Нашите орхидеи – тема 32

• 33 969
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
Ей не й върви на моята болна орха. Ходих за Топсин,на едното място нямаше,че и жената я заместваха и нямаха идея какво да ми дадат,на другото място затворено. 😔😣 Сега я извадих и наснимах,та ще пусна да кажете мнение:
Скрит текст:

Ето ги листата как седят набръчкани,а я киснах скоро:

А тук е след миенето:

Имаше останала част от гъбата,какво съм гледала като я вадих преди,не знам. Сега изчистих всичко и я оставих малко така. Взех и нови кори. Старите ги изхвърлих.
Ще ида пак да видя отвори ли агроаптеката.

# 451
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
корените си изглеждат добре.
листата са малко дехидратирани, но те няма да се изпънат с едно поливане, а може и изобщо да не се изпънат.
точките на първата снимка ли те притесняват?
не мога да разбера какво е. Sad
ти пипна ли ги? памуклийки ли са? гадинки някакви ли?

# 452
Добри,аз пък хич не мога да разбера. До сега сме уцелвали все здрави и не съм имала ядове.
Не мърда нищо,това бялото не знам какво е. Пипам го,пада.
За това снимах,да видите и вие и да кажете. Аз мисля,че може да са гъби,като четох признаците. Друго не знам. Искам да си я запазя,та ще пробвам с Топсин,стига да успея да купя. А нали писахме,че трябва да бързам и ми е още по-гадно,че не мога да реагирам бързо. 😣

# 453
а може ли да е варовик?
ако са гадинки, ти трябва инсектицид, ако са гъби - фунгицид... не е лесно да уцелиш.
Sad

# 454
Май беше гадинка-махнах я и я смачках с пръсти. Инсектицид имам,освен да пробвам с него,до като се сдобия с фунгицид. За сега я оставих голичка.😃

# 455
Ени, и аз имам такива сбръчкани, дето не се оправят с поливане. Подозирам, че са си били болни от самото начало. Замръзнали са така, нито се развиват, нито мрат. Инсекти се трепят по-лесно от гъби, дано да е това!

# 456
  • Мадрид / София
Вчера се престраших с едно мини. Гледах, гледах корени, листа ... е ми от 20 тина минита само едно-две бяха читави. Взех това дето най-добре ми изглеждаше. Ще се пробвам пак (вече посъбрала опит) пък ще видим дали ще оцелее. Имаха двойна саксийка, в която имаше 1см вода, а и минитата бяха добре напоени. В къщи излях водата за да се позасуши. Но май не е в кори, а нещо друго.
Купих и още едно растение, което отдавна го заглеждам, ама за първи път ще гледам такова.
Снимки:

Един въпрос: достатъчна ли е 45-50% влажност за фалчетата и как да вдигна за постоянно (да се задържа) влагата до към 60%. С овлажнителя се вдига доста, но ако спре веднага пада влажността.

# 457
  • оттам, откъдето започва България
Второто ти цвете не е ли Фикус женшен? Но пък аз не съм виждала с цвят. Thinking

# 458
не е фикус женшен, аденум - пустинна роза е.
мечта ми е, но ме наплашиха с грижите за нея. Simple Smile
https://palmi.bg/product/89/adenium-pustinna-roza-debelanko.html

# 459
  • оттам, откъдето започва България
Вече е и моя мечта. Simple Smile

# 460
в цветарската тема бяха пуснали линк към магазин в който предлагаха комплекти - три аденума, или два аденума една плумерия, две плумерии един аденум...
тогава много мислех да се метна на едно комплектче.. Simple Smile

# 461
  • Варна
Няколко пъти се навивах и аз за адениум, много са красиви. Но ме отказа това, че са отровни, а едната ми котка пасе всеки треволяк, който докопа.

# 462
  • Варна
В plants.bg все още има налични адемиуми. Преди малко разглеждах сайта защото ми трябва почва за моя адемиум. Но за една почва да правя поръчка не си заслужава, опитах се да си харесам някоя китка да съчетая, но нищо не ми допадна. Отказах се от почвата засега.

Angela 61, честито мини. За влажността мисля, че за фалчета е приемливо 50-60 %. Можеш евентуално да сложиш под саксиите капачки от безалкохолно и да доливаш вода в чиниите като се изпари. Аз така съм направила с някои цветя. Отделно, че имам и съдове с насекомоядни растения които живеят като във блато та и оттам орхита дърпат влага.
Това е при мен в 2 от стаите. Във Варна е влажно или кухнята ми е прекалено влажна. Simple Smile

Флокс, събуди ли се твоето лиодоро ? Моето най- накрая излиза от летаргията, изкарва коренчета и ново листо е тръгнало. Мисля, че се дължи на 2-ят цикъл фунгицидни бани дето му правих ( редувах в продължение на месец топсин и ридомил голд) или пък просто си се събужда. Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 22:24 от floren

# 463
  • Мадрид / София
Сложих съд с вода при групата фалчета да видя има ли траен ефект. Ако ли не, ще слагам капачки отдолу и вода. При мен проблема е сухотата. Сега през пролетта горе-долу караме ама кат се затопли, че и лятото е труден период. Ще ги мисля как да им осигуря влага.
Аденума е суколентно гледа се като кактус - много слънце, малко вода и пропусклива почва. Казват да не се слага в субстрат за кактуси. Пресажда се на 2-3г и има силни корени, затова е добре да се слага в керамични саксии, че пластмасовите ги чупи. Нещо средно между кактус и орха фалеанопсис. Проблем е цъфтежа, да я накараш да цъфти. Но и само с листа - пак ми харесва.

# 464
Anyyyone, на мен мокрите корени на фаленопсиса ти ми изглеждат доста добре, би трябвало да се хранят добре, да фотосинтезират нормално.
1. Безцветни или червеникави Акари по листата на орхидеите,  предизвикват меки, отпуснати и набръчкани листа. 2. Както и критична липса на влага –  някои растителни клетки са унищожени, което води до атрофия на листата. После и да полееш обилно, листото може и да не се възстанови напълно. Прибави към водата за поливане янтарна киселина следващия път, листата ще се възстановят по-бързо.
И трето 3. - кислород. Имат ли корените достъп до достатъчно кислород в саксията? Имам предвид трябва да има малки празни пространства в саксията.

Angela61, много са ти красиви!! Да, нормална е. И при мен е винаги около 60% влажност, където са ми орхидеите, а ги пулверизирам два-три пъти в седмица и става 78-79% даже за половин-един час. Е, вандите ми искат около 70% влажност, затова близо до тях имам и открити чаши с вода.

Общи условия

Активация на акаунт