Майчинството счетоводно - 88

• 39 890
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
На калкулатора може да се разчита, но...не се знае сумите които  въвеждаш, дали са тези, с които НОИ разполагат.
Иначе напиши им мейл, или какъвто  е реда...ще прегледат, преизчислят, ако имат грешка ще се поправят. Ако нямат, ще продължиш с това обезщетение.

Благодаря ти за отговора!

Коректни са сумите, специално ходих да си взема ПИК от НАП, за да сравня дали няма пропуск от там Simple Smile

# 631
Защо болничният го виждам 2 пъти с различен код и входящият номер е различен?

# 632
Момичета тези които не получихме превод във вторник днес дали ще имаме такъв

# 633
Момичета тези които не получихме превод във вторник днес дали ще имаме такъв
По-назад в темата беше качен календара за изплащане на обезщетения.Няма да има превод за майчинство този месец.Не е отбелязано.
Ако все още си в болнични,ние няма как да знаем кога ще получиш плащане.Там има други срокове.
Можеш да си извадиш ПИК и да следиш в сайта на НОИ.

# 634
Здравейте Счетоводни мами Simple Smile
Имам нужда от вашето съдействие , прочетох доста по темата , но да видим какво съм разбрала в крайна сметка Satisfied   Поправете ме където греша .  Да започнем с благата вест , в 13г.с. съм  Innocent
-  До сега имам около 3.5години общ трудов стаж, последната 1.6 година не се водя на работа по ТД , сама плащам осигуровките си , от 01.05.21 ще започна работа на Фиктивен ТД  където ще ме осигуряват на МРЗ ,
та питанките ми са  :
   1-Това означава че ще получавам обезщетение 2 години след  като родя ? /Първа година - според РЗ 24м назад Втора година-фиксирано 380лв /
   2 -Обезщетението за времето преди ТД ще се смята според МРЗ за съответната година ?
   3-Използвах 2 калкулатора в КИК и НОИ получава ми се сума около- 22-23лв  /90%от МРЗ / дневно за работен ден , това реално ли е ?
  4- Ще мога ли да използвам правото си на 45дневен болничен преди термина и съответно 41дни след големият ден ? Ако да , те ще бъдат платени от НОИ , но знам че работодателя също трябва да плати част от тях , колко дни заплаща работодателя от болничния , и знаете ли колко се явява като стойност ако си на МРЗ ?
5- През времето на ФТД , ще заплащам сама осигуровките си ; Осигуровките който работодателя изплаща при нормален ТД   вху МРЗ 650ЛВ - 150лв ли са ?
6-След излизане в майчинство , работодателя трябва да заплаща само ЗО на майката , който са 4.8% вху МРЗ към момента около- 31,20лв месечно , друго заплаща ли ?

Много ви благодаря за съдействието Hug

# 635
Първата година ще получаваш МРЗ (не може да е по-малко от това).
Ще имаш право на болничен.Можеш още май месец да го получиш и да си в постоянен болничен до 45-дневният.Така ще заплащаш само ЗО.Болничните ще ти се плащат.45-дневният и последващите такива са болнични за бременност и раждане и също ще бъдат колкото МРЗ.Тази година е 650лв.Втората година за всички е 380лева.

# 636
  • София
Здравейте,
Не знам дали това е правилната тема да питам - предстои ми да изляза в 45 дневния болничен преди майчинството и мъжът ми ме попита няма ли вариант да си взема част от отпуската и след това да взема по-малко дни от предвидения болничен, с цел да не оставаме без пари точно преди ражданвто. Не успях да намеря отговори, тям където търсех. Попадна ми, че работодателя трябва да се съгласи, но как стои реално?

# 637
  • София-Младост
Реално стои точно така, отпуска е с разрешение на работодателя. Ако каже да, уведомете АГ, че ще работите до по-късен етап и може да ви поиска бележка от работодателя. За да издаде 45 дневния с по-късно дата.

# 638
Можеш, но болничния няма да е 45 дни, а ще се намали с тези дни, през които си работила/ била си в отпуск

# 639
  • София
Реално стои точно така, отпуска е с разрешение на работодателя. Ако каже да, уведомете АГ, че ще работите до по-късен етап и може да ви поиска бележка от работодателя. За да издаде 45 дневния с по-късно дата.
Благодаря за бързия отговор! А каква бележка ще трябва да търся? Simple Smile

# 640
  • Благоевград
Здравейте !

Извинявам се предварително ако въпросът е задаван, просто не успях да го открия !

Казусът ми е следният - Синът ми е на 1.8 г. и от месец и половина посещава детска ясла, внесена е декларация за промяна в обстоятелствата и т.н. Бях върната на работа, но се налага да се разделим  с този работодател и въпросът ми е следният - тъй като се водя все още 2-ра година майчинство имам ли право на обезщетение от бюрото по труда ?

И отделно, в случай, че започна нова работа директно след приключване на договора ми със старата мога ли да продължа да взимам 50 % майчинство или не ?

Благодаря предварително !

# 641
  • София-Младост
DechkoOoTo
С прекратяване на ТД, се спира и обезщетението. Имаш право на обезщетение като безработна.
При новия работодател се подава отново декл. и имаш право на 50 % до 2 г. възраст на детето.

vikim23
Обикновена служебна. Но попитай АГ дали иска изобщо.

# 642
  • София/Севлиево
Здревейте.Личен асистент на трудов договор има ли право на обезщетение за бременност и майчинство?От 2011-та с малки прекъсвания съм такъв на синът ни.Днес ми прекратиха ТД,т.к телка му изтича и до излизане на новия не мога да му бъда асистент.Казаха ми,че и на майчинство нямам право.И се чудя ако е така дали ММ да не ме осигурява на 1000 лв до раждането...А за асистент ще търся друг човек.

# 643
Благодаря за бързия отговор! А каква бележка ще трябва да търся? Simple Smile

Бележка от работодателя, че сте били на работа през времето, когато е трябвало да бъдете вече в 45 дневен. Представя се на АГ, за да има някакъв официален документ, поради каква причина не Ви е издал болничен за полагаемия Ви срок (да не го глобят после него). Това е нововъведение, от година-две-три, описано е в закона (ако работодателят се интересува, може да провери).

# 644
Бях писала по-назад в темата с казус дали мога да съм на граждански договор, докато съм по майчинство. От фирмата ми обясниха, че не можело, защото имало опасност да ми спрат майчинство. В началото нали се води болничен и не съм имала право да работя по време на болничен. Някакви такива неща ми наговориха. Прави ли са наистина? Някой може ли да ми помогне и да ми изясни нещата? Благодаря ви предварително! Hug

Общи условия

Активация на акаунт