Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Теч от горен апартамент

 • 331
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 119
Здравейте,
Над нас има апартамент с огромна открита тераса. Поради силнитр дъждове нашата тераса е пълба с вода...
При разговор със съседите _отговиеа беше, ако искаме нещо  да сме събирали пари тъй като тяхната тераса се води към общите части.
Та въпросът ми е - Как да оправим теча при нас от стени и таван?

# 1
 • Мнения: 2 477
Като се води към общите части, им кажете, че имате право на достъп и оставете там отворен бидон с кисело зеле Grinning

Това в кръга на шегата, няма представа как мога да ви помогна. Можете да се свържете с домоуправителя, който да ви отговори дали наистина всичко е към общите части и да ви каже как се процедира от тук нататък или евентуално да мине той първо да поговори с тях.

# 2
 • София
 • Мнения: 6 398
Единият вариант е да чакате да се съберат пари от входа, след като се водят общи части. Другият вариант е да съберете двата апартамента пари и да оправите терасата.
Ако сградата е в гаранция, може да се опитате да говорите със строителя той да оправи.

# 3
 • Мнения: 10 040
Щом са общи части, още днес говорете с домоуправителя - наистина ли са такива, ЕС има ли пари във фонд ремонт, да видите как стоят нещата.

# 4
 • Мнения: 5 898
Имах позната възрастна жена, която живееше на мансарден етаж на стар тухлен блок, от онези големите с магазините на пъртера. Та наистина на последния етаж бяха два малки апартамента с тераси пред хора и отстрани на единия апартамент имаше голяма обща тераса.
Ако (вероятно е) е така, то наистина трябва да съберете целия вход нужната сума и да ремонтирате.
Ако е ново строителство, проверете дали не е още в гаранция и тогава строителят ще трябва да го оправи.
Ако сте купували с ипотека то имате застраховка, която може да покрие поне оправянето на щетите по вашето жилище.

# 5
 • Мнения: 7
Ако терасата се явява покрив на стая от вашия апартамент, се води покривна тераса и е общи части, дори и на практика само те да имат достъп до нея.

# 6
 • Мнения: 2 119
Благодаря ви, доколкото знам НЕ е в гаранция, а и фирмата строител бешв обявила фалит првси 2,3 год.
За събиране пари от вс съседи е почти невъзможно... Та те не си плащат месечните задължения за входа по половин година 😕
Ние можем ли нещо да направим по нашата тераса или трябва първо над нас?

# 7
 • Мнения: 5 898
Първо бих се консултирала със специалист откъде точно е проблемът. След това, ако има смисъл бих ремонтирала по моята тераса. Ако проблемът обаче е над вас, то вероятно първо ще трябва да се оправи от там.
Колкото до това кой не се плаща сметките по половин година няма голямо значение..Извадете им закона за етажната собственост и им кажете, че ако проблемът не се реши, ще ремонтирате за своя сметка и ще подадете иск в съда за възстановяване на направения разход. Не само ще спечелите делото, ама ще платят разноските + лихви.
Та ако не искат доброволно да съберат пари, заплахата от принудително събиране обикновено има ефект.
Ако са възрастни хора и се оправдават с ниски пенсии им предложете да внасят разсрочено сумата, например по 10-20лв/ месец. Пък и си имат наследници.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 398
Теч отдолу не се спира. Ние имахме подобен казус, макар и с тераса, която не се явява обща част. Разбрахме се със съседката да поемем половината от ремонта. Махнахме старите плочки, сложихме добра хидроизолация на Sika, след нея нови плочки за външен монтаж, които да не се чупят от студа като предишните, фугиране с читава фугираща смес (Mapei, ако не се лъжа).
Има вариант да пробвате с течно стъкло, но вероятността да протече отново е много висока. Всякакви варианти да спрете теча отдолу са компромиси.

Общи условия

Активация на акаунт