Любители на Котки - Тема 154

• 30 320
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
На село нещата са по-различни, особено в българското село. Вижте първо как живеят хората, пенсионерите като цяло... не мога да ги съдя така или иначе, но няма как да се очаква да гледат добре котки. Животните на село се гледат с друга цел, а котката за повечето е ненужно гърло за хранене, което и без друго само се присламчва.
Да, има и хора, които викат ветеринаря(Ако има такъв в селото) освен да прегледа овцете и за друго, но това са допълнителни разходи плюс че кастрацията на котки не е разпространена там.

Популациите по градовете би трябвало да се регулират първо от общината, после самите хора да имат съзнание. А хората имат такова за мен, ако живеят по-добре, по-образовани. Свързани са нещата според мен.

# 451
.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 23:41 от Дъждец

# 452
# 453
  • София
За да се намали популацията на улични котки, би било разумно /според мен/ да се кастрират женските
Tова и организациите го знаят и предпочитат да дават и без това ограничения брой талончета за безплатни кастрации за женски котки. Истината е, че дори в квартала всички котараци да са кастрирани, ако има разгонена женска, ще дойдат ухажори, преминали през девет планини в десета и женската няма да остане неоплодена. Wink

По повод на гальовните котки - у нас само Наско е "мобилна" котка, т.е. можеш да го вземеш на ръце и да го разнасяш навсякъде. Това не пречи другите да са много любвеобилни. Просто идват по собствено желание, а не по мое. Но при нас има толкова материал за гушкане, че никога не оставам без котка до мен. Simple Smile Освен това ревнуват едни от други и дори тези, които са по-дръпнати започват да търсят внимание. Особнякът Рижко вече задължително е най-близко до хората и само чака да го погледнеш, а не да го погалиш, и пуска моторчето.

Доня Дафина, и нахранени да бяха, пак щяха да влязат в капаните. Sad В ученическите ми години имах котарак, който бягаше от третия етаж, за да ходи по мацки. Тогава не бяхме чували за кастрации. Котаракът беше винаги добре нахранен, но в крайна сметка го отровиха заедно с другите улични котки, защото беше ял от гнусната попара с отрова оставена от една съседка. Ако вкъщи му бях поднесла подобна попара щеше да ме изгледа презрително и да се фръцне, но на улицата е ял. Sad

Не можеш ли тайно да кастрираш котката? Ако е лош стопанин, хич няма и да разбере, че котката липсва няколко дни. Моя приятелка, която живее в село близо до София, кастрира съседската женска кота. И досега не знаят. Simple Smile И без това като я попитам колко котки има, ми казва, че е с котка и половина. Joy Половинката е съседската. Joy Прекарва повече време с нея, отколкото с истинските си стопани.

# 454
Майк също е генетично повреден,тук писах как ММ го доведе , защото няма парична стойност..... затова и му готвя и го храня поне два пъти седмично със сурово телешко...... което той обожава.......но докато намеря "златната среда" много пари и нерви потрошихме...... може да ми се смеете но много се радвах на гъсто котешко ако.....и ето нагледно....... няма търпение като малко дете е....

# 455
  • Между гори и планини
Таня, котката е прекрасна, сива, гальовна. Но не мога да осиновя и кастрирам котките на цялото село. Вече имаме 4, плюс Адолф който се присламчи към нас. Моите котки я гонят, пазят си територията, когато тя водена от глада си идва. Наистина ми мъчно за милото момиче, ако някой иска сива хубавица, гальовна и кротка, може да я осинови.

# 456
Писах, писах следобяд и изведнъж всичко изчезна... 🤔

Та исках да кажа, че евтините препарати не са непременно некачествени.
Prazimec C е бг препарат (очевадно е защо вет клиниките предпочитат скъпите вносни пипети,  нали!) и оттам е добрата му цена. (и в зоомагазините не го предлагат, но с предварителна заявка ми го доставят в Стефанов).
Блеки през 2019 пипна някакъв вирус и цяла седмица го водих на инжекции. На финала реших да се консултирам с вет (тя много харесваше Блеко и реших да се възползвам) за противопаразитните (естествено веднага ми предложи апликации по 23- 25 лв дозата). Попитах за  Prazimec и вет, прочитайки листовката (в нета,  защото се оказа, че не предлагат този препарат и не го познава), беше впечатлена. Каза ми смело да го прилагам, защото явно е много добър и покрива достатъчно ендо- и ектопаразити (вкл. ушна краста).
От 2 години обезпаризитявам и Блеки и Маци по няколко пъти годишно (и двамата са свободно щъкащи навън) и резултатът е ОК (дозировката за външни и вътрешни паразити е различна, съобразена е с кг).
Пролетта допълнително прилагам и фронтлайн комбо  (заради кърлежите).

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1642887/page/0/fpart/all/vc/1

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=cats&Number=194699831 … part=all&vc=1

http://forum.dog.bg/topic/50555-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D … 1%81%D0%BA%D0%B0/

Тук не става въпрос за цената, а за здравето.
Категорично, Бродлайн и другите капкови са по-безвредни от таблетките.
За ушна краста и други - са нужни антибиотици, плюс обезпаразитяване, не става само с Бродлайн, той подпомага, в случая.
Фипронил е общата съставка, но в Бродлайн е в пъти повече като концентрация, отколкото във Фронтлайн, това е разликата.
Бродлайн трябва да ми плащат вече... спирам да пиша за него, но който чете и се чуди какво да ползва за обезпаразитяване, да знае, че здравето е най-важно, пари се изкарват/намират, 20 лв. къде ли не са отишли.

Дъждец
Какви са тези дилеми. Разбира се, че не бива да оставяте котето само.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 15:58 от Анонимен

# 457
  • София
Нямах предвид да я осиновиш, а да я кастрираш и пак да му я пуснеш. Лошото е, че при теб кастрациите са придружени с дълго пътуване, а и едва ли наблизо има място, където да кастрират по програма за бездомни или дворни животни.

Споменавала си, че в селото има само няколко обитаеми къщи и затова предположих, че и котките са много малко. Ако са много, естествено, че няма как да се погрижиш за всички.

# 458
Какво значи генетично повреден?

Иначе винаги съм предпочитала късокосмести котки, не сиамки или персийски, не знам водят ли се някаква порода. Примерно чисто черните мини пантери, каква порода са, някой знае ли? Оранжевите и жълто-белите, тигър и лъв.

Една котка, която гледат в една дентална клиника и понокяга излиза навън и идва да я галя, също изглежда породиста, но не знам каква ...
Доста е хубава козината, мека като кадифе, започва да преде веднага щом я пипна ❤

# 459
  • Варна
Европейска късокосместа Simple Smile

# 460
Има и такива котки. Не е задължително да изпадат в екстаз да бъдат мачкани и галени.
Нашата Точка, мърка само ако я погаля докато спи, или сама ако дойде. В първия случай се разбужда, поглежда те с досада, става и се премества 10 см от старото си място. Не обича да е цункана, гушкана. Беше щастлива да ме види и да я галя, само като си я взех след 5 дена стационар. Не я притесняваме и насила не я галим, има още трима които с удоволствие се гушкат и дават да ги мачкотим.

Нашия Лъки е точно това, което Вие описвате! Децата толкова се радваха, че ще имаме котка в къщи /деца едното на 30г. другото на 20г. но за мен са деца/ и си го обгрижват, чудят се какви храни и играчки да му взимат, от вкусни по-вкусни хранички, а той не им дава да го помилват. Даже малката вчера му каза, че вече няма да и е приятел. Но той пък като, че ли разбра и отиде и си легна в нейното легло.

Лъки е на около 4 месеца и половина. Като го намерихме в двигателя го определихме, че е на около 40 дни, пък може и и да е бил и по- малък, защото като ходеше си държеше опашката на горе. В нас е от 01.11.20г.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 16:28 от pipi68

# 461
Благодаря за съпричастността, момичета!
Аз съм на работа, но звънях вкъщи няколко пъти - за сега няма драматични изненади като вчерашните.
С АБ ще се мъчим. когато се прибера.
Миналия път, когато тук се оплаквах изплашена от кръв и слуз в акото, alice9322 сподели, че единствената храна, с която тя е успяла да реши подобен проблем е Хилс Биом. Не се реших да я взема, защото намирам само чували по 3 кг, а Хапливка е много капризна и ако не я хареса, Страхливка има да ги дъвче тези гранули половин година... Но и вет ми я похвали тази храна, "освен ако това, че има повече фибри в нея, не им подейства на мацките разхлабващо"...

