Майчинството счетоводно - 88

• 39 936
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Desi1989, ако няма плащане по-рано на майчинството за април това означава, че ще плащат или на 5 май (сряда) или на 11 май (вторник). Срока не им ли беше до 5 число на месеца?

# 616
Да и аз това щях да попитам. Тъй като има много празнични дни 1,2,3,4,6,7.05. То само 05.05 е работен, но тогава е сряда, а следвата дата, на която може да се пусне майчинство е 11.05 понеже е вторник. Не е ли прекалено късно да ги пуснат тогава или най-вероятно, ще ги изплащат другата седмица преди празниците?

# 617
07.05 също е работен ден

# 618
Като излезе календара за май ще видим,но в този за април със сигурност го няма посочено.Може би ще ги преведат на 5 все пак.

# 619
45 дневен от 12.04 до 26.05
За април частта ми е ясна. За май-като изтече за май (след 26.05).
Но ако родя по-рано, болничен от болница ще е с дата, която вече фигурира в 45 дневният. Просто като вземат да обработват болничния от болницата, ще приспаднат изплатените дни от 45 дневния ли?

# 620
Но ако родя по-рано, болничен от болница ще е с дата, която вече фигурира в 45 дневният. Просто като вземат да обработват болничния от болницата, ще приспаднат изплатените дни от 45 дневния ли?
Болничният от болницата прекъсва 45-дневният.После този от педиатъра ще изравни дните до 135,тоест ще се удължи с толкова дни,с колкото по-рано си родила.

# 621
Болничният от болницата прекъсва 45-дневният.После този от педиатъра ще изравни дните до 135,тоест ще се удължи с толкова дни,с колкото по-рано си родила.
Разбирам, но докато де подаде тоьи от болницата може 45 да е изтекъл и да е изплатен. Не разбирам застъпените дни какво става.

# 622
  • София-Младост
Застъпените дни, ако са платени с първия болничен, няма да се платят и с втория...Дневното обезщетение е еднакво.

# 623
Здравейте, да попитам според вас нормално ли е сега да ми бъде издаден болничен лист за 45-дневния болничен, с бъдеща дата 04.05.2021?

# 624
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, да попитам според вас нормално ли е сега да ми бъде издаден болничен лист за 45-дневния болничен, с бъдеща дата 04.05.2021?

45-дневният може да се издаде със задна дата, но не и предварително, поне доколкото аз знам.

# 625
Не могат да го издадат предварително,но може със задна дата.

# 626
Здравейте, искам да попитам за обещетенията първата година - до 3 месеца след раждането се води болничен, след това до края на първата година какво се води. Питам тъй като получавам сума за храна допълнително към възнаграждението си, която обаче не се дава, когато си в болничен. Чудя се дали ще я получавам или не.
И другото, което ме интересува в брутната заплата и сформирането на майчинството влиза ли допълнително възнаграждение за стаж (т.е. прослужено време).

# 627
  • София-Младост
Води се отпуск за бременост и раждане.

# 628
Здравейте! От 2 месеца съм в отпуск по майчинство и вече получих първите обезщетения. Направи ми впечатение, че среднодневната сума е с около 7 лв по-ниска от това, което от моята фирма ми бяха сметнали прогнозно.

Използвах калкулатора на https://kik-info.com/ и отново се получи същата разлика. Свързах се с НОИ, обясниха ми, че те също използват "софтуер" за калкулиране на обезщетенията и няма как да има грешка, но все пак ако се съмнявам мога да подам молба за корекция. Въпросите ми са:

1) Имате ли представа до колко може да се разчита на КиК калкулатора и мога ли да използвам калкулацията за предявяване на претенция?

2) Някой предявявал ли е претенция за преизчисляване на обезщетение, може ли да сподели опит и полезни съвети?

# 629
  • София-Младост
На калкулатора може да се разчита, но...не се знае сумите които  въвеждаш, дали са тези, с които НОИ разполагат.
Иначе напиши им мейл, или какъвто  е реда...ще прегледат, преизчислят, ако имат грешка ще се поправят. Ако нямат, ще продължиш с това обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт