какво правите когато вече не издържате

• 3 300
  • 86
  •   1
Отговори
Здравейте,пиша тук ако може някой да сподели опит или да каже какво е направил,защото се чувствам ,,лоша майка" и ,,на ръба". Синът ми е на 17 м,гледам го у дома.Нямам баби на помощ .Не излизам почти никъде без него,даже и за кухнята го возя с количката .Прави изключение когато много вали или когато идва баща ми но това е много рядко или за кратко.Събота и неделя пак сме у дома,като в последно време излизанията и всякакви други занимания доста оредяха,предвид финансови проблеми и студено време.Това е класиката от понеделник до петък -хранене,преобуване ,преобличане,гонене...постоянно колкото и да го спираш бърка на всякъде ,прави пакости а апартамента е малък, мястото е ограничено и нямам къде да прибера всичко.Започнах да се хващам ,че мозъка ми по някой време изключва.В събота или в петък вечерта като ме пита кога е ял,кога пак трябва да яде..май пак е акан..или някой друг въпрос забивам и гледам в тавана . Чувствам се виновна ,понеже виждам други по млади майки как са весели,усмихнати и ми се струва,че може би не приемат нещата толкова ,,на вътре" .Имат силите и свободното време да говорят на децата си ,да играят с тях,да пазаруват,да готвят ,че и сериали гледат .Пък аз остави че съм на кухня ,а понякога от скандалите с мъжа ми и това ежедневие в 19 ч искам да си легна , дори вече не ме интересуват и предишни хобита или други неща стига да съм 1 ден в една стая да не чувам нищо и просто да не правя нищо .Не се срещам с приятели ,от преди да се роди малкия не съм ходила нито на фризьор или някъде на кафе . Не знам просто как ще издържа в предвид ,че той тепърва почва с боледуванията и истериите .И моля ви ,не ме успокоявайте с яслата само,защото знаем ,че тя решава много от части проблема.И още нещо : Смятате ли ,че в отглеждането на децата трябва да има здравословна доза нарцисизъм ...или трябва да се отдадем на 100%? Не говоря само за бебешкия период ,а изобщо до 18г докато станат самостоятелни ?

# 1
  • София
Скрит текст:
Здравейте,пиша тук ако може някой да сподели опит или да каже какво е направил,защото се чувствам ,,лоша майка" и ,,на ръба". Синът ми е на 17 м,гледам го у дома.Нямам баби на помощ .Не излизам почти никъде без него,даже и за кухнята го возя с количката .Прави изключение когато много вали или когато идва баща ми но това е много рядко или за кратко.Събота и неделя пак сме у дома,като в последно време излизанията и всякакви други занимания доста оредяха,предвид финансови проблеми и студено време.Това е класиката от понеделник до петък -хранене,преобуване ,преобличане,гонене...постоянно колкото и да го спираш бърка на всякъде ,прави пакости а апартамента е малък, мястото е ограничено и нямам къде да прибера всичко.Започнах да се хващам ,че мозъка ми по някой време изключва.В събота или в петък вечерта като ме пита кога е ял,кога пак трябва да яде..май пак е акан..или някой друг въпрос забивам и гледам в тавана . Чувствам се виновна ,понеже виждам други по млади майки как са весели,усмихнати и ми се струва,че може би не приемат нещата толкова ,,на вътре" .Имат силите и свободното време да говорят на децата си ,да играят с тях,да пазаруват,да готвят ,че и сериали гледат .Пък аз остави че съм на кухня ,а понякога от скандалите с мъжа ми и това ежедневие в 19 ч искам да си легна , дори вече не ме интересуват и предишни хобита или други неща стига да съм 1 ден в една стая да не чувам нищо и просто да не правя нищо .Не се срещам с приятели ,от преди да се роди малкия не съм ходила нито на фризьор или някъде на кафе . Не знам просто как ще издържа в предвид ,че той тепърва почва с боледуванията и истериите .И моля ви ,не ме успокоявайте с яслата само,защото знаем ,че тя решава много от части проблема.И още нещо :
Смятате ли ,че в отглеждането на децата трябва да има здравословна доза нарцисизъм ...или трябва да се отдадем на 100%?
Скрит текст:
Не говоря само за бебешкия период ,а изобщо до 18г докато станат самостоятелни ?
Задължително трябва да има доза егоизъм (не нарцисизъм), иначе ще изпушиш. И хващай повече бащата да си гледа детето.
По отношение на другото – нормално е, периодът е такъв. Не знам дали ще ти помогне много, но минава.

# 2
Дете нямам, затова не мога да кажа дали сте добра или лоша майка, но имам въпрос.
Защо не ходите без детето никъде? Това дете има втори родител, който е толкова родител, колкото и вас. Оставяте му го и отивате на кафе. Работата на бащата не е само да пита дали сте нахранили детето. Ако бащата за година и половина не знае как да нахрани и измие детето, докато вас ви няма за два часа - това ви е проблемът, а не лошото време, нямането на килер за прибиране на финтифлюшки и финансовите проблеми...

# 3
Дете нямам, затова не мога да кажа дали сте добра или лоша майка, но имам въпрос.
Защо не ходите без детето никъде? Това дете има втори родител, който е толкова родител, колкото и вас. Оставяте му го и отивате на кафе. Работата на бащата не е само да пита дали сте нахранили детето. Ако бащата за година и половина не знае как да нахрани и измие детето, докато вас ви няма за два часа - това ви е проблемът, а не лошото време, нямането на килер за прибиране на финтифлюшки и финансовите проблеми...
.   
   Той знае и когато трябва го прави .Къпе го,храни го , играят.Но той се прибира след 17.30 и тогава вече къде мога да ходя ...Събота и неделя правя това ,което не съм могла През седмицата плюс ежедневните задачи:пак пране ,чистене ,пак пазаруване и така .

# 4
  • София
Ами аз вечер се виждах с приятели. С мъжа ми редувахме излизанията.

# 5
Какво значи къде може да ходите в 17:30?  Там, където и преди 17:30. Или във вашия град след 17 затварят улиците и директно полицията ще ви застреля, ако излезете? Нали знаете, че кафенетата, ресторантите и кината работят след 17 часа също. И главната улица не я заключват в 17 и не пускат мечки по нея да ядат пешеходците.

# 6
Период е - минава и по-зле става. Шегувам се, но не много.
Купуваш на детето и себе си термо гумени ботуши и ски гащеризон, има и изгодни от Лидл, оставяте количката вкъщи и излизате. Я в парка, я до магазин, качи го на трамвай, метро, в тази възраст много им харесва.
Вече е голямо, трябва да се уморява с движение, количката не е никаква файда, освен за ремарке на покупки.
Студът не е аргумент, напротив, ще се закали имунната система.
Моето като беше на тази възраст имахме една касиерка в близкия магазин - рускиня. На 0 градуса казваше - топло време, идеално за разходка с деца и само ми обясняваше колко дебело съм облякла моето.
Запиши си и час за фризьор - работят повечето до осем и по възможност се наспи хубаво, след това светът не е толкова черен. Wink
Аз се успокоявах, че милиарди жени по света се чувстват като мен и се справят и аз в кюпа с тях - помагаше ми.

# 7
Трябва да намериш начин да почиваш повече, прегоряла си. Мъжът ти през уикенда и вечерите да поеме повече детето. Ако не се погрижиш повече за себе си, ще гръмнеш.

Разбирам те, и аз съм така, а моето дете е по-голямо. Мани...

# 8
Не знам какво друго мога да напиша, освен, че всички млади майки са на такъв режим. Пишеш, че нямаш баби в помощ, но също и това при повечето е така. Даже се чудя какво мислиш, че правят другите майки - ами това правят, каквото и ти. А и бащите се прибират  даже по-късно от 17:30, че и след 19 часа вечер. Това е масово, освен ако бащата не е безработен и си е цял ден вкъщи, но това едва ли би било по-предпочитано за теб.

Може би при теб проблемът да е по-скоро отношенията с бащата на детето. Може би това ти изпива силите. Ако си в стрес от скандали, ти се изтрива радостта от живота и нямаш сили за нищо.
Виж за какво са скандалите и не може ли някак да си изчистите отношенията с този мъж. Явно е грижовен баща. Ако успеете да се разберете, нещата ще се наместят.

# 9
Трябва да намериш начин да почиваш повече, прегоряла си. Мъжът ти през уикенда и вечерите да поеме повече детето. Ако не се погрижиш повече за себе си, ще гръмнеш.

Разбирам те, и аз съм така, а моето дете е по-голямо. Мани...
Никой не го интересува.От малък град съм,нямаме дори някакъв мол ,някъде ..където да отида да се разходя дори временно. С мъжа ми стигаме дори до скандали пред детето ,на няколко пъти се хващам ,че въобще не го отразявам като плаче или отива някъде или като започне да се влачи и да капризничи ..го тласкам на някъде към баща му или в другата стая и му навиквам.То горкото ,не е виновно но просто в един момент нервите ми ме издържат.Детето не говори почти никакви думи ,а сега се оказва че и тв не мога да пусна за някакъв период ,при положение че с никой не разговарям и това ми е единственото разнообразие...Не знам.

# 10
  • Beyond the stars
Единствената теория за отглеждането на деца, в която съм убедена е - щастлива майка = щастливо дете.
Трябва да обърнете внимание на себе си, за да може да сте адекватна за останалите. Ако това е нарцисизъм - ок. За мен е здравословен егоизъм и самосъхранение , така че да сте от полза на другите за по-дълго и по-адекватно.

# 11
Ами както пишеш проблемите ви са финансови. Ако имаше пари да си позволиш малко помощ за някой и друг час на ден - щеше да е друго. Явно бащата прави каквото може за да осигурява финанси все пак ...
Пробвали ли сте да намерите ясла и ти да поработваш почасово?
Иначе както и да го описваш и на мен ми се струва тегаво.

# 12
М/у 1.5 и 3 г. детето ми беше най-диво и това беше най-тежикят период. Ние също сами си я гледахме, нямаше на кого да я оставим.
На първо място, гледай на нещата по-лежерно. Намали си очакванията. Като разлее, бутне нещо, приемай го като забавен спомен, който ще му разказваш после и ще се смеете. Аз даже снимах, цял албум имам.
Разбирам те, моето за секунда не стоеше без да направи нещо. Тъкмо оправя едно, то сътворило нова глупост. Гледах да сме максимално навън, защото иначе по цял ден трябваше да чистя и пера след нея. Времето не е толкова студено, излизайте. Тъкмо и ще се уморява повече.
Второ - трябва да се научиш да почиваш. Когато мъжът ти е вкъщи и го гледа, отдели време мозъкът ти да си почине. Не да тичаш да готвиш, чистиш или правиш нещо друго. Затваряш се в другата стая, слагаш слушалки, пускаш си любимата музика и се изключваш. Или вана, ако имате. Или излизаш навън да си проветриш главата, ако жилището е малко и нямаш къде да се изолираш. Ако няма с кого, сама. 17:30 ч. не е толкова късно. За разлика от обикновените работи, при майчинството нямаш обедна или друга почивка. Сама трябва да си я вземеш.

И знам, че няма да ми повярваш, но времето лети ужасно бързо. Дъщеря ми сега е на 20 г., от днешната ми гледна точка, всичко беше един миг. Разглеждаме си папката с пакости като се съберем и даже на моменти ми се иска да се върна за малко в онези дни. Ама само за малко Trollface

# 13
Като майка все още отгледаща сама детето си, без помощ от роднини и приятели, с мъж, който се прибираше само събота-неделя и по празници, защото работи в друг град, мога да ти кажа, че не си само ти с такива мисли в главата. Точно в тази възраст между годинката и половина - две се чувствах най-прегоряла. Скандалите ги вдигах аз. Мъжът ми идваше и само се забавляваше с детето и го къпеше, и понеже работата му е уж натоварваща и той искаше да си почива... Еми, писва му на човек - единият да си работи, да си живее същия живот, и само да се любува на готово, докато другият 24 часа в денонощието полага грижи и забравя за себе си. Скандалите ги вдигах аз, защото вътрешно не издържах на такава несправедливост.
Обаче, трябва много да внимаваш, да не прехвърлиш вината на детето.
За утеха, мога да ти кажа, че детето ти ще порастне така както сега ти си го възпитаваш, затова целия "труд" си заслужава. Ако имаше помощ от баби, щяха да ти го разлигавят. Първите 7 са най-важните.
Яслата няма да ти разреши проблема, там много боледуват децата - допълнителни грижи. Но градината ще те облекчи. Така че общо взето 3 годинки трябва да се настроиш психически, после всичко става по-лесно. Малкото човече почва да разсъждава и като почне да ти отговаря като човек, ще видиш, че ще ти е по-лесно.
Има и съвсем самотни майки, ти си много добре с ресурсите. Имаш мъж, който се прибира всеки ден. Използвай ресурсите разумно.
И за да те развеселя, също ще ти кажа, че се разведохме с мм след 9 години такъв живот, по негова молба, но сега се възползвам до дупка от него. Оставям да гледа детето и пътувам, отивам на концерти, на банкети, на тържества... Simple Smile Къде ми е бил акъла по-рано, не знам... Може би просто държах детето ми да е гледано по моите правила и след като детето вече е научило всичките ми правила, вече съм спокойна и мога да си спомня коя съм била преди да стана мама.

# 14
Ами ние работихме и двамата с 2 деца с 4 г. разлика и децата ходиха на ясла и на градина и после на училище . В същност с всичко се справя човек. Но пък ако искахме да излезнем вечер си поръчвахме гледачка и излизахме. Затова аз препоръчах ясла и малко повече финанси. също е хубаво да посмените начините за разнообразяване в семеен тип разнообразяване. Т.е. излизанията да са интереси за всички ви , намерете си места . Ние имахме раница за носене на дете до 5г. на гръб и си правихме туризъм. Имахме и колела на едното закачахме седалка или спец. количка за дете в което се минтираше детското столче от колата и детето можеше да си спи вътре, а ние да си обикаляме. Т.е. сменете ежедневните интереси с такива за всички ви в положението в което сте. И гледайте да ви бъде интересно. Винаги човек може да намери интересното в нещата, които прави.

Общи условия

Активация на акаунт