Майчинството счетоводно - 88

• 39 905
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
45 дневният, който е от АГ кога ще се появи в системата на НОИ?
За 45-дневният сроковете са същите,като при всеки друг болничен.

# 556
  • София-Младост
Няколко дни след като работодателя го "подаде".

# 557
Здравейте. Ще попитам тук, понеже получавам много противоречива информация относно въпросът - Влиза или не 45 дневния болничен преди раждане на дете в тези 180 дни на година за общо заболяване?
     Знам, че отпускът поради бременност и раждане в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа - 45 календарни дни преди раждането, 42 дни непосредствено от раждането и 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист).
     Това означава ли, че 180-те дни са отделно, т.е. преди раждане вкл. 45 дневния преди раждането при необходимост жената може да е в болничен 225дни?

# 558
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Ще попитам тук, понеже получавам много противоречива информация относно въпросът - Влиза или не 45 дневния болничен преди раждане на дете в тези 180 дни на година за общо заболяване?
     Знам, че отпускът поради бременност и раждане в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в 3 болнични листа - 45 календарни дни преди раждането, 42 дни непосредствено от раждането и 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист).
     Това означава ли, че 180-те дни са отделно, т.е. преди раждане вкл. 45 дневния преди раждането при необходимост жената може да е в болничен 225дни?

Не, 45-дневният не влиза в 180 дни!

# 559
Здравейте!
Интересува ме следния въпрос:
Първата година от майчинството ми изтича на 26.06.2021.
Мога ли да се върна на работа за известно време (касае се за няколко дни) и след това да се възползвам от отпуска за отглеждане на дете до две-годишна възраст?

# 560
  • София-Младост
Здравейте!
Мога ли да се върна на работа за известно време (касае се за няколко дни) и след това да се възползвам от отпуска за отглеждане на дете до две-годишна възраст?
Може.

# 561
Здравейте!
Може.
Може ли да ми кажете къде да погледна? Закон и член, ако може да ми посочите?

# 562
  • София-Младост
Не мисля, че ще го намериш в прав текст написано.
КТ ти дава право след отпуска за бременост и раждане да ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст.
Ти не искаш да се възползваш от нега и се връщаш на работа. Имаш право и на 50 % от обезщетението.
След 1 седмица обаче решаваш, че все пак ще си ползваш отпуска, подаваш си заявление до работодателя, приложението на НОИ за обезщетение...и така.
Някой ти е казал, че не можеш, така ли?

# 563
Да, и аз търсих, но никъде не намерих регламентация. Объркаха ме с едни коментари. Сигурна ли сте на 100 %?

# 564
Законно не виждам нищо нередно. Въпроса е в това  каква ти е идеята, за да го правиш и дали си заслужава  цялата бумащина.

# 565
https://www.maikomila.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1 … 0%BE%D0%B3%D0%B0/ мисля, че това би могло да е полезно, както и за всички, на които им предстоят болнични, майчинство...

# 566
Здравейте, пиша ви с един въпрос. Тези въпросни 180 календарни дни право на болничен за календарна година ли са. Казуса ми е следния декември 2020г ми се наложи да изляза болничен заради постъпване в болница за задържане и от тогава съм в непрекъснат болничен. Имам още 9 дни по рано през 2020г..Питането ми е дали тези 9 дни също влизат в сметката. Защото ако влизат точно 3 дни не ми стигат до 45дневния. Благодаря предварително и се надявам да съм задала въпроса си разбираемо.🤗

# 567
Тези 180 дни са само непрекъснатият болничен,  45 преди термин не влизат към тях.
9дни също не влизат към тях.

# 568
Здравейте, декларация приложение 2 чл 50 ал 1 до 410 дни кога се подава - след като изтече последният болничен или по-рано?
И още нещо - има ли друго освен това приложение и акта за раждане, което да подадем към работодателя?

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 07:48 от dannniiii

# 569
Здравейте, интересува ме някой знае ли мога ли да бъда преназначена по време на ползване на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 години? Ако да, моля посочете правна регламентация?

Общи условия

Активация на акаунт