нещата, помислете за обща ипотека, съответно с твое участвие за вноската и подобрения.

# 31
Във всички случаи по-добре по-евтина почивка и да си я преглътне цялата в краен случай, вместо да иска половината, ама хора всякакви; от твоя страна може би е добре да поемеш ходене по ресторанти или друго на място...

ще преглътне веднъж тази почивка, а после?
едно преглъщане няма да промени човека
а кръчмите и баровете може да са по-скъпи от спането
транспортът кой плаща?
нещата не опират по плюс/минус 200 лв., а до светоглед

# 32
В началото на връзката ни с моя съпруг, още като млади гаджета той живееше при мен, в моя апартамент. Съответно всички разходи по храна и битови сметки ги плащах аз. Не помня да ми е искал пари за почивки, както и не помня аз да съм му искала пари за пазар. Той ми помагаше за по-големите харчове, за кола, за гуми и тн. След като се роди дъщеря ни и останах само с майчинството, всички разходи пое той. От тогава, всички "големи" харчове също ги поема той: нова кола и апартамент ги плаща той. Аз се грижа да домакинството, на пазр като отидем общо взето плаща, който му е по на лесно картата. Никога не сме деляли: аз ли ти ли ще платиш. В крайна сметка свичко отива за семвйството. Във вашия случай има липса на доверие и от едната и от другата страна. Той: да не се прекара случайно, ако плати почивката. Ти, авторке, да не се прекараш, че си напазарила храна за вкъщи. Поработете още повече върху взаимоотношенията и доверието помежду си. Финансите са деликатна тема и трябва да се гледа като едно цяло, а не кой какво е платил и колко.

# 33
  • Тра-ла-ла
Връзка от няколко месеца, в които си ходила на всеки 2 седмици за по уикенд. И изведнъж хоп! съжителство...и делене на сметки. Той на 42, ти на 35. Има ли любов?! Ерген ли е?! Имал ли е някакви връзки и съжителство?!

# 34
Аз нямам проблем с пазаруването, не съм го и повдигала на въпрос, ама той като повдигна да си разделим почивката и ми стана странно, преди това за ипотеката каза да делим. Не съм казвала, че няма да се включа за ипотеката, даже казах, че ако стигнем до там, ще помагам разбира се, но да се води на двамата.
Иначе мисля, че е нормално да си говорим такива неща…
Той е ерген, сериозна дълга връзка не е имал, все някакви по мимолетни. Имал е връзка 6 години  с друга жена, която си е имала мъж и на него му е било удобно да е с нея, защото явно не е имал много ангажименти. Но скоро дълга връзка сериозна не е имал. А аз съм имала 10 годишна, която приключи преди две години и никога не сме имали такива сметкаджийски неща, единия плаща едно, друг друго и така. Но понеже тогавашния ми партньор е вземал винаги повече от мен, съответно той поемаше повечето неща и сметки.

# 35
  • Пловдив
Във всички случаи по-добре по-евтина почивка и да си я преглътне цялата в краен случай, вместо да иска половината, ама хора всякакви; от твоя страна може би е добре да поемеш ходене по ресторанти или друго на място...
ще преглътне веднъж тази почивка, а после?
едно преглъщане няма да промени човека
а кръчмите и баровете може да са по-скъпи от спането
транспортът кой плаща?
нещата не опират по плюс/минус 200 лв., а до светоглед
Имах предвид друго, не съм се изразила добре вероятно.
Ако аз бях въпросният мъж, щях да избера такава почивка, която няма да ме събори финансово дори да се наложи да я платя само аз. Щях да забележа дали дамата очаква всичко да и е ол инклузив (тоя лаф го прочетох в темата за компроматите, където пък попаднах по линк от друга, и бързам да го приложа Wink). Нямаше да искам директно да ми се възстанови половината, защото ми звучи сметкаджийски. Щях да очаквам да се компенсира с друга част от почивката, нещо такова. Ако не стане - и това щях да го преглътна, със съответните изводи.
След като ги е поискал, съветът ми така или иначе вече е неприложим за конкретния случай.

Пък за променянето ясно, че хората се променят трудно към хич. Тя най-добре може да прецени дали човекът е пинтия, който трепери да не се мине, но няма против да мине, или просто е свикнал на счетоводителско делене. Мисля, че има разлика. И ако е типа счетоводител, дали това ще и пречи, или не особено.

# 36
При нас всичко се поема и от двамата без броене кой и колко. През етапи, когато единият е изкарвал повече, същото, никога не сме се броили. И гледаме да харчим според този общ бюджет - живели сме и с две и с двеста така през годините.

# 37
След като твърди, че той като мъж бил провайдъра да го беше затапила с въпроса защо ти иска пари за почивката.
И как хем е провайдър, хем ти иска пари за ипотека, почивка, храна.
И щом се дели на две всичко, се дели и труда.
Нали го играете съквартиранти, които ще се чукат и ще се правят на семейство.
Ти си почистила. Сядате и мислите как той ще ти се издължи за това.
За готвенето също.

Ама как така всичко иска да дели, но се прави на мъж провайдър? Айде питай го.

# 38
Той е ерген, сериозна дълга връзка не е имал, все някакви по мимолетни. Имал е връзка 6 години  с друга жена, която си е имала мъж и на него му е било удобно да е с нея, защото явно не е имал много ангажименти.

# 39
  • Тра-ла-ла
Ясно. Този ерген не е имал връзки и съжителство. Пропуснал е да придобие определена опитност какво аджеба значи да имаш някой до себе си с всичките плюсове и минуси. Вероятно му е трудно да дава....пари, отношение, грижа, емоции. Явно, че не иска да се напъва с жените. На 35г трябва да си наясно, че жабоците не стават принцове като ги нацелуваш. Умната...

# 40
  • София
Знам, че сега ще ме заплюят, но му пусни почивката като "шит тест". Отиди и се съгласявай на деленето на разходите, както той каже. Но си събирай бележките в чантичката.
След това, седни на спокойствие сама и ги сметни. И сама си помисли дали тази сметка те устройва. Възможно е да е ок. А е възможно и да се окаже, че си платила повечето.
И си прецени сама. Имаш глава на раменете.

# 41
Абе какви са тези стратегии, тестове? То така се събират бележки без да се усети. Тази връзка е изначално обречена, не се мъчете и не се занимавайте с кокошкарски работи!

# 42
  • Тра-ла-ла
Може да не се налага след почивката да си тегли тотала, ако още на място делят всичко - "дай 10 за чадъра от 20лв", "твоите цаца и картофки са еди колко си". А на рецепцията я чака да се бръкне за нейните 50%. Но ДА, почивката е хубав тест.

# 43
  • София
Ама защо трябва да се крие, че събира бележките? Нали си делят и тя трябва да си прави сметката? Един ресторант той, един ресторант тя. То ще си покаже.
За мен една почивка заедно е абсолютен тест за целия семеен живот. In a nutshell, както казват американците.

# 44
Може и да си права. На мен ми е малко гадно да чета темата.

Общи условия

Активация на акаунт