212 супергероини в локдаун. НЕМСКАТА тема

• 24 233
  • 735
  •   1
Отговори
# 540
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дени, абсолютно на твоето мнение съм, че Not Betreuung в училището няма смисъл. Аз затова водя малката, защото в яслите и детските градини няма кой знае каква разлика от нормалното за децата.

Даливали, съседката е туркиня и също кара курс. Ученикът го викат в училище, защото не говори добре немски. По същата причина и малкото е на ДГ.
Иначе е възможно формулировката да е различна в провинциите, но горното мижеш да го ползваш за аргумент.

При нас няма и 1см сняг, но е студено.

Защо обобщавате, че немците не могат да карат при сняг? Тези, които са в планински райони нямат проблеми.
Там където вали рядко е нормално. Откъде да имат опит. Макар че има разни мотивирани и карат специален тренинг при ADAC. Мъжът ми ме беше записал на подобен, рекламираха, че имат и при заледена обстановка.

Я кажете, в разните групи за връзка между родителите в класа, същите кози ли са като при нас?! Цупене, фръцкане, его до небето!

# 541
  • Берлин
При нас е кучи студ, фъртуната беше вчера. Стегът е малко, ама за беля. Снощи почистваха снегорини-малки едни такива, после видях човек да чисти тротоарите с малка машина отпред с лопата като снегорин. Оставам хоум офис до сряда, че дойде моят ред-последна. Ама поне в поледицата няма да излизам.
Уморена съм-отваряме, затваряме и пак така. Аз не вярвам в мерките изобщо, неефективни са във всяка посока. Не разбирам защо не оставиха възрастните по къщите. Нали тях пазим?! А те са когато и където си искат. По-разумно ми се вижда те да са изолирани. Пълно е с всякакви социални служби и благотворителни организации тук. Можеха да им разнасят храна и покупки. А работещите да са навън, да движат икономиката. Децата да са там, където им е мястото-на градина, училище и по спортните площадки. Пазим възрастните, но кой всъщност пази нас? Изкукуригахме масово. Кога ще се връщаме към нармалност и колко ще сме нормални?!
Рейна, имам мента/глог/валериан таблетки от БГ. На мен ми действат много добре. Ако ще ти е от полза, пиши адрес на лични и ще ти пратя.

# 542
  • Germany
Аз пък не мога да си представя от какъв точно бетроюнг има нужда едно 12г дете, че да се налага да се командирова при баба си. Малкият ми син е на 11 и си слага закуска сам, учи сам, сканира и си изпраща домашните сам, ако има готово ядене за обяд, може да си го стопли сам. Ако има затруднения с материала може да пита вечерта. Аз предпочитам хоум скулинг пред ходене по 2 дни седмино, както е в Австрия.

# 543
Командированото при баба си 12-годишно е проблемно дете с диагнози, има нужда от постоянно наглеждане. Безпроблемното 12-годишно е при мен. Положението на семейството не е леко.

# 544
Мони, нали си наясно, че не всички са като сина ти.
Детето има приятел, майката е германка, бащата мароканец. Когато телефонират, синът ми говори дефакто с цялото семейство, защото е на високоговорител и другите родители се намесват 🤣
Смяташ ли, че това дете е самостоятелно? 🙈

# 545
Моето само не може. Не е с доагнози, но ако баща му няма голямо бюро с две раб. места и не седи до него концентрацията ще е в пушката, телевизора, играта, телефона, съседското дете, което играе в техните си междучасия и пр. Не е глупав, той е просто дете.
12г. дете има нужда от присъствие на възрастен не за да учи, а да да му се обръща внимание на ученето и свършената работа и за да има кого да попита, с кого да комуникира и пр. Т.е. най-вече мотивация и идеи и съвети. Ако то няма нужда то тогава мениджърските позиции по фирмите са абсолютно излишни. И то на квадрат или експоненциално или както и да е модерната дума на годината.

Ася всички хора са така, особено ако концентрацията е на едно място и нямат друго занимание в момента освен децата . Ако се връзваш е лошо за теб. Защото в същност който и да е разговор няма абсолютно никакво значение на следващия или по-следващия ден. Но на момента може да те изнерви много.

# 546
bella,
В гимназията на сина ми няма Förderprogram, питала съм, в гимназията на дъщеря ми има Vertiefungskurse по немски, математика и английски. Моят син няма проблеми с немския и разбирането. Има проблем с мързела и блеенето в час, както и желанието да не се мине, сакън да не се преучи. Той е в състояние да седи цял ден над една задача, защото не иска да си прочете урока внимателно, както и предишния урок, за да схване, как да я напише. Мързи го да мисли. Иска някой да му сдъвче материала и да му го издиктува, а така в 5 клас вече не става. Това в занималнята няма как да стане.
Голям проблем е, както при вас, че останалите приятели имат по-малко домашни и той се чувства прецакан.

# 547
  • Германия
Ех, докато ви изчета....
При нас наваля сериозно сняг, толкова не съм виждаш тук от около 7-8 години. Искам да излезем с дъщеря ми, но е -7 🥶... бебето по-добре да остане вкъщи. Днес ММ е вкъщи, все ще го измислим.

Аз омалелите дрехи ги продавам във Vinted. От там и пазарувам предимно поради липса на Kinderkleidermärkte в момента.

# 548
Deni значи моето е с подобни симптоми и ако съм достатъчно нечестна ще претендирам за ковид колатералшаден, ама не съм. Знам си магаренцето. Затова работи до баща си. А той е сред стриктните и може да го накара 5 пъти да изтрие нещо , докато го напише както трябва ... а да не ти казвам какво значи както трябва при един бивш пълен отличник.
Така че малкия е под голям контрол .
И той няма проблеми в разбирането и комуникацията на немски, но съм го записала на абсолютно всички Fördwerungen които предлагат. Защото диктовки, правопис и граматика не са само разбиране и говорене.
Жалко е , че при вас не е организирано нещо, което може да ползвате.
Успех.

# 549
Папурче знам за мента, глог и валериян, но кърмя още и бебето беше реагирало на други билки които вземах та не смея да пия нищо. Благодаря за предложението.
При нас имало някаква онлайн платформа която до средата на април можела да се ползва безплатно, точно защото се виждало как децата изостават. Писаха ни от у-ще, но то пак е на нашата глава. И честно казано нямам сили, гледам да направим това което е по план и съм доволна. За допълнителен Förderung от моя страна нямам в момента възможност физически и психически. Иначе бих се справила, с материалите нямам проблем.
Моето дете на 8год може сам да си направи нещо за ядене без да ползва котлон, да обслужва техниката също, но го е страх много. Не че съм тръгнала да го оставям сам, но не виждам как този страх ще го преодолее, то става по-зле.
А по закон нали от 12год могат да остават сами вкъщи? Аз не помня на колко години съм била като започнах да оставам сама вкъщи. Но то си е и до дете.

# 550
  • Germany
Разбира се, че си е до дете, но дори аз, която се водя свръхпротективна майка, смятам, че дете на 12 трябва да може да се оправя за няколко часа на ден само. Разбира се, не говорим за деца с проблеми. И аз миналата година сядах с малкият и работехме заедно, но лека полека се научи и сега се справя много по бързо и много по добре. Децата са страшно адаптивни и ако не ги товарим с нашите си притеснения и нагласи могат доста успешно да се нагодят към новата среда.

# 551
  • Немция
Рейна, в Германия няма точно определен закон като в Щатите откога може едно дете да остава само вкъщи. Тук на 10 масово ги оставят сами за по час според детето и родителите.

Като по всеки въпрос, всеки има своето мнение.
Зимата с 2 лица- за едни е зимна приказка, за други - зимен кошмар(сигурно са 30 см вече навън).

