Журналистика в чужбина

• 1 083
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте,искам да следвам журналистика в чужбина,но си нямам и на представа как стоят нещата. За сега мисля в Англия,но не съм сигурна. До колкото виждам там има добри университети. Какви изпити се държат. Какви са изискванията? Ще съм много благодарна ако разбера😆

# 1
  • София
Англия? Я пак провери и помисли.

# 2
Извинявай, моето момиче, но по-добре се ориентирай към друга специалност.
Щом толкова елементарна информация не можеш сама да си намериш, каква журналистка мислиш да ставаш?

# 3
Племеникът ми завърши журналистика точно  там. Опитах се леко да го предупредя ,че не си струва, но ентусиазмът е голяма работа. Не работи това, естествено. Махна се от УК. Най-напред големият проблем е акцента, който няма как да се изчисти при чужденците за няколко години. Отделно е като тук - журналист се става и без образованието и за завършили често няма работа. За чужденци пък - хич.
Иначе е лесно. Поне 4.50 диплома и 4,50-5.00 на матурата по БЕЛ. А после си окачваш дипломката в рамка и работиш в кварталния магазин.

# 4
  • София
А цената на семестър? А общежитие? А ковид? А Брекзит?

# 5
Благодаря ви за отговорите, в момента не съм 12 клас,дори не съм близо...Просто ми харесва това,надявах се на съвет.

# 6
  • София
Ами направи си разследване - в кои университети се учи, колко струва, колко струва да се живее там по време на следването. Всичко на английски, разбира се.

# 7
  • СИ
Благодаря ви за отговорите, в момента не съм 12 клас,дори не съм близо...Просто ми харесва това,надявах се на съвет.

Просто ти харесва? Ама какво ти харесва? Представяш си се, като млада напориста репортерка тичаща с микрофон в ръка около мястото на събитието?
Всяко едно образование предполага разходи. Има ли кой да ги поеме? Тоест родителите на какво мнение са?
Ако ще се следва в чужбина, то ще е по-добре да е за такова образование и специалност, което се търси и признава по света. Извинявай, но дипломата за журналист не означава почти нищо.
Мога да ти дам за пример дъщерите на двама мои познати. И двете отидоха да учат в Германия. Едната записа някаква измислица от рода на психология, така искала. Другата я понатиснаха малко и въпреки, че ѝ било много трудно (нормално) завърши индустриална химия. Ха познай, коя от двете е по-добре в момента. Тоест има предложения за работа и работи с приличен доход.

# 8
  • София
Ако наистина много искаш журналистика, по-добре завърши нещо по-фундаментално като напр. право и икономика. После ако искаш винаги можеш да направиш една магистратура по журналистика и пак да станеш журналист, като същевременно ще имаш както широки познания по съответната материя, които ще са ти от полза в  журналистическата ти работа, така и ще имаш възможности да започнеш нещо друго, ако не се реализираш в журналистиката. Можеш да станеш и журналист без да си завършил журналистика или другата измишльотина - медии и комуникации. Просто направи справка в биографиите на водещи журналисти и виж колко от тях са завършили журналистика и колко - нещо друго.

Приятел на дъщеря ми учи журналистика в СУ и е тотално разочарован. Дъщеря на мои приятели завърши същото преди време - работи няколко години в едно интернет издателство. Експлоатираха я основно да превежда от чужди сайтове, защото беше с отличен английски - няма събота и неделя, няма ден и нощ. Махна се от там. Сега работи в едно издателство. По-спокойна и е работата, но пък и парите са малко.

# 9
  • София
А ха! Същото! Аз съм учила Връзки с обществеността, което беше в департамент Масови комуникации, т.е. половината ни лекции си бяха Журналистика. Статии, прес рилийз, телевизия, интернет... Прекрасно ми се струваше по време на следването. И колегите бяха готини - имаше доста известни. И какво стана? Някои от известните се уредиха. А аз се блъсках къде ли не и накрая получавах много преводи и писане срещу малка заплата и несигурност.
Да не говорим какво става, ако се "уредиш" да си репортер. Просто забравяш за личен живот. И за лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт