Майчинството счетоводно - 88

• 39 934
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте. Имам следния казус: за първи път съм бременна в 13 г.с. и имам издаден болничен за 20 дни /от 1ви до 20ти април/ от Болнично учреждение с диагноза "заплашващ аборт". При записване на ЖК в друго болн. учреждение в др. град, ми казаха, че след изтичане, могат да ми удължат същия болничен с 30 дни. Въпросът ми е следния: как се изплащат тези болнични от НОИ, наведнъж за всичките 50 дни или първо 20те от едната болница и после останалите 30 от другата болница? И от чисто рационална гл. точка как е по-добре - първия да се удължи или да се издаде нов с друга диагноза за 30 дни и трябва ли да има прекъсване между тях, ако са с различни диагнози? Извинявам се за първобитните ми въпроси, но ми е първа бременност и съм доста объркана. Благодаря предварително на отговорилите ми.

# 601
  • София-Младост
Изплащат първо първия, после втория... И е по-добре да няма прекъсване.

# 602
Здравейте!
Ако ползвам отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години, след като се завърна на работа да кажем на 3-тия месец от отпуска, работя 2 месеца, после мога ли да използвам останалите 7 месеца?

# 603
Здравейте, наскоро разбрах, че съм бременна. Моят сложен казус е следния:

Започнах на временен трудов договор през септември 2020. Уж щеше да е проект до Коледа, те станаха 6 месеца, но тогава ни го удължиха с още 3 месеца чак до 30ти юни (вероятно за да избегнат автоматичното му превръщане в постоянен). Сигурно е станало чрез анекс към основния договор, така и не видях документ за тези 3 месеца отгоре. Освен всичко това, договорът е сключен с HR агенция, чийто клиент е фирмата, за която аз действително работя. Мисля, че дотук нямам никакви права, опасали са си гащите добре. Cold Sweat 

Ако чисто хипотетично след 30ти юни, решат да ме запазят и да мина на трудов договор директно към въпросната крайна фирма, най-вероятно пак ще си е с 6 месечен изпитателен срок и пред закона ще изглежда, че съм работила точно 0 дни за тях. Expressionless

Не знам как да процедирам: има ли смисъл да стискам зъби до 30ти юни, мога ли да си пусна болнични сега, само на държавна помощ ли мога да разчитам? В добавка, точно преди да постъпя на този временен договор бях на трудовата борса ок. 5 месеца. Общият ми трудов стаж трябва да е близо 6 години.

Благодаря предварително ако някой потвърди или обори моите съждения - ще ми е от помощ.

# 604
От НОИ по-рано ли пускат парите заради празниците? Получих превод, но не знам дали нещо не ми изравняват на мен, защото застъпвам в момента майчинства.

# 605
И аз получих превод днес. Вчера от работата ми звъннаха да ми съобщят, че имам върнати два болнични по тяхна вина. Да не съм чакала преводи скоро, а аз имам три превода за три болнични.

# 606
  • София
От НОИ по-рано ли пускат парите заради празниците? Получих превод, но не знам дали нещо не ми изравняват на мен, защото застъпвам в момента майчинства.
Пари за майчинство или болничен си получила? И за какъв период?

# 607
Майчинство, последния месец от първата година за първото дете.

Пари за майчинство или болничен си получила? И за какъв период?

# 608
  • София
И всъщност са ти изплатени парите за април, така ли?

# 609
Така мисля, но не съм сигурна. На 2 април си получих нормалната сума - за март, а сега на 20 април отново, но по-малък размер. Просто не знам дали просто не плащат по-рано заради Великден

И всъщност са ти изплатени парите за април, така ли?

# 610
  • София-Младост
ПИК от НОИ...всичко се вижда, кой превод за кой болничен се отнася.

# 611
Здравейте, и на мен днес ми преведох болничен до 16.04. В календара си пише че днес и на 22.04 има плащания както за болничен така и за майчинство

# 612
Майчинството е отбелязано в лилаво.
За този месец не се предвижда по-ранно изплащане на парите за април.
Болничните се изплащат всеки вторник и четвъртък .За тях важат други срокове.Има значение за какъв период са,кога са предадени на работодател,кога са предадени в НОИ и т.н.

# 613
На мен ми изплатиха днес всичко за април . На 12.04. получих остатъка за първата година по чл. 50- 51 и днес по чл.53 , така че следващия път ще " видя " пари през юни месец. Тъкмо бях решила да ви питам горе долу кога се изплащат парите за втората година Blush
п.п.предполагам , че това се дължи на бързата реакция на счетоводителите . Направило ми е впечатление кога внасят документите ми и плащанията от НОИ  не се бавят.

# 614
Здравейте!
Издадоха ми 42 дневен болничен от болницата, в която родих. Обаче забелязах, че пише режим на лечение - домашно стаен. АГ, който издаде 45 дневен и допълнителен за пренасяне, каза че това е абсурдно. Той си слага свободен режим. Дали това би било проблем за мен? Ако решат от нои да проверят дали спазвам режима. Абсурдно е да си стоя 42 дена вкъщи при абсолютно нормално протекли бременност и раждане. Благодаря!

Последна редакция: вт, 20 апр 2021, 15:21 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт