Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 216 288
  • 3 570
  •   2
Отговори
# 825
  • София
Здравейте, ок ли е при всяко посещение при зъболекаря да бъде слагана упойка на пациента? Говорим за премахване на кариес и слагане на пломби.

# 826
Здравейте,с каква четка е удачно да се мият изградените зъби?

# 827
Здравейте,  бихте ли ми обяснили какъв матерял е най-подходящ за коронки на предни два зъба. Както за здравина, така и естетически.

# 828
Здравейте,

Дъщеря ми е на 18 месеца.

Родена е недоносена, с IUGR и с хипоксия (уточнявам, защото срещнах проучвания, в които се твърди, че перинатален стрес има отношение към проблеми с емайла). Зъбчетата изникнаха относително късно - първото се появи на 9 месеца. Сега, около 8-9 месеца след като изникнаха горните резци, на единия (а може би и на другия и на втория резец, не съм сигурна), виждам лека дисколорация и се усеща леко вдлъбнато.

Заведох я на моя зъболекар, който я погледна и каза, че е нарушена минерализация на емайла / хипоплазия на зъбния емайл. Каза, че просто трябва да продължаваме с миенето сутрин и вечер стриктно и да го следим, защото повишава риска от кариес.

Намерих добри отзиви за педиатрична реминерализираща паста Apagard - удачна ли е? При навършване на две години, удачно ли е да започнем също детска паста Curaprox 950 ppm с флуор? Тя има интерес към електрическите ни четки за зъби, рано ли е да я свикнем на детска електрическа?

Трябва ли да пусна някакви кървни изследвания за дефицит на някакви витамини/минерали?

Когато беше на 1 година, нивата на калций, фосфор и витамин Д бяха изследвани и бяха в норма, витамин Д беше почти на горна граница. Има добра диета, не яде шоколади и боклуци, стриктни сме с денталната хигиена и затова ситуацията ме тревожи - изглежда тотално извън нашия контрол, а тя е толкова малка още и зъбчетата са съвсем нови.

# 829
Здравейте. Преди 5-6дни ми извадиха долен мъдрец, който беше доста крив. Беше изваден доста трудно и с доста дърпане. Пих три дни антибиотик и след това започнах да мажа с едно гелче в дупчицата и около нея, което ми изписаха . Нормално ли е ако не пия нещо за болката все още да имам болки. Боли ме дори челюста, усещането е все едно няколко зъба преди извадения са болезнени.

# 830
Бях питала тук за мост който ми беше отлепен е вчера ми падна.
Последния зъб беше мъдрец той ще се вади разрушен.е,но първия на който се държеше беше кучешки,но кат падна моста видях ,че и кучешкия изглежда отчупен и е останало много малко парченце.
До понеделник когато е ме види зъболекър,поне малка надежда имам.
Та въпроса ми е: ако корена на зъба е здрав може ли да ми доизгради зъба и да ми постави корона,или щом е много малко парченце няма да стане или с щифт няма ли да стане 😭?

# 831
Няма как да Ви кажем без снимка. Ако коренът е здрав, няма дълбок кариес и разрушението не е под нивото на венеца, може да се изгради.

# 832
Здравейте, имам два въпроса:
1. При положение, че детето ми (на 2г и 2м) има проблем със зъбите - кариес и лезии на кариеси, мога ли да пробвам да му мия зъбите вече с паста за зъби с флуорид, която е 0-6години уж?
2. Мажа ги с Apa care гел, опаковката почти свършва, дали да продължа с него?
Приемам и други съвети, и благодаря предварително! 🙂

# 833
Здравейте ,след като боледувах ми излезе мехурче от вътрешната страна на долната устна. Опасно ли е ? С какво да го третирам.

# 834
Здравейте! Толкова отчаяна и безпомощна не съм се чувствала. И за това ще търся надежда тук. Живея в Лондон и вече три пъти ходя при специалист ендодот, който ми казва, че спасение няма и трябва вадене, на стари зъби, с които си е играно много не професионално според него. Зъбите са последните два, а до тях имам вече липсващ, което означава, че оставам без дъвкателни. Отдолу на тези имам останал един дъвкателен и там решението му е същото - вадене, защото няма какво да се направи. Отчаяна съм защото го казва ендодонт. Искам максимално да отложа имплантите след като имах разговор с жена, която има и сподели от опит, че далеч не е ефекта УаУ - напротив. На 30 години съм и се чувствам инвалид заради тези зъби. Има ли светилище, което бихте ми препоръчали, което да иска да опита да ги оправи? Или това е едно безмислено действие.. наистина не знам какво да правя, но психически рухнах. За това отчаяно моля за какъвто и да е съвет!

# 835
Александрина, писах Ви на лично.

# 836
Здравейте!
Аз съм кърмачка и в понеделник ми извадиха два корена с упойка. След това не кърмих три часа. Но вторник вечерта получих оток и болка. Звъннах на стоматолога и ми каза , че е инфекция и трябва често жабурене с лайка, Тетра или вода за уста. Ако не мине -антибиотик, но не трябва да кърмя 3 дни ,а никак не ми се иска? Моля за съвет.

# 837
Защо да не кърмите 3 дни? Има антибиотици съвместими с кърменето, както и упойки…Та, ще си кърмите спокойно. Стоматологът Ви нека вземе адекватно решение навреме.

https://www.e-lactancia.org/Тук може да се направи бърза справка, както и ако се притеснявате може и консултация с консултант по кърмене, особено във фейсбук има много отзивчиви момичета.

Ако не сте запозната ми пишете на лично.

# 838
  • София

Моля за компетентните ви мнения. Разговарях днес по телефона със стоматолога си, описах му оплакванията. Каза ми да си направя панорамна снимка и ми записа посещение след 2 седмици.
Понеже е доста време, ще се радвам да разбера какво показва снимката. Оплаквам се от болка при натиск и почукване в 7-ми долу вдясно, но не винаги. Някак си усещам преди натиска или почукването, дали ще има или не болка и винаги познавам.
Вижда ли се причина за тези оплаквания ?

# 839
  • варна
Април месец премахнахме оперативно свръх броен зъб в коста при сина ми (7г) ,от тогава зъб не е пораснал .Прикачвам снимка правена август месец ,вижда се зъба ,че се е насочил към мястото си ,но все още го няма ,има ли причини да св притеняваме и какво можем да направим?

Общи условия

Активация на акаунт