Малко не ми стига времето напоследък, та изгледах епизода с превод на 2 части.
Споделям мнението на Юлето за Зюбейда- въпреки ефектния начин, по който се яви на сцената, имам съмнения също. Да- царствена, родена аристократка, внушаваща респект, накара Теркен да наведе глава- това много ми хареса. И също ми хареса, че иска всички жени в двореца да имат някаква заетост- просто чудесно! Поскара се на Махмелек, че не тренира, това също много добре. И явно започва да кипи дейност в двореца.
На снимки зад кадър от вчера се вижда точно тренировка с меч на Махмелек. 
Точно заради противопоставянето на двете съпруги на Меликшах обаче не ми се искаше новата главна хатун да е негова жена, а роднина. Не ми се гледа борбата за мъж между две съпруги. Ако и да е нямало харем при селджуците, явно няколко жени е било норма. И очевидно ще ни показват скрити и явни игри между тях.
Мликшах наистина уважава Зубейда и дотам. Имаше тръпка към Елчин, но не и даде да се развие. Към Теркен не изпитва обич, само я приема като съпруга. Голямата му любов е Башолу. Много се радвам, че и двамата му сина разбраха това. За Тапар бе особено важно, той и без това има комплекси, свързани с майка си, а Сенджер се почувства още по-горд с нея.

Отношенията между двамата братя се развиват в чудесна посока. И интересният танц бе показателен, и силното им взаимодействие, как се разбираха от една дума по време на схватките с враговете.
Много се надявам Башолу да е жива. И мисля, че е- в откъса от новата серия си пролича. Гневни, решителни, готови за мъст бяха Сенджер и Тапар, но не съкрушени от болка. Такива щяха да са, ако Башолу бе починала. Мисля, че погребваха Коркут бей и другите загинали.
Гевхер започна да ме дразни все повече. Да- бременна, хормони, ама и амбициите и са особено силни. Това момиче вече се вижда като султанша и особено силно притиска Тапар. Той е верен, лоялен, закрилящ, но май започва много да му писва от всичо това. Не знам докога ще издържи.
Турна, ех, Турна...
От неземно щастие до разбито сърце... Аз не мисля, че честта на баща и е застрашена. Глупав се оказа той. Вместо да говори честно и открито със сутана, върти игри с Файсал. И е готов да продаде дъщеря си.
За мен това е точно продажба. И много се надявам да не се затлачи тази работа с женитбата. Ясно е, че Турна няма да се ожени за Файсал, но ще ни опънат нервите.Наистина е възможно да покажат Файсал като продължител на делото на приемния си баща. Кой знае пък, може Сабах пак да се измъкне, засега и аз не виждам как, но и друг път са ни изненадвали.
Но и да се измъкне, наследникът е ясен. Дали заедно ще отидат да превземат Аламут или още сега Файсал ще застане начело- предстои да видим.Цялата серия бе серия на контрастите- силно щастие, радост, весели е силна драма. Както писаха някъде, не помня къде- сценаристът май много обича "Игра на тронове", та повтори сцената на кървавата сватба...

И най-голямо текучество май в тази серия се случи. Елчин /тя поне замина, слава богу/, Ата бей, приятелят на Маркус, помощничката на Теркен... Бабата също според мен ще изчезне, нали замина и тя. Освобождават място за нови герои.
Мисля, че предстои да видим и Баркиярук. Меликшах го каза, а повтарянето на името му за това говори- очаква ни среща с въпросния герой.
И за си кажа пак редовната забележка- за представянето на враговете. Все още ми е смешно, но вече започват да прекаляват- хората на Маркус ядяха сурово месо, направо от животното.
Е, извинете, но това вече наистина е прекалено! Все пак и Европа е познавала огъня през 10 век.
Чакаме първи трейлър, дано има днес.
Докато дойде, да пусна пак онази красота- препускащите млади влюбени, на фона на зеленото поле и гора- зелено като чистата им любов, на нов и красив музикален фон.

Допълвам поста.
Излезе трейлър 1 за 17 серия- направо е траш метъл. 
И с руски субтитри
https://vk.com/dizimedya?w=wall-132999259_863585

Гледала съм я за малко в "Майка", но бързо се отказах..., Драмата ми беше в повече, а когато са замесени деца или животни ми е невъзможно за гледане. Открай време избягвам подобни филми или сериали 
Сега влязох да го пусна и видях 
Нашите войни ще са неудържими в следващия епизод. Отново ще е лудо преследване! И не само 

Бъди здрава и много щастлива! 

Копирам превод на озета на руски, може да ни светне нещо.
В скрит текст е.

Знам колко много Лейля обича ролята си на Елчин и как даваше всичко от себе си в продължение на месеци - тренировки по конна езда, боравене с лък и меч и какво ли още не. А сега участието й приключи толкова рано.
От сега нататък "Великите Селджуци" ме загубиха като зрител и фен.
Колкото и да е хубав сериала, колкото и да харесвам актьорите и историите около героите някои неща не мога да простя и да приема. Напоследък ясно се виждаше как промотират едни герои и игронират други. 
Лейля Лидия за мен беше фантастична като Елчин, а Буура фантастичен като Меликшах. Така се радвах, че пак ги гледам заедно - сцените между Меликшах и Елчин бяха толкова хубави. 

И какво стана - Елчин напусна двореца изпратена от Меликшах на специална мисия в Анадола, а Теркен загуби поста на главен хатун. Кел файда без Елчин в двореца нищо няма да е същото - без Елчин на бойното поле нищо няма да е същото. Без Лейля Лидия в сериала за мен вече нищо не е същото. 

Съжалявам ако ви се струва прекалено - просто съм много емоционална. Винаги съм такава когато става дума за моите любими актьори и когато има очевидна несправедливост за тях.
Но сега изведнъж - Елчин просто ще изчезне. Откъдето и да го погледнеш това е недомислено и глупаво.
Според мен е решение на продуцента и сценаристите - просто искат да вкарат новата актриса, за да има и Зубейде в сериала, както и в реалната история. Те отлично виждат силната фенска маса, която имаха Меликшах и Елчин - всеки им пишеше, че иска Мелчин - а така как биха си продължили предварително замислената история около Башулу, около Теркен, около Зубейде. Затова са решили да изкарат Лейля Лидия от сериала, като изпратят Елчин някъде. Иде ми да ги пребия.
Какво точно стана не знам, но едно нещо знам и това е че Лейля Лидия заслужава уважение и да й се укаже такова - но аз не видях продуцентите и сценаристите да го правят. Нито един пост не пуснаха да обявят че тя излиза от сериала - нито един пост не пуснаха да й благодарят за усилията или да й пожелаят късмет.
Ако тя самата не беше написала как ли щяхме да разберем. Ама така им е по-лесно - хората ще чакат Елчин и Меликшах и рейтинга пак ще се качва. Но мисля, че излизането на Лейля ще окаже влияние и рейтинга ще падне. Но след този номер, продуцентите това заслужават.

Не е ли уважението най-важно. Определено липсата на уважение към труда, работата и усилията на Лейля Лидия е нещо отвратително. Винаги когато някой актьор излиза от сериала било то да е играл 3 епизода или 5 му оказват чест като пускат по няколко думи с благодарност към него - дори на актьора в ролята на Рюстем, писаха. А защо сега никой не си направи труда да пише на Лейля - да й благодари, да й окаже нужното уважение защото Лейля се справи блестящо и Елчин ще остане в сърцата на феновете. 

Но с отстраняването на Елчин и идването на Зубейде, сценаристите забиха нож в гърба както на Лейля, така и на нас феновете на Лейля и Буура.
Може би са решили да извадят Лейля - Елчин да замине и да им е по-лесно да преминат към Башулу и Зубейде - ами съжалявам, но за мен това вече изгуби смисъл. Толкова много недомислици. Жалко че мечтата ми да видя Буура и Лейля отново заедно се разби на пух и прах. Но пък се насладих на прекрасни моменти между Меликшах и Елчин и това ме радва - струваше си да ги видя пак заедно макар и само в 16 епизода. Буура и Лейля Лидия работиха заедно по този проект повече от 7 месеца - още от края на юни - началото на юли започнаха с тренировките и обучението. 
И преди съм ви казвала, че заради тях двамата започнах да гледам сериала. После ми хареса цялостната история и всички останали актьори. Напоследък обаче сценаристите развалиха някои неща. 

Може сестрата на Кълъчарслан и в историята да е била близо до Меликшах в един момент, но това да не е ясно на всички. 
Намерих репортажа и частта с интервюто на Буура и Али с превод на английски. Давам ви линк: 

- прекрасен колаж на Елчин. 
! Изобщо не подозирах, защото почти никога не чета фенски коментари в мрежата, а и вие които го правите, никога не сте намеквали за това в тази тема.
- липсата, на каквото и да е сбогуване от официалната страница с актрисата
Класика, нали!