Майк също е генетично повреден,тук писах как ММ го доведе , защото няма парична стойност..... затова и му готвя и го храня поне два пъти седмично със сурово телешко...... което той обожава.......но докато намеря "златната среда" много пари и нерви потрошихме...... може да ми се смеете но много се радвах на гъсто котешко ако.....и ето нагледно....... няма търпение като малко дете е...
С готвенето на сурово месо месо ... трудно, много трудно ще се справя. По субективни причини...

Parvoleta Dimitrova, би ли ми споделила освен сурово месо, с каква суха храна си помогнала на Майк да се реши проблема с изхожданията? А консерви даваш ли му?
И изобщо идва ли някога момент, когато микрофлората на червата се 'закрепва' и вече спокойно предлагате недиетична храна? И каква?

Аз имах желания да пробвам как ще се отрази на мацките храна без зърно (видях, че дори и мокра има беззърнена), но пък повечето лечебни гастро храни са с ориз и царевица и се колебая. Тази на Хилс, Биом, мисля, че също има тези съствки. И все пиле, пиле, пиле. Криле ще им поникнат на тези котки. Затова от две седмици поне са на ВД Брит с риба и мокра Брит с агне. Ама пак я закъсаха с коремчетата.
Друга ветеринарна беззърнена (по-точно безглутенова) намерих на Анимонда Интегра...
Чудя се какво да ги правя моите негальовнички...

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 17:11 от djasra

# 462
  • Варна
djasra, щом нямат паразити, друга причина за разстройството може да е алергия към храната. Примерно към пилешко. Ако решиш да пробваш с нова диета, добре е храносмилателния тракт на котките да почине един ден.
И моята Женя акаше рядко, със слуз и ярко червени кървави нишки, но при нея се оказа гиардия.
Днес дадох фекална проба на Магчето, за изследване за паразити за всеки случай, че гиардията е заразна. Всичко е наред, но ветеринарят ми обърна внимание, че има много косми в пробата. Да давам малцова паста, каза.

# 463
  • София
За ушна краста и други - са нужни антибиотици, плюс обезпаразитяване, не става само с Бродлайн, той подпомага, в случая.
Мислех си да не пиша повече по този въпрос, но няма как да подмина. Ще вземе някой да прочете това и да натъпче любимеца си с антибиотик. До него се стига единствено ако паразитите са толкова много, че са направили възпаление. Все пак от ушна краста може и до менингит да се стигне. Ушната краста представлява дребни кърлежчета, които живеят в ушите и не трябва нищо друго освен противопаразитен препарат. За Наско и Преслава, които бяха най-засегнати, предписаха и лосион, с който да се промиват ушите, но той така и остана. Трудно може ежедневно да се налива лосион в котешки уши. Joy Но това е най-обикновен кучешко-котешки лосион за почистване на уши, а не лекарство. В крайна сметка, тъй като двата приема на Бродлайн не бяха сполучливи, заменихме със Стронгхолд (нямаше нужда да е и за вътрешни паразити) за големите котки, а на Преслава дадоха Advocate, тъй като нямаха в момента Стронхолд за дребосъци.

# 464
Да, ушната краста няма как да се излекува с антибиотик. И всъщност има и мнения, че препаратите с накапване, които са и за вътрешно обезпаразитяване, са по-натоварващи за черния дроб от хапчетата.

djasra, Хапливка и Страхливка не са роднини, така ли? Ако нямат близка родствена връзка, ще е доста голямо съвпадение и на двете изведнъж и едновременно да са им станали капризни стомасите, да са проявили алергия, и въобще каквото и да е индивидуално и свързано с някаква предразположеност. За мен проблемът е нещо, зараза някаква, което са си предали една на друга, щом не е от храната. Може и да са резистентни към даден антибиотик, ако често им е даван, или самият антибиотик да не е ефективен срещу конкретната бактерия. Иначе и аз съм за сурово месо. И от магазина става, да е минало през замразяване, размразяваш, даже да не е напълно, за да стои стегнато месото и да е по-лесно да го нарежеш на малки парчета. Чистото месо не е пълноценна храна в дългосрочен план, ако е само то, без карантии, калций и пр., но за определен период от време може и само с това да се хранят без проблем и да им се облекчи храносмилането.

Общи условия

Активация на акаунт