Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 003
  • 765
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Цитат

няма как да се разглеждат отделно - не само имат едни и същи учители, а и родители. Нали не си представяте как хората с по две и повече деца си взимат по няколко отпуски. Или може би нито една...
Нито една разбира се! Как иначе ще стане да си стоим в къщи за изборите, а после да не пътуваме насам-натам и да разнасяме зарази - плътно в къщи... пък и не си ли свършиха тези родители вече отпуските... ама, ха.

# 706
Отпуски, пътувания, пък нали сме в пандемия и тия силнозаразни деца ги държим една година вкъщи.

# 707
  • Варна
Не е удачно изобщо ваканциите да са различни за различните класове. Кой как си организира ваканцията смятам не е наша работа и изобщо не е предмет на дискусията. Може да има големи братя/сестри, предвидени да наглеждат по-малките. А и да пътуват, що не? Отвориха кръчмите, обаче не може родителите да натоварят децата си и да идат на екскурзия сред природата или където си щат? Верно ли? Въпросът защо кръчмите отварят, а учениците продължават да се въртят е съвсем отделен, МОН и ББ да берат срама от това си безобразно решение. Ясно, че децата го отнасят, но това е положението.

# 708
Споделени учители има в прогимназия и гимназия, но ми се струва че е доста рядък случая на споделени межди 1-4 клас и горния курс. Става въпрос те да се отделят, другите са в общ кюп.

Децата карат съвсем различни учебни години в момента.
И сега доста направиха пътувания тази зима, както с ДО може да си караш от всяка точка с интернет.
Не че някой мисли в тази посока, но ако някаква реорганизация на оставащата учебна година се направи с идея за повече присъствени дни (БЕЗ ДА СЕ ПОСЯГА НА 1-4 КЛАС), аз лично ще дам приоритет на това пред други планове, Искаме ББ да се срамува, че пренебрегнал учениците, пък масово се реагира, ако им се посегне на пътуването за ваканцията, за сметка на наваксване с ученето.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 15:27 от solnichka

# 709
Солничка, в малките училища/населени места редовно има по един учител по английски/музика/физическо/ит - все предмети, които се учат и в начален курс.
В големите градове пък е възможно заради смените същите учители да са в няколко етапа - преподаваш сутрин или следобед, пък нищо, че следобед има трети, пети и седми клас (примерно).
Лично за мен не е добър вариант да се разделят ваканциите, но вече нищо не би ме изненадало.

# 710
Споделени учители има в прогимназия и гимназия, но ми се струва че е доста рядък случая на споделени межди 1-4 клас и горния курс. Става въпрос те да се отделят, другите са в общ кюп.

Децата карат съвсем различни учебни години в момента.
И сега доста направиха пътувания тази зима, както с ДО може да си караш от всяка точка с интернет.
Не че някой мисли в тази посока, но ако някаква реорганизация на оставащата учебна година се направи с идея за повече присъствени дни (БЕЗ ДА СЕ ПОСЯГА НА 1-4 КЛАС), аз лично ще дам приоритет на това пред други планове, Искаме ББ да се срамува, че пренебрегнал учениците, пък масово се реагира, ако им се посегне на пътуването за ваканцията, за сметка на наваксване с ученето.

ама какво значи различни учебни години??? всеки си е в класа, който е, има изостанали, има и неизостанали, и това е заради субективни причини. Вашите лични планове за неща, което едва ли са ви в компетенцията, въобще нямат значение. Има ваканция, която е от време оно, и е идиотско да се променя сега, един месец преди датата. Толкова. Класовете не могат да се делят - поради вече споменати причини. Големите ученици не са си клатили краката въобще, както и други родители споделят. Моята също учи даже повече от преди. Децата имат нъжда от почивка НАВРЕМЕ, а не като изтрещят. В Европа през 2-2.5 месеца има ваканции с различна продължителност, там как може?

# 711
Те всъщност и не предлагат разделяне, доколкото разбрах. Просто размествания и ваканция във време, в което, ако въобще се учи присъствено тази година, то би било тогава.
Те отгоре искат просто по изборите хората да са си вкъщи, пък ние говорим за учене, умора, логика и прочие несъществени неща за вземащите решения.

ама какво значи различни учебни години??? всеки си е в класа, който е, има изостанали, има и неизостанали, и това е заради субективни причини. Вашите лични планове за неща, което едва ли са ви в компетенцията, въобще нямат значение. Има ваканция, която е от време оно, и е идиотско да се променя сега, един месец преди датата. Толкова. Класовете не могат да се делят - поради вече споменати причини. Големите ученици не са си клатили краката въобще, както и други родители споделят. Моята също учи даже повече от преди. Децата имат нъжда от почивка НАВРЕМЕ, а не като изтрещят. В Европа през 2-2.5 месеца има ваканции с различна продължителност, там как може?

fairtale lady, едните (1-4 клас) ходят присъствено на училище, другите не ходят. На това ако не му се вика, че карат различни учебни години, не знам кое да е друго. Иначе да десетокласниците са си в техните класове и четвъртокласниците също, но те и без пандемия нямаше да са умесени.

