Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 378
  • 779
  •   1
Отговори
# 180
Да, позната практика е реномираните строители да предлагат първо на хора в близкото им обкръжение или да перифразирам: добрата репутация на даден строител привлича купувачи, които са си заявили интерес да закупят при следващия бъдещ  проект.
"Търсенето на връзки" да се "вредиш"  е показателно за теорията, колко е  "нежелано" НС.
Аз сега следя един чисто нов проект, с доста интересни цени. Много ми е любопитно как вървят продажбите, дали ще се изкупи и колко бързо.
Разказвала съм ви, когато закупувах на зелено преди около 3 год проектът го отвориха за продажби в понеделник, в сряда, четв. отидох на опознавателна среща и почти всичко, което ми беше в таргета, беше вече резервирано. Резервирах паркомясто на 8к евро. Към момента цената на оставащите е 15к.

# 181
Обикновено собствениците на земята са първи, зависи колко е голяма, но може да се стигне и до 5-6 апартамента обезщетение.

Да, бе, 5-6.  30% е стандарт, да кажем за голяма сграда 25%.

Казах "може и да стигне", но не всички са така. Мъжа ми имаше клиентка, която беше продала 7-я си апартамент, за да оборудва останалите и да ги пусне под наем. Заговорили се, защото тъкмо сградата беше получила акт 16, а ние също търсихме по това време. Явно земята е била голяма и високо оценена, за да получи такова обезщетение. Та е възможно, но в сграда от 7 етажа с по 3 ап, няма как да се случи.

# 182
А като са повече от 1 собственик - при парцелите рядко е само по един, все са наследници, по много? 30% е за всички, което за отделния собственик прави по 1-2 апартамента или един голям и 1-2 гаража/паркоместа.

# 183
Здравейте, в търсене сме на жилище на зелено в Малинова Долина. Имате ли някакви препоръки за строителите. При кои има тенденциия да не завършват сградите си, кои строят некачествено. Бароко е изключен като вариант, въпреки че в Малинова долина не е настъпил толкова.

# 184
Контракт Сити ще строят нова сграда там. Имат една завършена в района. Като цяло се ползват с добро име. Вижте дали има информация на сайта или директно ги потърсете. Имам спомен, че ми каза някой за цени, започващи от 1200-300 евро, което лично за мен е много за този район.

# 185
  • София
Здравейте!
Бих искала да попитам дали е възможно ДДС-то на ново строителство да бъде намалено по някакъв начин?
В момента сме в преговори за закупуване на апартамент преди разрешението за строеж и договорихме намаление 2% от цената, но променихме схемите на плащане - 50% на предварителен договор, 40% -  на акт 14 и 10% - на акт 16. ДДС-то на цялата сума е над 35 000 евро. Възможно ли е ДДС- то по някакъв начин да се намали? Благодаря предварително!

# 186
Ако сега, преди разрешение за строеж, се прехвърли правото на строеж, няма да се дължи ДДС върху него.

# 187
Артекс имат такава схема - цените им са без ДДС и има опция да не се плаща цялото.

# 188
Аз пък имам такъв чисто технологичен въпрос - цената на жилището е с ДДС, минава се през нотариус и купувачът плаща цялата сума. В такъв случай кой прехвърля ДДС-то на държавата - продавачът ли? В смисъл купувачът има ли някакви задължения за това ДДС или продавачът се занимава с това?

# 189
Аз пък имам такъв чисто технологичен въпрос - цената на жилището е с ДДС, минава се през нотариус и купувачът плаща цялата сума. В такъв случай кой прехвърля ДДС-то на държавата - продавачът ли? В смисъл купувачът има ли някакви задължения за това ДДС или продавачът се занимава с това?

Ами помисли малко - като си купуваш кило сирене пак има ДДС, но ТИ нищо не прехвърляш на държавата, прави го продавачът, защото е задължение на продавача да го начисли и после преведе. Защо да е друго със строителя?  А и от друга страна физическо лице, нерегистрирано по ДДС, не може да плаща ДДС.  Май още не си се разсънила Grinning

# 190
  • София
Ами дефакто и продавача не го превежда. Просто в края на месеца се гледа ДДС сметката на приходи и разходи и или плаща или възстановява. Затова на продавача му е изгодно да продава на по-ниски цени, като същевременно купува всякакви глупости, които може да осчетоводи, за да компенсира ДДС за внасяне.
Независимо дали е на АКТ 14 това жилище има някаква стойност по степен на завършеност и има цена правото на строеж, която няма как да бъде избегната при прехвърляне.

# 191
  • София
Говорете с адвокат, защото това 50% на предв договор нормална фирма не може да го предложи. Това са шано фирми, които не взимат акт 16.
И за едни 2%, вие сериозно ли!?

# 192
ЧС, недей така остро. И сънена, и разсънена, ДДС-то ми е тъмна Индия, мразя го, в смисъл да трябва да разучавам процедурно как се начислява и внася. Достатъчно беше да кажеш, че купувачът няма никакви грижи по внасянето на това ДДС.

# 193
Ей, аз рекох да се пошегувам, ти вярно не си била разсънена Simple Smile

# 194
  • София
Говорете с адвокат, защото това 50% на предв договор нормална фирма не може да го предложи. Това са шано фирми, които не взимат акт 16.
И за едни 2%, вие сериозно ли!?
За съжаление не успяхме да свалим повече от цената, а жилището много ни харесва. Инвеститорът е проучен и досега няма незавършени обекти. Няма гаранция за този обект, но се надяваме всичко да е наред.

Общи условия

Активация на акаунт