Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 419
  • 780
  •   1
Отговори
# 615
Ама чакайте сега - отговаряте на пост на Аиша, която казва, че регистрирала половинката си в имота си и в общината не са създавали проблем. Вие обяснявате как това не е така и на Вас са ви искали удостоверение за родствени връзки. А сега се оказва, че говорите за съвсем друга институция. По този начин обърквате хората. ✌️
С нормативната уредба на Центъра за градска мобилност не съм запозната и не мога да коментирам ✌️
За това, че, ако човек не си смени адреса доброволно, няма как да бъде "описан" от заявления адрес, сте права. Затова има текст в споменатата по-горе декларация, че служебна дерегистрация не се прави ( освен, ако не говорим за общежития).

# 616
  • Light of Zartha
Ние сме на нова квартира. Сега някъде ни изтичат временните адресни регистрации от студентска община (там в началото нали ги искат за общежитията). Доколкото прочетох, за промяна на настоящия адрес се иска договор за наем(само моето име фигура там, хазяите казаха, че не е проблем), акт за раждане, лична карта и нотариално заверено и подписано пълномощно от собствениците(нашите обаче са в чужбина). Какви варианти имаме? И ако ни откажат също?

# 617
Докато не се запишете на нов настоящ адрес, си оставате на стария.

# 618
  • Light of Zartha
Но той е със срок от пет години. Тогава аз поне попълних,че е с цел обучение. За него обаче не знам, той е по-голям и всъщност май вече му е изтекла.

# 619
Не знам да има срок настоящия адрес. Ако беше така наемодателите щяха да си решат проблема с отписването. Може за общежитията специално да е това. Ако е така, то ще си върнете стария настоящ адрес.
Както съм писала по-назад, поради невъзможност да се отпишат наематели от адрес, освен ако те самите не пожелаят, не бих записала никой на адреса си, освен близки или роднини.

# 620
  • пустинята Гоби
Акт за раждане никой не ни е искал. Лятото мъжът ми си смени постоянния адрес, а аз настоящия.

# 621
Иска се личното присъствие на хазяина при регистрацията в общината, трябва да си носи н.а. оригинал, подписва се в молбата ви. И като се подпише, след това няма как да ви отпише, ако вие сами не се регистрирате на новия адрес. А той няма как да ви намери в новата квартира. Затова и много хазяи не регистрират адресно.

# 622
Не е нужно лично присъствие. Заверката на пълномощно струва 6 лв при нотариус. Сега,ако наемодателите са в чужбина е занимавка,да.

# 623
  • София
Никакъв акт за раждане. Отива се в общината с оригинал и копие на нотар. акт в присъствие на собственика и кандидата. Ако собственика го няма - може и упълномощено от него лице. Оригиналния НА само го поглеждан, а на копието напречно написах, че служи за адр. регистрация на Иван Иванов. Това е защото го  в архивите и да не реши някой  служител да прави мизерии.
Скарлет, би трябвало да имате яснота по въпроса за регистрацията преди да подпишете договор. Ако не са съгласни - връщате си тази от преди общежитието. Ако няма зелена или синя зона - не е фатално.

# 624
Да, съветът ми и към наематели, и към наемодатели, е да уточнят въпроса с адресната регистрация преди подписване на договора, за да няма недоразумения.

# 625
Това няма какво да се уточнява, трябва да е задължително и да има яки глоби и за двете страни, но има доста които са правят на луди.

# 626
И тогава, като наемодателят ти каже вместо 500 лв.наем примерно 800 лв. само заради това, че те регистрира, дали пак ще искаш яки глоби и регистрация?!?
Докато няма законов начин да отпиша някого от адреса си, няма и за го записвам. Ако иска.....насила не държа никого.

# 627
Докато не се запишете на нов настоящ адрес, си оставате на стария.
Преди 2 г се бях записвала в Бюрото по труда, там ми казаха, че ми излиза настоящ адрес в Студентски град. Преди 5 месеца си сменях настоящия и постоянния адрес, в общината ми казаха същото, че им излизам с настоящ адрес Студентски град, а там последно съм живяла 2006г, така че според мен няма такава давност 5 години.

# 628
Докато не може само с декларация на собственика в ЕСГРАОН в общината да се отпише напуснал наемател, аз, като наемодател, ще го заявя изрично на харесалите жилището наематели. Като не ги устройва - нали твърдиш, че има толкова много жилища под наем, да си наемат друго. Не и моето.

Роднина беше регистрирал, при това за постоянен адрес, наемател-чужденец. 4 години след напускането се получаваха писма от колекторски фирми. Тъкмо се беше наканил собственикът да пуска искане в общината за заличаване на регистрацията, и се оказа, че, слава Богу, онзи се е регистрирал във Варна някъде. Собственикът си отдъхна и си има обица на ухото, никакви регистрации повече.

# 629
Не регистрирам наемателите и точка.
Данъка не ме бърка, ниски наеми, по 10% на тримесечие, не е драма.
Драмата е като хубавеца не се отрегистрира и аз не мога да го направя сама, макар и собственик на имота.

Друго ме гложди мен. Аз не се интересувам наемателите какви данъци имат, какви плащат и какви не,
защо за Бога те ще се интересуват аз какво си плащам.

Общи условия

Активация на акаунт