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 22:42 от Бибит

# 552
  • Берлин
Уф. При нас продължава да вали и да трупа. Хоум офисът върви зле-имаме някакви сривове в нета. И ме боли адски гърбът. Щом почнах за болкоуспокояващо да мисля, зле съм.
Моят син стои сам от предучилищната група. Отгледах го сама. Учих в университета задочно и работех на две места, за да смогна финансово. Справяше се отлично и сам вкъщи, и чистене, и дребно пазаруване, и хвърляне на боклук, и тн. Порастна страхотен мъж, с когото се гордея. Тъжното е само, че в годините по-късно препускахме и наваксвахме загубеното време на споделеност. И още наваксваме, и никога не ми стига. Заради тъпата корона се наложи да се върне в Берлин, та сега си е при нас. И това е егоистичната ми причина да НЕ искам корона истериите да свършват.
Разбирам колко ви е трудно на всички. Но се радвайте на възможностите и бъдете креативни с децата и с вкъщистоенето. Има неща, които никога не се повтарят. 💜
Ееееее...върнах се в миналия век почти ха-ха...
Гушкам ви всички. И това ще мине

# 553
Днес реших да идем пеша до училището да вземем материалите, взех и малката. В квартала нямаше вятър, в полето обаче имаше!!! Сълзи и сополи текат, ръцете - кочан! И понеже съм много умна, тръгнах по дънки! Но добре ми се отрази движението.

Дени, ти беше казала, че учителката в основното при сина ти не е била като при дъщеря ти.
Като те чета, просто му липсват Arbeitstechniken. Учителката на сина ми държи на тях, аз също се опитвам да ги изисквам.
 Също между 5 кл и 9кл мотивацията на децата спада рязко, после се покачва. Това за успокоение.
За минаването и страх от преучване: давам задачи. Казвам му, че ако реши 1/3 за определено време (да кажем 5мин), тогава няма да решава другите. Ако не му стигне времето или има грешка - още една 1/3 за малко повече време.
Можеш да вържеш задачата с движение: чете задачата в едната стая, тича и пише отговора в тетрадка в другата стая.

Рейна, коя е платформата?

Аз също трябва да присъствам с стаята, за да работи детето. И моят се страхува да остава сам, работим по това.

Аз също кърмя. Бебето от известно време има обрив, беше на коляното, после цялото краче, другото, сега цялата ръка. Аз пък на дланта. Чудя се тя от мен ли е така?

П.п, получихме писмо от министерството: ако тръгват на училище,то ще е от 22.2, Wechselunterricht . Нито аз, нито детето иска така, той каза или в училище, или вкъщи. Можело и да се отложи...

Последна редакция: пн, 08 фев 2021, 17:15 от asyalein

# 554
Ася, ще питаме задължително, защото нямаме друг избор.
Аз октомври започнах да уча езика след  4 години майчинство и сега ми е времето, но пак изтеглих късата клечка. Въпреки, че баща им е в къщи и се занимава с тях до обяд, аз не мога да се концентрираме - все някой реве, пиши, едното се наакало, другото не знам си кво, все майка си търсят. Абе писна ми вече, но ще изчакам заветната сряда и действаме.
С тая моя пуста съвест, до никъде няма да стигна.

А за зимната обстановка и аз останах с впечатлението, че моите съседи сняг не са виждали. От 8 ч. сутринта е едно блъскане с лопатите, съседката се възмущава, че не е опесъчено, улиците не са почистени.  Аз съм от Силистра и мен този сняг не може да ме уплаши, виждали ли сме къде къде по- тежки случаи. Абе май зимата ги изненада немците Simple Smile
dalivali може ли да споделиш повече за курса, аз също се бях записала на курс, но поради локдауна го прекратиха. Незнаех, че има опция за онлайн.
Ние живеем в Берлин,голямото ми дете не го вземат в спешни те групи, не било причина ученето на език. Явно навсякъде е различно, или ако мине номера. Ние така или иначе сме в процес на търсене на нова градина, поради преместване.

Общи условия

Активация на акаунт