Професия учител - 11

• 59 921
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
То така, ние без стаж нямаме никакъв шанс .

# 631
  • Майничка
Не е така. Аз съм писала - започнах на 41, без ден стаж, с изключение на практиката преди 25г.
Последните години имаме няколко "чисто нови" колеги, след конкурс, без връзки - повечето са шестици от тотото. Което обаче означава, че други са били отхвърлени на конкурса.

# 632
При положение че интервюто е в началото на Септември и след няколко дни обявят резултатите ,след което назначаването ако си одобрен е на 15- ти Септември ,то тогава ако в момента съм на трудов договор как мога да пусна предизвестие от един месец ,като аз ще разполагам само с 10 дни ако официално са ме избрали

# 633
  • Балчик
При положение че интервюто е в началото на Септември и след няколко дни обявят резултатите ,след което назначаването ако си одобрен е на 15- ти Септември ,то тогава ако в момента съм на трудов договор как мога да пусна предизвестие от един м3есец ,като аз ще разполагам само с 10 дни ако официално са ме избрали
Договаряш се с директора за датата на постъпване, предупреждаваш, че имаш да отработваш предизвестие. Или със сегашния директор се договаряш да напуснеш веднага по взаимно съгласие или внасяш една заплата, без да изработваш предизвестието. Това с парите не съм сигурна дали е още актуално, не съм следила промените.

# 634
Прекротяване на договор по взаимно съгласие.
Имаше една врътка, че ако се започва държавна работа са длъжни да те усвободят без предизвестие. Не знам нито дали се води държавна работа, нито дали това важи, смътен спомен ми е (приятелка започваше работа в РЗИ и я освободиха така от предната работа).

# 635
  • Майничка
Актуално е.
Учителите не са държавни служители.

# 636
Здравейте, завършила съм бакалавър и магистратура Счетоводство и контрол. Сега записах Педагогика, но не съм много наясно какво точно може да се преподава като предмети след завършването. Например география и икономика, предприемачество могат ли да се преподават и на кои класове от 1-4, 5-7 или само в гимназии? Благодаря предварително за отговора 😊

# 637
  • Балчик
Не, география не може. Предприемачество може, но не и технологии и предприемачество. Различни дисциплини са. Можете да преподавате икономически дисциплини в професионални паралелки 8-12 клас.

# 638
Здравейте дами, чета ви от известно време и научавам от вас полезни неща ! Записвам се да споделя, че в последния месец ходих на 10-15 събеседвания за учител в София-град и още от никъде нямам положителен отговор. Наистина е смешно,че толкова се тръби по медиите за недостиг на учители! Имам и преподавателски опит, който обаче е извън системата на държавното образование. А заплатата на нов учител е 970 лв чисто, което за София никак не е много... За първи път търся работа в държавни училища и съм изумена колко сериозна е конкуренцията.
По мои наблюдения, поне 1/3 от обявите, за които интервюирах, бяха фиктивни. Комисията изглеждаше супер отегчена 🤣 Но може да да били и повече.
 Добре че си имам друга работа. Късмет на всички търсещи работа, май ще ни трябва доста.

# 639
Една приятелка, учителка в голямо столично училище, ми сподели, че на конкурс за учител по ФВС е имало 89 кандидати! Бях изумена!

А за попитам.
При назначаване в самото начало на учебната година, кога ще върша административната работа като класен ръководител, която останалите колеги вършат от 1 до 15 септември? Във въпросното училище назначаването става на 13 септември.

# 640
  • Добрич
Една приятелка, учителка в голямо столично училище, ми сподели, че на конкурс за учител по ФВС е имало 89 кандидати! Бях изумена!

А за попитам.
При назначаване в самото начало на учебната година, кога ще върша административната работа като класен ръководител, която останалите колеги вършат от 1 до 15 септември? Във въпросното училище назначаването става на 13 септември.

Няма значение кога сте назначена, административната работа трябва да се свърши. Бях класен ръководител, назначен от 16-ти септември....

# 641
А някой, който има време и желание, би ли обяснил на всички нас - младите колеги, какви са задължителните неща, които вършим като класен ръководител? Смятам, че ще бъде полезно за всички.

Знам за отсъствията и други неща, които са пряко свързани с учениците, но административената работа ми е много чужда и не знам какво се прави, в какви срокове ... Мен това ме притеснява повече от работата с учениците.

# 642
  • European Union
Анастасия, ние имаме методично обединение на класните ръководители и в групата постоянно публикуват предстоящи задачи, изтичащи срокове.
Има много работа с документация. Електронния дневник трябваше да намали бумащината, но тя просто никога не свършва.
Започва се с родителска среща, може дори и преди 15 септември и родителите са "помолени" да попълнят купища заявления и молбички. Зависи от степента, но това са за ЦДО, за ИУЧ, за ФУЧ, за допълнителен час за спортни дейности. Първият проблем е, че винаги има 2-3 родители, които са неоткриваеми, а ръководството ти диша във врата, защото заявленията трябва да се входират. После започват личните карти. 2-3 деца нямат снимки и започваш да им се молиш, защото класният ръководител е виновен за закъснението.
После се молиш на няколко родители да си направят регистрация за електронния дневник. Част от тях отказват, някои дори ти се карат, че ги притесняваш. Междувременно 2-3 са се сбили, тормозят трети, следват телефонни разговори, срещи. Понякога ръководството или пед.съветник могат да се измъкнат, класният винаги е в готовност. Постоянно звънят родители на личния ти телефон, много често късно вечер. Ако не вдигнеш, се оплакват на директора, че липсва комуникация.
Всеки ден искат нова справка - за личен лекар, за постоянен адрес, характеристики за социалните, нищо че си класна от 3 дни, те си искат хората. После справки за отсъствията, лично се отчиташ за ученик с повече от 5 отсъствия. Ако му спрат детските за 1 година, виновен е класният.
Пак ти си виновна за надраскан стол, стена, липсваща закуска. Вече се чувстваш уморена, а то е едва 30 септември 😉
Съвсем леко преувеличих, но това е една страна, която никой отвън не вижда. Те виждат само големите заплати и отпуски. Не очаквай разбиране, дори и у дома. И не се плаши, всичко това се забравя...до следващия випуск.

# 643
Посмях се, пък после поплаках ... 🤣🤣🤣
Благодаря ти много! 🎀🌷

# 644
  • Някъде по Дунава
Анастасия, ти на кой клас ще си? Може да ходиш няколко дни преди назначението , за да влезеш в обстановката.

Общи условия

Активация на акаунт