Индукционни котлони, тема N2

  • 43 959
  • 873
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
  • Мнения: 1 297
Здравейте!
От вчера имам ток в кухнята и естествено реших да изпробвам индукция, фурна и т.н. Успяха две древни теджери да ги хване котлона, което ми беше важно, щото съм обещала да направя руската салата за утрешния купон, а той не е малък. Два тигана също се хванаха - един керамичен (отвътре) и един стоманен отвън, а отвътре тефлон. Май.
Та на въпроса. Този ми тиган е стоманен, с двойно дъно, тежък. По принцип го използвам само да пържа филе вътре, т.е. не много често. Одеве опържих едни пържоли вътре, да кажем 20тина минути. Спрях го като приключих, обаче се появи индикация, че е горещ котлона. Вече десетина минути продължава да свети.
Това нормално ли е? Т.е. дали е от тигана, дали е от силната температура на която се пържи, че се нагрява самия котлон? Останах с впечатление, че индукцията има плюсовете на газта - бързо нагрява, бързо се намалява силата, но без минусите - всичко дето капне успява да се опече и няма изчистване.
Питането ми е, дали да сменя тигана, защото е вероятно той да прави проблема (ако е проблем) или е нормално да се нагрее самия плот.
Не се смейте, това след снощните бъркани яйца ми е второто ползване на индукция.

# 631
  • Мнения: 28 762
Да, стои индикация за топло.Четете си и упътването ако се чудите кое-какво.

# 632
  • Мнения: 7 424
Здравейте!
От вчера имам ток в кухнята и естествено реших да изпробвам индукция, фурна и т.н. Успяха две древни теджери да ги хване котлона, което ми беше важно, щото съм обещала да направя руската салата за утрешния купон, а той не е малък. Два тигана също се хванаха - един керамичен (отвътре) и един стоманен отвън, а отвътре тефлон. Май.
Та на въпроса. Този ми тиган е стоманен, с двойно дъно, тежък. По принцип го използвам само да пържа филе вътре, т.е. не много често. Одеве опържих едни пържоли вътре, да кажем 20тина минути. Спрях го като приключих, обаче се появи индикация, че е горещ котлона. Вече десетина минути продължава да свети.
Това нормално ли е? Т.е. дали е от тигана, дали е от силната температура на която се пържи, че се нагрява самия котлон? Останах с впечатление, че индукцията има плюсовете на газта - бързо нагрява, бързо се намалява силата, но без минусите - всичко дето капне успява да се опече и няма изчистване.
Питането ми е, дали да сменя тигана, защото е вероятно той да прави проблема (ако е проблем) или е нормално да се нагрее самия плот.
Не се смейте, това след снощните бъркани яйца ми е второто ползване на индукция.
При дебели дъна на съдовете керамиката се нагрява повече и изстива по-бавно, няма страшно. Котлоните имат и защита.

# 633
  • Мнения: 50 980
Специално пърженето става на високи градуси, а според физиката няма как тиганът да е нагрят до 200 градуса и да не загрее плота. И въпреки това загряването на керамиката не е чак толкова, че да загори нещо колкото на обикновен керамичен плот. Но това е специфичен ефект само при продължително пържене или печене с грил тиган. Когато вариш някаква манджа или супа водата охлажда съда до 100 градуса и нещата са много по-леки.  А и при нормално готвене не се засилвана максимална мощност.

# 634
  • Варна
  • Мнения: 1 297
Благодаря на всички! Спокойна съм, няма да хвърлям тигана Simple Smile

# 635
  • гр. София
  • Мнения: 4 990
На индукцията всичко, което капне не се запича. Напротив, с влажен парцал всичко се чисти без проблем с едно забърсване. Нищо не залепва.

# 636
  • Русе/Germany
  • Мнения: 441
За много години 🥳
Много благодаря за отговорите. Отказах се от самастоятелен котлон, в момента временно съм с такъв докато реша кой да купя. Та въпросът ми е за този модел https://www.mybauer.de/programID/44/partnerID/1703/requestedArt/ … 28f98916bdf38fd49, някой има ли го? Управлението му малко ме притеснява ...
От анкетата видях, че повечето залагате на AEG, те ли са водещите за индукционни котлони от по-нискобюджетните?

# 637
  • Мнения: 28 762
Водещи не мисля.Просто някои марки имат по-съобразени модели.

# 638
  • София
  • Мнения: 2 296
За много години 🥳
Много благодаря за отговорите. Отказах се от самастоятелен котлон, в момента временно съм с такъв докато реша кой да купя. Та въпросът ми е за този модел https://www.mybauer.de/programID/44/partnerID/1703/requestedArt/ … 28f98916bdf38fd49, някой има ли го? Управлението му малко ме притеснява ...
От анкетата видях, че повечето залагате на AEG, те ли са водещите за индукционни котлони от по-нискобюджетните?

AEG не са бюджетни, даже са си направо скъпи. Този модел е много хубав точно заради управлението, както и заради двете сдвояващи се зони. С този тип управление, можете с едно докосване да минете  от една степен на друга, при това за всяка зона поотделно. При стария тип управление с + и - за да намалите силата на котлона от 14 на 8 например, са необходими 6 или 7 докосвания. Ако готвите на две зони едновременно, има опасност тенджерите ви да изкипят, докато намалите и двете.

Иначе, водещи по отношение на качество и технологии са Bosch/Siemens и Miele, но това се отразява и на цената. Например, този Бош предлага много повече възможности:

https://www.mybauer.de/Kochfeld-autark/35005311_Bosch-PXX645FC1E … 46SkVMgaoatCHTfYy

Той е с индукционна технология от по-ново поколение, със сензор за температурата против загаряне, с по-голяма гъвкавост на зоните, позволяваща ползване на много малки и много големи съдове и др. Има и варианти с дизайн без металната рамка, просто трябва да потърсите.

Ако търсите бюджетен плот, по-добре вижте Bauknecht/Whirlpool и търсете модел със сдвояващи се зони.

# 639
  • Русе/Germany
  • Мнения: 441
Vilemina, много благодаря за отговора! Страхотна си 💐 твоите обяснения в друга тема ми помогнаха да избера фурната си 😁
Имам още един въпрос обаче, кое е по-добре, с метална рамка или без? Сегашните ми котлони са с метална рамка и много ме дразни почистването ѝ, но ако с нея е по-добре, ще се прежаля пак такъв да сложа 🤣

# 640
  • Мнения: 28 762
Без казвам аз.

# 641
  • Мнения: 8 411
Когато няма метална рамка няма ли риск да чукнеш ръба с някоя тенджера и да се отчупи парче?

# 642
  • Русе/Germany
  • Мнения: 441
Когато няма метална рамка няма ли риск да чукнеш ръба с някоя тенджера и да се отчупи парче?
Точно това са и моите съображения 🤷‍♀️ но пък наши приятели 10г бяха без рамка и не са имали проблеми, та не знам и аз ...

# 643
  • Мнения: 28 762
Е то винаги има такъв риск.Но от опита, от над 25г ползване,не ми се е случвало.

# 644
  • Мнения: 8 411
Е то е ясно, че не се случва редовно и на всеки, ама ако се случи е доста неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт