Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 191
  • 765
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Става, разбира се! Зависи обаче не само от учителят, но и от ръководството на училището.
Класният на сина ми държи на телефонно обаждане от родител при всяко отсъствие на дете. Останалите бумаги, за него са подробности, на които не държи.

# 526
Дали е трябвало да заведа детето си на лекар (заради главоболие, за което знам причината!) преценявам единствено аз, като родител. Ако мислех, че е нужно да го мъкна да чакам с часове пред лекарския кабинет, щях да го направя и нямаше да пиша бележка по домашни причини. В случая съм взела решение да задържа детето си вкъщи, заради моето, неговото и всеобщото спокойствие, че не е изпратен болен на училище. Обаче, в условията на извънредно положение, ми се струва абсурдно да се сблъсквам с подобна бюрократщина. Винаги съм пращала подобни бележки още в деня на отсъствието, но в случая, както казах, класната тогава отсъстваше. На четвъртия ден от отсъствието я изпратих, явно грандиозен и непреодолим проблем. А, и не била на формат А4. Close
Благодаря за съвета да входирам молба в канцеларията. Имам обаждане от училищната мед. сестра.
Проверявах и аз какви може да са последиците за детето от тези неизвинени отсъствия - точно при 5 май се спират детските надбавки, но никога не съм получавала такива, така че наистина не разбирам защо родители трябва да се чувстват без вина виновни и да им се набиват канчетата, при това без основателна причина.
Полезен ход винаги имам, по линията на най-малкото съпротивление, ЛЛ може да свърши работа. Но не спирам да се чудя каква е целта на заниманието, и то в условията на пандемия...

# 527
На четвъртия ден от отсъствието я изпратих, явно грандиозен и непреодолим проблем. А, и не била на формат А4.
Четвъртият ден от отсъствието кой присъствен ден на детето след неразположението се явява? За формат А4 не откривам нищо в наредбата. Имате ли правилника на училището, вижте и в сайта на училището (понякога качват там правилника на училището) за Ваше спокойствие, че сте постъпили правилно. Бележката, която не са Ви признали, къде е последно - у Вас или в училището? За Ваше спокойствие следващ път си снимайте бележката, правя така и с медицинските бележки, амбулаторните листи от прегледите, не само с тези за домашни причини.
Допълвам се: Проучете възможността да изпращате снимка на бележката по електронен комуникационен канал (sms, email. viber, ЛС в електронен дневник).

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 22:28 от poems

# 528
  • Ямбол
Дали е трябвало да заведа детето си на лекар (заради главоболие, за което знам причината!) преценявам единствено аз, като родител. Ако мислех, че е нужно да го мъкна да чакам с часове пред лекарския кабинет, щях да го направя и нямаше да пиша бележка по домашни причини. В случая съм взела решение да задържа детето си вкъщи, заради моето, неговото и всеобщото спокойствие, че не е изпратен болен на училище. Обаче, в условията на извънредно положение, ми се струва абсурдно да се сблъсквам с подобна бюрократщина. Винаги съм пращала подобни бележки още в деня на отсъствието, но в случая, както казах, класната тогава отсъстваше. На четвъртия ден от отсъствието я изпратих, явно грандиозен и непреодолим проблем. А, и не била на формат А4. Close
Благодаря за съвета да входирам молба в канцеларията. Имам обаждане от училищната мед. сестра.
Проверявах и аз какви може да са последиците за детето от тези неизвинени отсъствия - точно при 5 май се спират детските надбавки, но никога не съм получавала такива, така че наистина не разбирам защо родители трябва да се чувстват без вина виновни и да им се набиват канчетата, при това без основателна причина.
Полезен ход винаги имам, по линията на най-малкото съпротивление, ЛЛ може да свърши работа. Но не спирам да се чудя каква е целта на заниманието, и то в условията на пандемия...
Аз отговорих как е редно да се действа по правилата. Лекарят е необходим, ако желаете да имате документ за отсъствията, а не че не можете да прецените трябва ли лекар или не трябва в конкретната ситуация. Когато класният отсъства - има заместник и това не е оправдание за липсата на бележка три дни след отсъствието на детето. Входирането на молба не виждам какво ще помогне. Не сте действали според правилата, и да имате обаждане от сестрата, то нямате документ, следователно отсъствията остават.
Имали сте бележка, значи просто е трябвало да я представите в срок.
Има правила и дали условията са пандемични или не, те трябва да се спазват.
След пет отсъствия според правилника на училището може да има санкции, но явно те не ви вълнуват, тогава всичко е наред. Следващия път обаче съм сигурна, че ще се замислите дали ще закъснявате с бележките или те ще са предадени в срок.

