Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 197
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
Не очаквам министър да каже: - Не, не справихме!
Но и това, не ми се струва нормално да се каже в ефир.
Има учители, които се раздадоха. Наваксаха с технологии, отнемаше им два пъти повече време да се подготвят, за да задържат вниманието на всички и да поднесат материала интересно.
За родителите няма да говоря. Ако някой следи тази тема, щеше да е наясно, какво им коства на родителите и каква част от обучението изнесоха на раменете си.
Аз се надявам, че идва края и няма да се налага да чета такива неща. Нищо повече не искам.

# 511
Цитат
въобще няма да ме учуди да стане - първо много хора го изкараха и не се страхуват, второ са зажаднели за храна, танци върху масата и музика
Напротив. Именно защото много хора го изкараха сега се страхуват да не ги повтори и се пазят. Надали остана някой, който да твърди, че вирус няма.

# 512
Имааа. Close

Наскоро имах разговор с родител. Били го изкарали, нищо особено не било, надписвали бройките и пр.

Моето малкото го оставих три дни вкъщи заради хрема. Имаше си нормално часове с другите в клас и още двама онлайн. Този път нямаше никакви проблеми с интернета в клас, сигурно зависи от колко стаи дърпат.

Нервирах се на това, че не дадоха възможност на родителите да спират и пускат децата при разболяване по собствена преценка, а трябваше да ходя да занимавам докторката с бележки. Загуба на време за всички страни.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 10:07 от Jillian

# 513
Как така не е имало възможност за спиране и пускане на децата с бележка?
Аз го правих няколко пъти-по домашни причини, даже директора ми каза, че заради Ковид са увеличили дните.
Като почне лека хрема или неразположение, си спирам детето за 1-2 дена, ако е по-сериозно, се ходи на лекар, това е ясно.

# 514
На последната родителска казаха 3 + 7 дни с бележка от родител. Не ми се струват много, ако детето боледува по-често.

Може би не се изразих правилно. Мисълта ми беше, че ако детето е спряно за някакво минимално неразположение и участва в часовете дистанционно, тогава не трябва да се искат никакви бележки.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 10:26 от Jillian

# 515
  • София
Мисълта ми беше, че ако детето е спряно за някакво минимално неразположение и участва в часовете дистанционно, тогава не трябва да се искат никакви бележки.
Дам, и аз се чудех къде е логиката.
Все едно да си пуснеш болнични и да си ходиш на работа...

# 516
  • Варна
На последната родителска казаха 3 + 7 дни с бележка от родител. Не ми се струват много, ако детето боледува по-често.
Толкова са, да. След 3 дни с разрешение от директор. Нищо не е.

# 517
  • Ямбол
Тези дни са за семейни причини. За здравословни причини са лекарите. Родителят, ако не е лекар, не може да установява здравословни причини. Ако личният лекар се съгласи и има доверие на родителя, може след обаждане по телефона да разреши домашно лекуване и да издаде документ, без да преглежда детето, а родителят да си вземе документа, както и когато може.

# 518
За неизвинени отсъствия по домашни причини за един ден какъв ми полезният ход?
Отсъствията са след като предният ден ми е препоръчано от училищната мед. сестра да си прибера детето, заради главобол и продължил такъв на следващия ден. По същото време класната е била една седмица в болнични, а децата - всеки ден с различен заместник. Отсъствията не са извинени под предтекст, че бележката е представена късно и не била в правилния формат. Изключвам вариант да се обяснявам на класната по въпроса, след като тя сама не е потърсила контакт с родител в случая.

# 519
Отсъствията са след като предният ден ми е препоръчано от училищната мед. сестра да си прибера детето, заради главобол и продължил такъв на следващия ден. По същото време класната е била една седмица в болнични, а децата - всеки ден с различен заместник. Отсъствията не са извинени под предтекст, че бележката е представена късно и не била в правилния формат. Изключвам вариант да се обяснявам на класната по въпроса, след като тя сама не е потърсила контакт с родител в случая.
Училищната м. с. по телефона ли Ви се обади или препоръката е била устна, когато сте прибирали детето от училище? Защото при устна препоръка е дума срещу дума, докато при телефонно обаждане имате запис в телефона (направете екранна снимка на повикването).

Мога да посъветвам да напишете молба до класния ръководител, в която описвате случая и да посочите, че е необходимо отсъствията да бъдат извинени по здравословни причини. Предполагам, че м.с. завежда посещенията в някакъв дневник. Може да входирате молбата и през канцеларията на училището с копие до директора. Но доста често училищните власти са свикнали да назидават, а не да съдействат. Не очаквайте класният ръководител да се интересува, той е бил в болнични и ще се измъкне от отговорност, а на детето може да наложат санкция заради неизвинените отсъствия. Ако получавате помощи за отглеждане на дете (т. н. детски надбавки), ги губите и то май вече за 1 година при определен брой неизвинени отсъствия. И се заредете с търпение, отсъствията веднага ги пишат и то като неизвинени, а ги извиняват доста по-късно. За съжаление не открих законов регламент в какъв срок след представяне на документ, трябва да се извинят отсъствията.
Сега още малко по казуса - има възможност да се подаде заявлението и по-късно. Прилагам в скрит текст законовия регламент от Наредбата за приобщаващото образование.
Скрит текст:
Чл. 62. (1) Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини в следните случаи:
1. по медицински причини, за което представя медицински документ до 3 учебни дни след връщането си в училище, издаден от общопрактикуващ лекар или от лекар в лечебно заведение;
2. поради участие в други дейности извън процеса на училищното образование, като състезания, конкурси, олимпиади, фестивали, концерти, спектакли, изложби и други, при представяне на документ от спортния клуб, в който ученикът членува, от организаторите на дейностите, от институцията, от името на която участва в тях, и след потвърждение от родителя;
3. до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител;
4. до 7 учебни дни в една учебна година с предварително разрешение на директора на училището въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя, в което подробно се описват причините за отсъствието.
(2) Заявлението по ал. 1, т. 3 се подава преди отсъствието на ученика, а ако това е невъзможно, родителят уведомява класния ръководител в телефонен разговор или по имейл и подава заявлението до 3 учебни дни след връщането на ученика в училище.

Редактирана е личната информация.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 22:14 от poems

# 520
........Като видях сложността на теста ѝ казах, че щеше да е страшно ако имаше грешки на него - повече от елементарен, да не кажа по-силна дума.
Докато нивото и изискванията са ниски, знания от училище да не очакваме. Предимно на самоподготовка разчитам аз.
Това се припокрива и с моите впечатления. С годините стигнах до извода, че материала и графиците са така структуритани, че в час има време за най-основното и няколко най-елементарни примери и то при идеална дисциплина и винаги здрав (не отсъстващ )учител.  Всичко отгоре вече е на частни начала.
Ако обаче класа е с проблемна дицсиплина или учителя е болнав и толкова няма.
 Много точно сте описали и подготовката по школи. Набляга се на зазубряне на определени ...модели, но това се оценява най-високо  на изпита. Не е предвидено време за размисъл. Ако разчитате на мислене и креативност сте заложили на губеща стратегия. Рискувате да загубите по време .

# 521
  • Ямбол
След като детето не се е чувствало добре, е трябвало да го заведете на лекар. Не сте го направили, нямате полезен ход. Не разбрах каква е била бележката, но каквато и да е, е трябвало да я представите до 3 дни след отсъствието на детето.

Съветът с обясненията за телефона няма да свърши работа, защото медицинската сестра само препоръчва, тя не извинява. Извинява лекар.

# 522
  • Русе
Не сте го направили, нямате полезен ход.
Полезен ,колко да е полезен. С болно дете в препълнена чакалня . Играла съм го, съжалявам за което . Следващия път използвах зтачително по-полезния - с телефона и да отида да си взема бележката.

# 523
  • София
Ако е нещо леко и аз не бих го мъкнала по лекари.

# 524
Не разбирам няма ли начин да се обясни на класната и тя да ги извини без такава бумащина? С човешки разговор не става ли в държавно училище или непременно трябва да има бележки и нещо черно на бяло?
На всеки се случва да го боли глава, корем, да не е в кондиция. Абсурдно е за всяка дреболия да се виси на лекар.

Общи условия

Активация на акаунт