212 супергероини в локдаун. НЕМСКАТА тема

• 24 277
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Синът ми си помага финанасово с няколко часа седмично в Реве на каса. Повечето работещи там млади хора  правят Аусбилдунг. Един ден ще заработят равностойно с мениджърите  среден клас  в магазина.
Относно дуалното обучение ( работа и бакалавър) - мисля, че Германия е родината на такова образование. В университета на моя син няколко специалности са с вариант дуално обучение .  Има и варианти -
 - имаш работа и от там ти дават възможност и време да учиш и работиш
 - започваш уни  в специалност по дуална програма и университета ти дава възможност за избор на  място да работиш и учиш.
Мисля, че това е практика в  приложни университети - тип  хохшуле. В академичните такива не съм срещала възможност за дуално обучение.
А относно учене и работа - убедена съм , че опцията  учиш и работиш не е  приоритет на България. По мои наблюдения много малко български студенти учат и работят, Още повече, че образованието ни не е пригодено към такъв гъвкак режим. И тук нямам предвид " задочно" обучение. Да не говорим, че рядко се намира почасова работа чието заплаще да покрива сметките на младия човек - кварира и храна.
За сравнение - и двамата ми сина учат редовно, работят и се самоиздържат. Единия е в Нидерландия, другия в Германия.

# 406
Повишава ли ценза. В смисъл ще има ли разлика за заплащане например при цитирамите от Soft Click
ако са с аусбилдунг или ако са с магистър? Защото доколкото знам ако някой има титла , например доктор , има по-висока заплата. Нещо в трудовото законодателсво май. Не съм много сигурна как е.

Ако си с магистратура по право, едва ли ще работиш като Rechtsanwaltsangestellter, но ако все пак го направиш, няма да ти плащат повече само защото имаш диплома за друго. От друга страна, имаме колежка точно на такава позиция, която получава повече от новоназначените адвокати и е с аусбилдунг. Тя даже ги командва. 😆

# 407
Аз си мислих, че нямаш право в Германия да работиш под квалификацията. Или поне да ти предложат такова място.
G..D.. разбирам. Само за студентите в България мога да коригирам и то с моя много отдавнашен опит. Сега със сигурност е по-развито. При нас в 4 ти курс и особено в 5 ти нямаше някой, който да не работи. Всички работиха. Тези  , които не искаха толкова практична , колкото научна кариера преподаваха , помагаха в преподаване, подготвяха материали и провеждаха практически упражнения. Всичко останало работеше във фирми и не за малко пари. Подобно беше последните 2 години в техникума . Много работеха в бюра.
Сега със сигурност повече се учи и работи едновременно.
Браво на синовете ти.

# 408
  • Berlin
Ах, много интересно. Аз мислех, че си избираш професия и съответно училището, което предлага такъв Ausbildung и после си търсиш фирма, където да караш стажа, а то е малко наобратно, ако разбирам правилно. Във фирмата, където аз работя, редовно взимат ученици да си правят Ausbildung-а по различни направления. Даже доста остават да поработят и след това. Имам колеги така започнали, вече над 10 години работят тук, но специално един от тях не се изказва ласкаво за училището конкретно, програмата не била актуална, но иначе като гледам какво ги обучават в моя отдел, добре е, може да се научат много неща, ако се слуша и внимава.😄
За продавач в магазин например няма ли да те назначат без Ausbildung? Това не ми е ясно и ако имаш една квалификация, можеш да работиш друго?🤔 В смисъл какво ти дава и взима това квалифициране, ако мога така да го кажа.

# 409
bella,

Не. При нас в библиотечното дело е така - най-ниско е заплащането за Аусбилдунг - Fachangestellte, после бакалавър, след това магистър и доктор.

Това е обучение за професия, . Не е точно степен от университет.те вършат занаятчийската работа, а тези с диплома от Университет по-аналитичната и високоплатена. Друг пример - при стрителните фирми - чертожниците са с Аусбилдунг обикновено, а проектантите са инженери.
Аусбилдунга се предлага от фирми, които искат да си обучат свои кадри. Те завършват обучението във фирмата и после получават място там, пак на най-ниското стъпало. Не винаги е така, но това е идеята.
Може да работиш по-нископлатена работа, стига ти да си съгласен. Аз така започнах, защото ми трябваше стаж в Германия и никъде не ме взимаха с българската диплом, която беше припозната и 12 год. опит. Не съм и от търсена професия. Но след 2 години работа на по-ниско стъпало, на следващото интервю вече знаех, какво да казвам и какво не, както и специфичните нески термини.

