Професия учител - 11

• 59 934
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
catwomenn,
И с мен да се държали така. Казаха ми, че щом нямам опит, то да се насоча към занималня, но тъй като те нямат, моля ти се, ми предлагат място в библиотеката. 😂

Успех на всички кандидатстващи! В това число съм и аз все още. Simple Smile)

На интервю са ме питали общи неща - къде съм учила, какъв ми е успехът ме питат винаги, имам ли опит, в кое училище (и в кои класове) ми е била държавната педагогическа практика, защо искам да съм учител и ей такива неща.
На една приятелка пък са й дали казус - имаш палаво дете в класа, което системно нарушава тишината - какво ще направиш? Верният отговор бил, че ще потърси помощ и съвет от човек, запознат с поведението на детето - предишен класен ако има, училищен психолог, директор и т.н., а след това чак с родител. Мен такива неща не са ме питали. Сякаш при всички е различно.

# 616
И мен ме питат такива неща.
Започва се с "Представете се!"  и аз се представям име, възраст, семейно положение, образование, трудов стаж, последна месторабота и се стига до въпроса "Защо напуснахте?", и аз отговарям. След това някои питат специфични въпроси по различни казуси от процеса на работа - как ще се справя с проблемни деца, с конфликтни родители и т. н. Питат още "С какво съм по-различна от останалите учители и защо да изберат точно мен?", някои питат "Какво мислите за ваксините и бихте ли се ваксинирали?". Това е!

# 617
Момичета, има ли учители по руски в групата?! Дали има търсене за такива специалисти? Бях решила през септември да запиша СДК география, за да съм с две специалности, сега започнах да се чудя дали да не е руски. Това лято виждам доста обяви за учители по руски в нашия град, аз съм с Руска гимназия и бакалавър по туризъм с първи език руски, практикувам често езика и мисля, че няма да ми е трудно, та се чудя сега с география или руски ще имам по-голям шанс и дали СДК-то ще има достатъчна тежест? Иначе съм магистър по история, но в нашия град има много историци.

# 618
На мен от МОН по телефона ми казаха, че факта, че съм магистър тежи достатъчно, нищо че магистратурата ми не е педагогическа и имам СДК.
Междудругото в Стара Загора има СДК Човекът и природата и е достъпно и за техническата ми специалност, която е биотехнологии (понеже бях питала тук).

# 619
  • Бургас
Присетих се за един разговор с колежка, отдавна. Кандидатствала за гимназията ни от едно училище 1-12 клас. И директорката я попитала дали е предавала в 12 клас. Отговорила "Да.", а в действителност е преподавала само в 5-7 клас. Каза ми :" Излъгах, защото исках да ме вземе. В моето училище нямаше да припаря никога до горен курс". Тогава си помислих, че аз не бих посмяла да излъжа, но от това нямаше да ми стане по-добре. Времето показа, че наистина е куражлия жена и прекрасен учител.

# 620
А сега като се пускат конкурси, за които се подават документи месец и половина кога викат евентуално за интервю, на края или който дойде го викат?

Аз също искам да знам след колко време се обаждат за интервю?Днес ми дадоха номерче ,но не казаха нищо ,а срока за подаване на документи и на други кандидати е до края на Август.Също така по въпроса за интервюто разбрах как се процедира с проблемни и конфликтни деца.А какъв е правилният отговор при недоволни/конфликтни родители ако ме питат това?

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 18:26 от uleto_89

# 621
  • Ямбол
Не знам какъв отговор се очаква, но аз винаги гледам да се придържам към правилата. Отговарям на родителите, че имаме правилник, запознати са. При новата ни директорка разбрах, че не е зле да споделяме с нея, ако някой родител се държи лошо или опитва да прави конфликти, С дисциплината при учениците, винаги е според ситуацията и този въпрос е по-скоро да проверят изобщо дали ще отговорите адекватно. Пак трябва в общия случай да се действа по правилата, но първо се прави опит да се разберете с добро. Аз търся общ език с учениците, понякога се шегувам с тях, понякога им давам думата да се изявят, да се отпуснат и да им е неудобно да ми пречат. В по-лошите случаи при тежка форма на липса на възпитание, правя консултация с класния и евентуално искам разговор с родител, на който да обясня, че имаме правила.

