Търсене на работа с числа

• 1 091
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, скоро трябва да избирам университет, но не мога да си избера професия. Влекът ме числата, данните, таблиците, стратегиите и като цяло логичното мислене. Не съм запозната с всички професии, които съществуват. Така че, ако някой може да ми предложи професия, включваща поне някои от нещата, които изброих, ще съм благодарна:)

# 1
Финансов аналитик.

# 2
  • София
Статистика, приложна математика, иконометрия.

# 3
Икономика , счетоводство, финансов съветник за фирми( как дади оптимизират печалбите и инвестициите). Данъчен съветник за фирми и частни лица (как да си оптимизират данъците)

# 4
  • Ю Ес ъф Ей
Статистика. Сега му казват Data Science и дори Изкуствен Интелект.

Най-бързия начин да станеш милионер със собствени сили днешно време  - бъди математик.

# 5
Статистика. Сега му казват Data Science и дори Изкуствен Интелект.

Най-бързия начин да станеш милионер със собствени сили днешно време  - бъди математик.

Към тази Data science се бях насочила, ама видях, че уж скоро нали изкуственият интелект ще замести хората и там, а и не знам колко търсена професия е това, тоест колко работодатели ще я предлагат. То никога не можеш да си сигурен, но все пак.

Икономика , счетоводство, финансов съветник за фирми( как дади оптимизират печалбите и инвестициите). Данъчен съветник за фирми и частни лица (как да си оптимизират данъците)

Колкото и странно да звучи дори счетоводството ми е интересно, но цялото нещо с черните каси и криенето на неща да е основното нещо в работата, честно леко ме отблъсква. Предполагам във всяка професия има нещо мръсно днешно време, ама доколкото разбирам от хора, там е най-голямо.

# 6
Не знам какво очакваш, абсолютно сигурно и предвидимо бъдеще, ако си избереш "правилната" специалност ли? Над 90% от хората или въобще не използват образованието си в работата си, или използват само малка част от него. А и математиката, числата, е сфера с много широко приложение. Може да се насочиш в много различни посоки, няма да излезеш от университета с уникална професия, по която ще си длъжна да работиш.

# 7
Не знам какво очакваш, абсолютно сигурно и предвидимо бъдеще, ако си избереш "правилната" специалност ли? Над 90% от хората или въобще не използват образованието си в работата си, или използват само малка част от него. А и математиката, числата, е сфера с много широко приложение. Може да се насочиш в много различни посоки, няма да излезеш от университета с уникална професия, по която ще си длъжна да работиш.

ПРЕДЕЛНО ясно ми е, че човек завършва едно, а работи съвсем друго. Просто исках някаква насока, защото долу-горе единствените професии, с които съм запозната са медицинските, професиите с право и различните инженери. И естествено ако искам да стана инженер ще трябва да уча за инженер, но предполагам, че професиите с по-обща математика и може би някаква икономика също имат някаква реализация. Затова просто попитах тук, за да видя вобще има ли някакви възможности за някакво развитие.

# 8
Аз съм инженер, 4 висши математики съм учила и още много математика. Специализацията пак може да насочена към математика....

За реализацията, като инженер е по-лесно да планираш дали имаш желание да се реализираш, но основно от теб до зависи. Със всичко можеш да се реализираш някъде. Колкото пъти ми се е налагало да решавам задачи от икономическите специалности, винаги са били по-лесни от това, което съм учила аз, и материалът е бил по-обобщен. Та по мои субективни наблюдения, учат по-малко математика от инженерите.

# 9
# 10
Счетоводство, с тази специалност може да правиш много, виждаш как работи всеки бизнес.  След магистратура можеш да продължиш до одитор, в България регистрираните към момента са около седемстотин. Работа в някоя от големите четири ще ти даде възможност за работа и в други държави.
За всичко това обаче са необходими години труд.

# 11
Аз съм инженер, 4 висши математики съм учила и още много математика. Специализацията пак може да насочена към математика....

За реализацията, като инженер е по-лесно да планираш дали имаш желание да се реализираш, но основно от теб до зависи. Със всичко можеш да се реализираш някъде. Колкото пъти ми се е налагало да решавам задачи от икономическите специалности, винаги са били по-лесни от това, което съм учила аз, и материалът е бил по-обобщен. Та по мои субективни наблюдения, учат по-малко математика от инженерите.

Инженерството по принцип най ме дърпаше, защото така и така ученето ми се отдава и всеки очаква от мен да завърша нещо такова трудно и престижно, защото "имам възможности", но вече не съм напълно убедена, че най-престижното е най-хубавото. Нали както доста хора завършват нещо, което звучи хубаво, колкото мама и тате да мирясат, а после осъзнават, че нямат много възможности за развитие (не говоря за всички всички). До колкото виждам това е една от най-хубавите професии, но извън България. А и аз се бях насочила към машинното инженерство, защото разделите с механика по физика винаги са ми били най-интересни. Но виждам, че най-често професиите са работа в завод или нещо подобно, което не е най-лошото, но все пак:)

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 23:48 от eliyaneva

# 12
  • София
Обаче българският ти е малко чужд...

# 13
Обаче българският ти е малко чужд...

Ех, засегнах се😔.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 00:03 от eliyaneva

# 14
  • Ю Ес ъф Ей

Инженерството по принцип най ме дърпаше, защото така и така ученето ми се отдава и всеки очаква от мен да завърша нещо такова трудно и престижно, защото "имам възможности", но вече не съм напълно убедена, че най-престижното е най-хубавото. Нали както доста хора завършват нещо, което звучи хубаво, колкото мама и тате да мирясат, а после осъзнават, че нямат много възможности за развитие (не говоря за всички всички). До колкото виждам това е една от най-хубавите професии, но извън България. А и аз се бях насочила към машинното инженерство, защото разделите с механика по физика винаги са ми били най-интересни. Но виждам, че най-често професиите са работа в завод или нещо подобно, което не е най-лошото, но все пак:)
Ако ти стиска за инженерство - строително инженерство и геодезия. Според няколко познати и колеги, доста са добре.

Общи условия

Активация на акаунт