# 410
За продавач в магазин не виждам какво ти дава квалификацията. Вероятно го правят, колкото нещо да правят.
Няма обвързване между аусбилдунг и получаване на място във фирмата. Някои остават на работа в същата фирма, други не, по различни причини. Ние имахме един, който наскоро завърши аусбилдунг при нас и не го оставиха. Просто не го искаха. На друг му прекратиха аусбилдунга.

# 411
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
За продавач в магазин не виждам какво ти дава квалификацията. Вероятно го правят, колкото нещо да правят.

не разбрах какво имаш предвид...

АБС, значи продавачът с аусбилдунг може да работи на пълно раб. време. някой студент, който иска да работи почасово може да се хване в магазин без аусбилдунг, но някой го наставлява какво да прави.
Доколкото знам при аусбилдунг за продавач учат ексел, как се прави приход-разход, и подобни счетоводни неща. сигурно и други неща влизат като наличност, поръчка на нова стока, незнам точно, но не е само да подреждаш и продаваш.

# 412
Всички занаяти се учат с такова обучение. Винаги е по 3 г. Като го завършиш, ако решиш и, можеш да продължиш да учиш нагоре към някое Hochschule, защото дава възможност както абитур.
Равнява се на бг СПТУ, техникум и полувисши институти. Дори възпитателите в детската градина са с такова обучение.
Можеш да прекъснеш след 1 година и да работиш само професията, но заплащането е много ниско. Имам приятелка, при която нещата така са се стекли, но на нея не ѝ пречи. Вече 20 г си кара така.
Синът ми обмисля после да завърши в нашето HTW специалността за мениджър в Pflegeinstitutionen.
Продавачите минават също такова обучение, но там е специфично в кой отрасъл си караш стажа. Едно е да продаваш в Реве, друго в мебелен магазин кухненски мебели

Последна редакция: ср, 03 фев 2021, 11:47 от Вечерница

# 413
Вечерница не е ли много емоционално и тежко това с пфлеге. Разбира се има много хора , които го работят и се справят, но на мен ми се вижда супер стресиращо.

# 414
Вечерница не е ли много емоционално и тежко това с пфлеге. Разбира се има много хора , които го работят и се справят, но на мен ми се вижда супер стресиращо.
Емоционално е много трудно, той знаеше какво го чака, все пак има 2.седмици практикум и аз съм му разказвала какво го чака.
Все пак е решил да удържи, за да има професия и дори да не му се получат нещата с рапа, понеже пише текстове и записва. Има си и страница в спотифай и в ютюб.

# 415
успех! имат шансове толкова много , защото са толкова млади. ще могат да опитват и да се напасват.

# 416
Някой да има идея от къде мога да си купя чорапогащник в този локдаун? НКД ми беше варианта до сега, но е затворен.

Тази сутрин четох една статия в Стандарт за приспадането на разходи от данъци в Германия и там пишеше, че се приспадат разходите за самолетни билети. Така ли е наистина?

# 417
От големи магазини тип Реал, Метро... В по-големите филиали на ДМ, Мюлер и други отворени дрогерии. Или онлайн. Това за чорапогащника.

Самолетни билети се приспадат само в случай на двойно домакинство- част от семейството е тук, част там.

# 418
Освен изброените в предния пост магазини, също и в Росман. В момента продават чорапогащници на промоция и в Алди Зюд, понякаго и в Лидл.

# 419

Самолетни билети се приспадат само в случай на двойно домакинство- част от семейството е тук, част там.

Това за първи път го чувам. Сега чета, че цената на самолетните билети се приспада само ако пътуването е по работа. И паушале за разстоянието до и от летището се приспада.

https://www.unternehmerlexikon.de/flugkosten-absetzen/

https://www.lohnsteuer-kompakt.de/fag/2020/656/wie_koennen_flugk … nd_gemacht_werden

Общи условия

Активация на акаунт