# 622
  • Майничка
Първо - задължително пробваш да ги изолираш от децата, по възможност и от други слушатели, с аргумент да не ви/ги разсейват и ги изслушваш, като демонстрираш  пълно внимание - кимаш, ахъмкаш и т.н., през което време осмисляш какво точно ти казват. Ако е административен въпрос, чийто отговор не знаеш, честно си признаваш, обещаваш да се консултираш (не да питаш) и да им върнеш обратна информация (и го правиш).
Ако се оплакват или възмущават бурно от нещо - дете, учител, отношение, пак ги изслушваш спокойно и резюмираш :"Така, да видим дали правилно съм разбрала, Вие мислите / сте забелязали, че ... (не използваш смятате или считате, не зная защо, но води до негативна реакция🤔), така ли е? Да помислим как можем да подходим при такъв проблем ...". Обикновено се кротват и заслушват още на "дали правилно съм разбрала" и после влизате в режим диалог, не гневен изблик. Тогава можеш да предложиш да говориш с колегите или други родители дали са забелязали подобно нещо, абе, действаш според ситуацията.
Ако някой скача директно срещу теб, хубаво е да имаш подготвена фраза, която да го разсее. Моята (още отпреди училище) е "Но, моля Ви, с каквото и да предизвиках този гибелен гняв на Ахила Пелеев, уверявам Ви, че не е било умишлено!". Няма значение дали цитатът му говори, звучи достатъчно като цитат, за да разконцентрира отсрещния.
При всички случаи, гледай да запазиш спокойствие и говори бавничко и замислено.😉
А, да, Лиляна е права - гледай да познаваш правилника и разписаните процедури в училището.

# 623
Някой от вас има ли опит с намиране на работа като учител от бюрото по труда ?

# 624
Преди  години докато търсех работа бях регистрирана в бюрото по труда, двата месеца, в които ги посещавах ми обясняваха как трябва да подам документи в едно училище, което до миналата година обявява нещо от сорта 140 ч лекторски по едната ми специалност и още толкова по другата.
И след като им обясних, че това не е трудов договор ме гледаха изненадани...
Реално дори и да  насочат към някое училище, няма никакви гаранции какво ще се случи на интервюто и след него.
След като има срок за подаване на документи има и конкретни ден/дни за интервю. След като срока за подаване на документи е до края на август, най-вероятно интервюто ще е в началото на септември.
На страницата на РУО  за всяка обява е записано докога е валидна.

# 625
А сега като се пускат конкурси, за които се подават документи месец и половина кога викат евентуално за интервю, на края или който дойде го викат?

Аз също искам да знам след колко време се обаждат за интервю?Днес ми дадоха номерче ,но не казаха нищо ,а срока за подаване на документи и на други кандидати е до края на Август.Също така по въпроса за интервюто разбрах как се процедира с проблемни и конфликтни деца.А какъв е правилният отговор при недоволни/конфликтни родители ако ме питат това?
Аз като занесох документите ми казаха че септември ще е интервюто ако ме викат.

# 626
Има места , където не правят интервю. Гледат документите и по това избират. На скоро получих такъв отговор от едно училище, където по и-мейл се кандидатства и ми отговориха , че избрали друг кандидат . По документи само и  ако се лъже не мисля, че е честно.

# 627
Добре, а какви документи се изискват на интервюто освен дипломата за висше и евентуално документ от СДК? И как на базата само на документ се избира кандидат без проведено интервю? 

# 628
  • Майничка
Примерно предишен стаж в друго училище, препоръка от хора от колектива.

J.M.M. лекторските също са на трудов договор, но на по-малко часове. При мен 3г. на лекторски се равняваха на една година стаж по норматив.

# 629
  • Ямбол
При нас не се правят интервюта. Има критерии с точки. Който събере най-много точки, той ще е.

Общи условия

Активация на акаунт