Търсене на работа с числа

• 1 092
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
Според мен не спада към престижните професии инженерството, по-скоро следването е по-трудно в сравнение с редица други специалности, но не носи особен престиж. По-добре си избий от главата как учиш 5 години и после с готовата диплома се реализираш някъде. Има с чужд език работа за въвеждане и обработка на данни, с достатъчно числа, без нужда от предходно висше образование, просто трябва да не ти е скучна подобна работа. Защо не пробваш нещо такова?

# 16
Много добре разсъждаваш. Трябва да избереш нещо, което ти харесва и като си помислиш за него да те вдъхновява и ти дава енергия.  Тогава ще си успешна в тази област.
Хората, които не работят това, което са учили е защото не са направили правилния избор.
Ако се колебаеш, може винаги да се преместиш в процеса на следването.
Може да завършиш една специалност и да почнеш друга близка. В много случаи част от изпитите от първата специалност се признават и се налага още 1-2 г да учиш , за да вземеш втора. Не е трагедия. Много хора го правят и аз познавам такива и те са успешни в крайния си избор.
Най - важното е, че имаш капацитет и амбиция и нещата ще се получат.
Нищо ти няма на българския. Все някоя лелка ще се заяде.

# 17
Според мен не спада към престижните професии инженерството, по-скоро следването е по-трудно в сравнение с редица други специалности, но не носи особен престиж. По-добре си избий от главата как учиш 5 години и после с готовата диплома се реализираш някъде. Има с чужд език работа за въвеждане и обработка на данни, с достатъчно числа, без нужда от предходно висше образование, просто трябва да не ти е скучна подобна работа. Защо не пробваш нещо такова?

Няма начин да ми позволят без висшо образование да остана, иначе идеята е добра, защото не си губиш времето. Днешно време всичко можеш да научиш от интернет, ама иди обяснявай:)

Много добре разсъждаваш. Трябва да избереш нещо, което ти харесва и като си помислиш за него да те вдъхновява и ти дава енергия.  Тогава ще си успешна в тази област.
Хората, които не работят това, което са учили е защото не са направили правилния избор.
Ако се колебаеш, може винаги да се преместиш в процеса на следването.
Може да завършиш една специалност и да почнеш друга близка. В много случаи част от изпитите от първата специалност се признават и се налага още 1-2 г да учиш , за да вземеш втора. Не е трагедия. Много хора го правят и аз познавам такива и те са успешни в крайния си избор.
Най - важното е, че имаш капацитет и амбиция и нещата ще се получат.
Нищо ти няма на българския. Все някоя лелка ще се заяде.
Не знаех за това с изпитите, мерси много, ще го имам предвид. А за това с вдъхновението.. малко трудно да се намери работа, която те радва и вдъхновява, но доколкото е възможно, ще опитам.

# 18
Имах предвид да работиш, докато учиш висше. Не знам на колко си години, ако си пълнолетна, може и последната година в гимназията или през ваканцията. Мисля, че ще ти се отрази добре да видиш работа с числа нетолкова романтично.

# 19
  • София
Ели, луташ се, объркана си, вярваш на клишета.

Ще ти дам една по-различна гледна точка, как да разбереш какво ти харесва.
Като казваш числа - какво имаш предвид? Анализ на данни, сметки, какво? Ако с това искаш да кажеш, че си добра по математика - ОК, почваме от това като допускане.

Ако говорим за логическо мислене - всички неща, свързани с програмиране, анализи на данни, финанси, обработка на данни, Big Data,  изкуствен интелект и подобните. И не, изкуственият интелект няма скоро да замени хората, направи си труда да разбереш какво е поне, а не вярвай на Холивуд и филма I, robot. Много е далеч от там и поне 20-ина години няма да стигне, ако изобщо някога.
Финанси и банково дело - има (по мое мнение) доста хляб в това, както и икономически специалности като цяло. Инвестиции, лични финанси (като консултант), фирмени финанси, а защо не и публични финанси (това е работа по изработка на бюджет).
Счетоводство и контрол - тук също има доста хляб, а с течение на годините - възможност за фрилансинг и работа за себе си. Тук слагам и данъчни консултации и ако си добра - можеш наистина да постигнеш много.

Втори аспект, върху който трябва да помислиш. Къде искам да работя, как се виждам като завърша. Сега следват разочарования 1: дипломата няма да ти даде гаранция за нищо, тя е филтър фирмите изобщо да разговарят с теб. Без нея, колкото и да си събрала знания от интернет, няма и да ти погледнат сиви-то. Все повече почва да се държи на нея и в близките години няма да отпадне тази нужда. Затова не търси бързи писти и не мисли как са ти загубили времето, което апропо на тази възраст се губи успешно във всякакви глупости, а се стягай да си завършиш университета. А, да. И общообразователните не са загуба на време, точно те полагат фундамента и основата на знанията ти и именно фундаменталните науки ще те изградят като специалист с течение на времето. Важно е да си калибрираш и очакванията - университета дава насоки и докосва части от науката, там ти сама трябва да си си движеща сила и да задълбаваш там, където ти е интересно. Като цяло, университетите те подготвят да можеш да вземаш решения за неща, които никога няма да си учила - завърших преди 25 г и нищо от това, което съм учила тогава, не е адекватно като технологии сега, но основата, основата ми дава възможност да надграждам, да развивам и са сменям технологии, защото фундамента на нещата ми е ясен. А технологията е просто инструмент.

Още един аспект. Виж къде искаш да живееш. Ако, например, искаш да живееш на запад - тогава защо не помислиш за избор на професия в държавата, в която искаш да живееш? Например образование в западен университет. Използвай си времето качествено, научи езика, перфектно, доколкото ти е по силите, вземи си сертификатите. Англиският по цял свят е абсолютно задължителен, за добра резлизация в България - също. Писала си машиностроене - в България практически реализацията е много трудна с този профил, защото няма ни машиностроене, ни кой знае колко много заводи. А специалността е много тежка за завършване.

От българските университети - ФМИ на СУ е с много висок рейтинг, ТУ-София като част Европейския технически университет - също. УАСГ е също университет с традиции, но за там освен числа се иска и някакво пространствено "виждане", затова сама трябва да си прецениш как си с рисуване (за Архитектура) и изобщо оправия в пространството.

# 20
Знаете ли какви са възможностите на счетоводител с българско образование за работа в други европейски държави?

# 21
Зависи от изискванията в съответната държава, но ако разполага с международно признати сертификати (като тези на ACCA) не би следвало да е сериозен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт