Работа, CV-та, HR-и, съвети - 73

• 33 586
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Ами и на мен не ми се ще чрез посредник, но като пращам CV никой не звъни дори за интервю и реално нямам много избор. В чужбина имат temp agencies, тук май и това не е разпространено.

# 316
  • Mars Hotel
Странно е никой никога да не ти звъни за интервю. Дали кандидатстваш за правилните позиции? Или пък самото CV да не е наред?

# 317
Търся някаква офисна работа на най-ниското стъпало. В джобс гледам офис асистенти и разни координатори. Общо взето, това са позициите, за които кандидатствам. Преди пандемията звъняха за интервю, сега вече не.

# 318
Сега като цяло търсенето е много свито. Имаш ли стаж на подобна позиция?
Според мен агенциите няма да ти свършат работа.

# 319
Точно като офис асистент - не. Имам умения, които би трябвало да се прехвърлят, затова търся от най-ниското стъпало.

# 320
За офис асистентите искат поне два езика перфектно,не че им трябват всеки ден.Зависи и офиса в коя сфера е.И външния вид гледат-прическа,маникюр и др., макар,че го няма като изискване в обявите.

# 321
Точно като офис асистент - не. Имам умения, които би трябвало да се прехвърлят, затова търся от най-ниското стъпало.

За съжаление стажът е много важен, особено за такава позиция. Със сигурност има други хора с опит, на които биха се обадили преди на тези без стаж. Ако до преди пандемията, хората имаха избор при кандидатстване, сега е различно.....

Език знаеш ли? Ако да, пробвай в кол-център.

# 322
С английски език съм. Не мога да работя в кол център, най-много 2-3 месеца и после ще трябва пак да търся нещо друго. Явно трябва да си напиша в сивито, че имам точно такъв стаж, какъвто искат, за да ми се обадят.

# 323
И като те питат откъде е стажа,какво ще кажеш?

# 324
А ти какъв опит имаш? Ако искаш сподели, може да дадем съвет някакъв

# 325
Изобщо недей казва такива неща, всичко пише в НАП само като ти поискат ЕГН. Проверят ли те играта ти приключва/а със сигурност ще те проверят или пък примерно ще ти искат трудова книжка/

# 326
И като те питат откъде е стажа,какво ще кажеш?
Стажът е от други подобни позиции - работа в НПО, преподаване, публична администрация (програма), анализиране на текстове за AI (изкуствен интелект), преводи и пр. Не всичко е НАП, все пак има и граждански договори, които не се регистрират в системата, има доброволчество и т.н. Реално само два трудови договора съм имала.

# 327
Странно е никой никога да не ти звъни за интервю. Дали кандидатстваш за правилните позиции? Или пък самото CV да не е наред?
Никак не е странно - аз, за съжаление, също съм имала подобни периоди при активно търсене на работа и очаквам още такива, тъй като скоро подновявам кандидатстването с цел преориентация.

При някои позиции, дори и да нямаш опит, има умения и качества, които са transferable. Все пак всеки започва отнякъде, а и хора без опит успяват да си намерят работа. Други пък се преориентират професионално. Как и защо според вас при някои кандидати без опит това се случва, а при други - не?

Специално координаторските/административни позиции не са нещо кой знае какво, че опитът да играе голяма роля. Това са най-началните позиции. И биха могли да се вършат от хора с различен професионален профил.

Обяснявам си подобни ситуации евентуално с много кандидати за позицията; вече намерено/препоръчано лице или неумение да се преценят общовалидните качества и умения на кандидата. Има и субективни фактори като възраст и външен вид (който се преценява по снимката в Св-то) - няма как да се отрече, че има скрита дискриминация.

# 328
Работодателите имат страшно голям избор и естествено ще изберат най-доброто от най-доброто. Административна позиция може да се върши и от човек със средно образование, но сега всеки втори е с бакалавърска степен и съответно се търси все по-висока и по-висока степен.

# 329
А и в момента най-вероятно пазарът е пренаситен с търсещи работа.

Общи условия

Активация на акаунт