Индукционни котлони, тема N2

• 46 365
  • 873
  •   2
Отговори
# 180
Аз си купих Брио от Кауфланд, миналата седмица бяха на 50 %. През няколко месеца ги намаляват.

# 181
  • гр. София
Купили сме този плот на Бош:
https://www.bosch-home.bg/productlist/cooking-baking/hobs/induct … n-hobs/PUJ611BB1E
Имам следните въпроси - има ли нещо специфично при връзването на целия плот към мрежата? Нужни ли са някакви конкретни ел. познания и оборудване или и мъж ми може да го направи (не е техник)? Кабелът тряба ли да е 4квадрата или повече? Нашият е 2.5. Мъж ми се опасява, че няма да издържи бушона също...

# 182
Ако не се е занимавал по-добре да викнете човек.
2,5 квадрата може да свърши работа, ако не го претоварвате с три котлона едновременно на макс, но си трябват 4 за сигурност. И предпазител 25 ампера. А за фурната, друг кабел ли има?
Впрочем някои модели имат настройка за слаба мрежа, при която се ограничава мощността (и стават по-бавни). Но всичко си пише в книжката.

# 183
  • гр. София
Е, три котлона на макс със сигурност няма да работят. Най-много два и то не на макс. Фурната е на отделен контакт, но не знаем контактите на различни кръгове ли са или не, на един бушон ли са....
В книжката връзването към ел. мрежа е описано много сложно. Затова се чудя дали ще се справи. Според него няма нищо кой знае какво, но не съм сигурна.

# 184
# 185
# 186
  • Sofia
https://media3.bosch-home.com/Documents/9001283029_B.pdf
Това е за вашия уред, на страница 36 "Основни настройки",
c7: "Функция Power-Management. Oграничаване на общата мощност на готварския плот"

Настройте плота на 4 - т.е. максимално 4500W или 20A, че повече от тази мощност не трябва да консумира уреда при тези 2.5 mm2.

# 187
  • София
Leila, понеже сме със същия, ето инфо от ММ (монтира го той с монтажиста на кухнята ни):
Плотът има трифазно свързване и за да се свърже монофазно отзад има една планка, която трябва да се премести (това било въпросното ограничение на мощността). Задължително кабела да се върже за земя (иначе не тръгва плота). 2,5 квадрата кабел са малко за два котлона на пълна мощност. Ако сте с два контакта с отделни 2,5 квадрата кабели, които са вързани към 4 или повече квадрата главен кабел, не би трябвало да има проблем. Предпазител - 25 А, по възможност с по-висока толерантност (нашият е 32 А). Нашата фурна и плота са на един кръг, но са с 4 квадрата кабел и са хванати с wago клеми, които не загряват дори при 2 котлона+фурната пуснати едновременно (тествал е).
Дано е полезно!

# 188
  • Sofia
2.5 mm2 биха били ОК, само при ограничаване на мощността. Ако обаче на същия този кръг (т.е. един общ кабел към бушон в таблото) е вързана и фурната, то това вече е крайно недостатъчно. Фурните сами по себе си, често консумират около 3kW и няма как на 2.5 mm2 да се вържат и двете. Ако такъв е случая трябва да се дръпне нов проводник до таблото (примерно 6 мм2).

# 189
  • гр. София
Благодаря на всички! Purple Heart
Лошото е, че не знаем кои контакти още са на този кръг, изобщо един ли е или няколко. Твърде възможно е всички да са заедно. Етаж от къща е, старо строителство и едва ли някои ги е разделял. А и се отопляваме на ток.
Нов проводник до таблото няма кой и как да дръпне вече.
Преди бяхме на друг етаж и там бяхме разбрали как са нещата, сменяхме таблото и със сложна /за мен/ система от разклонители из помещенията мъж ми беше разделил натовареността.
Ще видим какво е това ограничаване на мощността.
Предпазителя не знам колко ампера е, ще проверим!

# 190
  • Велики Преслав
А защо да няма как да се дръпне кабел? Аз бих предпочел това, пред това да му огранича мощността. Щом се отоплявате на ток, а къщата е стара, най-безопасно би било и до уредите за отопление да има подсилени кабели.

# 191
Като е стара има ли шанс кабелите да са в канали? Ако е така се сменят лесно. Иначе с една пробна лампа можете да видите какво е включено към всеки предпазител като изключите останалите и мушкате лампата (произволна нощна лампа) в контактите и гледате къде свети.

# 192
  • Велики Преслав
Казват се бергманови. Сега се ползват гофрирани, но не знам защо си останала с впечетление, че вече така не се прави. Това е възможно най-правилния начин.
Друг вариант е ако всяка стая е на отделен кръг, да включите всяка фаза на плота към отделна стая.

# 193
  • гр. София
А защо да няма как да се дръпне кабел? Аз бих предпочел това, пред това да му огранича мощността. Щом се отоплявате на ток, а къщата е стара, най-безопасно би било и до уредите за отопление да има подсилени кабели.

Защото, предполагам, че това означава да се кърти, замазва, боядисва от кухнята до таблото. И в случая, не че е далече, но предполагам мъж ми няма да го направи след като е направен ремонта. Wink

Черна станция, не знам кабелите в канали ли са или не.

Vasil, това с фазите на плота към отделна стая ще го кажа на мъж ми.

# 194
Не съм чела темата, признавам, но искам да ви питам- някой купувал ли си е стоманена подложка за индукционни котлони, с които да може да се ползват иноксови съдове, които не са предназначени за такива котлони?

Общи условия

Активация на акаунт