Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 187
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Аз вече съм изразходвала два от дните с бележка до класната, а до директор засега не съм писала бележки, струва ми се че е по-сложно, май трябва преди отсъствието, което усложнява работата, но ако се наложи и такива ще пиша. При нас има нарочно формуляри, та не могат да те върнат от каприз. Предполагам, че ако някой напише свободен текст ще я приемат, или просто ще помолят да се смени. Разбрани хора са.

Има много състояния, в които детето да не се чувства добре, но посещението на лекар да не е уместно - главоболие, стомашно разстройство, болки при цикъл при момичетата, прилошаване от ниско кръвно в пубертета. Ще се сетите и други. В настоящото положение беше много глупаво и непремислено, че не увеличиха дните, в които родител може да напише бележка, макар че имаше директори, които го предложиха.

# 541
  • Бургас
И аз тази учебна година имах драми с отсъствия и бележки. Не ми се разказва сега казуса. За съжаление в бг училището администрацията е по-важна от обучението. Като чета постовете на мами от много по-развити страни като Канада как е достатъчно просто едно телефонно обаждане и ми става мъчно. При нас уви препускането по инстанции за бележки и бележчици е национален спорт.

# 542
  • София

А в сегашната ситуация - съвсем. Също така, бележката от лекар по някаква причина е платена. Значи, държавата вместо да ми помогне да оставя детето вкъщи, за да пазим останалите, ми създава рискови ситуаци, затруднения и накрая и пари ми взима.

Плащането на бележките не е определено от държавата, а от съответния ЛЛ. Нашият ЛЛ не ни взема пари за бележки.

# 543
Четох правилници снощи. И писах в Школо.
Разбира се, че цялата ситуация има отношение към пандемията. Едно време дори на кашлящи и сополиви никой не обръщаше внимание в училище, камо ли на дете с главоболие.
Питах детето точно какъв е бил мотивът да не му приемат бележката - не е закъснението от един ден, а това, че такива бележки се пишели предварително!
Значи, умира близък човек в семейството ти, родител попада в болница или се налага спешно пътуване до друго населено място (Да не дава Господ, но всичко се случва в тоя живот!)  - няма значение, трябва да имаш написана бележка предварително! Това е.
При нас явно е така. Иначе в правилника също пише - срок от 3 дни. Значи, ако взема според този правилник да оценявам и работата на всички училищни кадри, повечето може и без работа да се окажат, ама нейсе...

# 544
  • Майничка
Срокът от три дни е за медицинските бележки. Предварителното уведомяване при отсъствия по семейни причини е пожелателно, но е ясно, че не винаги е възможно, затова в заявлението се посочват причините. Едно е да почине близък или да се наводните предната вечер и да чистите до ранни зори и на другия ден детето да не е на училище - ясно, че в този случай обаждане или мейл до класния (ако не сте сигурни в достъпността му - с копие до до канцеларията) може да не е преди часовете, а като се поосеферите, но задължението на родителя да информира своевременно училището  си остава, дори при отсъствие по медицински причини, то е фигурира не само в училищните правилници, а и в наредбата за приобщаващо образование.

# 545
  • European Union
Аз негодувам срещу това буквоядство и не само по отношение на извинителните бележки. Стигнали сме до етап, в който години наред никой не ме е проверявал какво реално правя в учебните часове. Но през седмица ми проверяват този план, онзи анализ, хартия и пак хартия.
Имала съм проверка на извинителните бележки също. Тогава още бяхме с дневници. Отварят на произволна страница и ми казват дай бележка за извиненото отсъствие на номер 12 от 16 март и т.н. И ако нямам бележка за някой час, следва писане на обяснения до откат.
Така че приемам всякакви бележки, включително и такива, за които съм убедена, че са фалшиви. Аз не съм детектив там, не съм и учител май, лекичко клоня към администратор.

Отсъствията се подават на 3то число някъде и не могат да се извинят след това, но ако са над пет за месеца, два пъти ги връщат на директора за потвърждение. Така че не е като да не може да се оправят нещата.

# 546
И аз тази учебна година имах драми с отсъствия и бележки. Не ми се разказва сега казуса. За съжаление в бг училището администрацията е по-важна от обучението. Като чета постовете на мами от много по-развити страни като Канада как е достатъчно просто едно телефонно обаждане и ми става мъчно. При нас уви препускането по инстанции за бележки и бележчици е национален спорт.
Писала съм и преди, че тук в Ирландия родител също може да освободи детето си от училище до 20 дни по всякакви причини. Просто се попълва бележка с продължителността и причината за отсъствие на детето. Ако е по здравословни причини не е нужно доказателство от лекар, дори детето да е посетило такъв. Много е лесно, удобно и практично. Бележките се изрязват от личнен дневник, какъвто всеки ученик притежава.

# 547
Ми не. Чета си конкретния правилник на конкретното училище - 3 дни за по домашни причини и 5 дни за по медицински такива. Не че и останалите дейности в училище се случват според правилника, де...
Като отсъства класният ръководител кого уведомяваш своевременно? В училище с близо 700 ученици в начален етап? Тя дори не се е поинтересувала за причината за отсъствието. Просто е отказала да вземе бележката.

# 548
  • София
Какво да се прави, накрая всичко се проверява по документи, а не по логика и човещина. Учителите не са виновни, нали и те трябва да спазват инструкциите.

# 549
  • Майничка
Алисса,  за държавно училище ли говорите? Какви са тези 5 дни по мед.причини, не съм срещала такова изискване в нормативна база?
Иначе уведомявате класния на мейл или изпращате заявлението до канцеларията. Вие нишан си имате, топката е в тях.

# 550
  • Бургас

Отсъствията се подават на 3то число някъде и не могат да се извинят след това, но ако са над пет за месеца, два пъти ги връщат на директора за потвърждение. Така че не е като да не може да се оправят нещата.

Ако детето отсъства например от 28ми до 3ти, нали има право до три дни сред като се върне да предаде бележка, т.е. до 6ти. Как тогава ще се предадат отсъствията до 3то число? Те сами си правят така, че да предизвикват стресови ситуации, не само за родителите, но и за самите тях. Всичко е едно такова недомислено. На мен тази учебна година ми изгоряха 5 дни по семейни причини именно заради недомислици.

# 551
  • Майничка
Нали за това е изискването родителят да информира за отсъствието и причината му? Когато се налага да отсъствате непланирано от работа нали също предупреждавате работодателя?

# 552
  • Бургас
Той родителя си ги информира, ама те започват са напират за бележка, защото видиш ли, трябвало да си приключат месеца на 30то/31во число. Нищо, че детето все още отсъства. За медицински причини става въпрос, не за лични.

# 553
Загубих дирите на новите наредби и затова ще питам. След като пуснаха децата да се въртят по две седмици присъствено, излезе ли нова наредба, че прогимназията трябва да са с маски и в час?

# 554
В нашето училище и малките са с маски в час. Моето вече негодува, защото детето до него единствено от класа не носи. А моето е с очила и му се запотяват и и е много трудно.

Общи условия

Активация на акаунт