За 100 път никой не иска да намаля ваканциите. Ако ще се местят, да се помисли повечко и толкова. За това става въпрос.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 15:47 от solnichka

# 712
ами не, това че някои са на училище, а други вкъщи, не означава, че имат различни учебни години. Различни ще са, ако едните не вземат целия материал и официално го оставят за следващата година примерно, което не е случаят. И никой не спори, че ще намаляват ваканциите - става въпрос единствено за плановете на хората, много от които вече са направени, платени и родители и деца чакат почивка. Не е все тая дали са 6 дни през април или месец по-късно, защото вече сме март.

# 713
Да, стана ясно, че за пътуванията през ваканцията идва реч.

# 714
Не е въпросът само в почивката. Но и да е, какво от това? Пътуване може да се пререзервира, отпуск да се отмени в посл момент на много места не е толкова лесно.
Големите ученици са много време на ДО, но ученето им съвсем не е по-малко, дори напротив. Отместване с цял месец ваканция означава още умора. Май има много празници, но юни ученето е плътно.
Нали все западни модели гледаме, във френското училище във Варна, доколкото зная, има на 2 месеца учене ваканция и то не от ден, два(не помня колко, но доста дълга).
А учителите, каквито резерви да имам като цяло към съсловието, също са преу морени вече и това на много места личи.

# 715
Не възнамерявам да пътувам никъде, в нито един от посочените периоди за ваканция. Въпреки това държа ваканцията да не бъде отлагана във времето, тъй като децата ми имат нужда от почивка. Едното е ПО, другото е ДО, натоварен в пъти повече от сестра си, която е ПО.
А както знаем, преумората често води до намаляване на имунитета. Твърде много взе да се прекалява с издръжливостта на децата за да си редят политиците пешките.

# 716
Ами за нас не става въпрос за пътуване, всъщност доста малко хора наоколо правят планове  да пътуват някъде, най-много някой да си отиде на вилата и да излезе от града, което също е полезно за децата.

Аз лично възразявам за идеята за наваксване, защото няма какво да наваксват - имат си училище всеки ден, текат учебни часове, за ученици и преподаватели това си е форма на обучение, която в много случаи е по-напрягаща и изискваща допълнителни неща - то не бяха презентации, доклади, проучвания, нещата които обикновено се правят в час сега са по обемни и изискват повече време. Просто имат нужда от почивка - да се наспят сутринта, да излязат сред природата, просто да мързелуват, а не да ги гонят срокове като някакви труженици.

Родител на гимназист не мисля, че би се съгласил детето му да няма ваканция, освен ако то въобще не е влизало в час вече месеци наред, което е практически невъзможно.

# 717
  • София
Не става дума само за пътуване. Нашето семейство е петчленно и не, не искам ваканция по различно време на децата и не искам да бъде в друго време след 11 април. Да са мислили, когато е било времето - избори, ковиди и дрън-дрън... Почивките за ваканция (не всякакви други) излизат в началото на учебната година и по тях се изработват много графици (и за фирмени почивки и за заетост в университети)...
Знам, че всеки един е просто един мрънкащ елемент със своята си история, но мисля, че последната година живяхме в доста ненормален и труден за прогнозиране свят, за да се налага да се правят постоянно някакви промени, които не са наложени от нещо спешно.

# 718
  • София
Имам чувството, че става прехвърляне на топката между учители и ученици - или едните правят презентации и някакви безкрайни проекти, или другите. За какво е всичко това? На мен като родител на втората презентация или проект, който трябва да прави детето ми, щеше да ми писне и да възроптая. Учебниците са измислени, трябва да се вземе материалът и да се научи. Няма нужда от презентации, проекти и подобни щуротии, за да има какво да се впише в дневника. Имам чувството, че когато някои учители не могат или не искат да провеждат нормални часове, предпочитат да дават домашни, което на практика е самообучение или обучение от страна на родителите. А самите учители защо тръгват да правят презентации за всеки час, тези учебници за какво са?

# 719
  • София
Абсолютно съм съгласна!
Има време и часове и за това, но споделеното във форума за безкраен низ от презентации, домашни и самоподготовки не ми изглежда като оптимален учебен процес, дори и при ДО.

Общи условия

Активация на акаунт