# 529
Тези дни са за семейни причини. За здравословни причини са лекарите. Родителят, ако не е лекар, не може да установява здравословни причини. Ако личният лекар се съгласи и има доверие на родителя, може след обаждане по телефона да разреши домашно лекуване и да издаде документ, без да преглежда детето, а родителят да си вземе документа, както и когато може.
Откакто е пандемията при нас това е единственият начин за "преглед". Слагам думата в кавички, защото в момента и лечението е като обучението- никакво. Щом сме болни бе трябва да ходим при лекарката, а й се обаждане по телефона и й казваме как се чувстваме. Тя ни казва какво да си купим от аптеката и ни дава бележка за минимум 7 дена. Бележка, която някой здрав трябва да иде да вземе. Общо взето сме си на самолечение. Както сме й на самообучение с това ДО.

# 530
На мен ми се вижда истинска лудост да се формализират за непредставена бележка, че била на четвъртия, а не на третия ден. Или за формата. Наистина ли има толкова неразбрани хора?

# 531
  • Ямбол
Не се знае какъв точно е случаят. В какъв дневник се обработват отсъствията. понякога няма възможност да се извини, защото системата не позволява.

# 532
Аз бих говорила с класната и ако трябва с директорката, за да и обясня случая. Не мога да повярвам, че са толкова смахнати и няма да извинят отсъствията на детето, особено щом сестрата е препоръчала да се прибере, а не отсъства просто така. Не вярвам да не приемат обяснението, както и че няма начин да се извинят отсъствията.
Системата позволява всичко, в края на краищата стават и грешки и администраторите могат да ги коригират.

# 533
  • Майничка
В началото на всеки месец справка за отсъствията за предходния се изпраща централизирано към МОН, след това корекции от училищата не се правят.
Не казвам, че случаят е такъв, просто още една опция, която да се вземе предвид.
Извинявала съм отсъствия, препоръчани от сестрата, единствено на деца от общежитие, които не са отишли на лекар, защото са се почувствали по-добре, но са си били в стаята - единични случаи, в рамките на година.
Сестрата няма правомощие да постави диагноза, нито да препоръча лечение, тя е длъжна да се обади на родител (и да извика Бърза помощ, при спешен случай).

# 534
Лиляна ни се кара и обяснява правилата, но аз точно срещу тези правила негодувам. По принцип смятам, че е хубаво родителите да могат да извиняват отсъствия по здравословни причини без лекарско предписание. При повечето обикновени вируси няма реална необходимост да се посещава лекар.

А в сегашната ситуация - съвсем. Също така, бележката от лекар по някаква причина е платена. Значи, държавата вместо да ми помогне да оставя детето вкъщи, за да пазим останалите, ми създава рискови ситуаци, затруднения и накрая и пари ми взима.

Как мислите, при тези условия колко деца ще продължат да си ходят на училище със запушения нос? Според мен - повечето. На мен ми е лесно, при нас дистанционното обучение е отлично и не се притеснявам за изпуснат материал, обаче не навсякъде е така.

# 535
  • shumen
Само за хрема и аз не бих завела детето да чака с часове при лекаря.

# 536
  • Ямбол
Колко от вас са си изразходили всички дни по семейни причини, та се негодува тук за едно оставяне на дете вкъщи за един ден?

# 537
Това е малоумно и не се случва за първи път. Училищната сестра или учител да върне дете, че не е добре, а после да търси бележка от родител. Каквито хората, такава и системата. Нищо не може да оправдае тая простотия. Системата се попълва от човек все пак.
Лиляна, това не е отсъствие по семейни причини, а знаем, че те не са неограничени.

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 05:04 от Cygnus

# 538
Важен е документът, а не човекът. Основен принцип.
Аз имам правоспособност да пиша бележки, но не съм личен лекар. Нямам частна практика, нямам амбулаторен тефтер, нямам от него пореден номер. На работа нямам право да преглеждам деца. Явявам се домашен лекар и майка. Ако напиша бележка, то тя по регламент пълноценен документ ли е, или не? Името ми го има, регистрационният ми номер също. Разни други работи ги няма. Та, бележката ми "фалшива" ли е, или не?

# 539
Колко от вас са си изразходили всички дни по семейни причини, та се негодува тук за едно оставяне на дете вкъщи за един ден?

Конкретно аз никога не ги ползвам, но тази година искам да си ги запазя, ако удължат учебната година до края на юни. Изтормозих децата си неимоверно тази година в ДО и по ред лични причини искам да имам възможност да им удължа малко лятната ваканция.

Общи условия

Активация на акаунт