Индукционни котлони, тема N2

• 44 232
  • 873
  •   1
Отговори
# 780
Благодаря Ви за отговора!

# 781
Има ли някакъв проблем с чугунени съдове на индукционен котлон? По спецификации виждам, че стават, но все пак-някаква тънкост?

Teжки са и трябва да внимаваш да не ги тропнеш силно, може да счупят плочата. И да са добре изшлайфани отдолу да не драскат.

# 782
  • при него
Да допълня, че май скоро не е писано. Против надраскване и цапане по време на готвене, винаги слагам лист хартия за печене върху плота и отгоре тенджерата/тигана. От може би вече 12 години съм само с индукция и не бих се върнала към друга технология. Бързото загряване е голям плюс. На тема безопасност, ако включиш котлона но не сложиш съд, котлона след кратко време се изключва сам.

# 783
Да допълня, че май скоро не е писано. Против надраскване и цапане по време на готвене, винаги слагам лист хартия за печене върху плота и отгоре тенджерата/тигана. От може би вече 12 години съм само с индукция и не бих се върнала към друга технология. Бързото загряване е голям плюс. На тема безопасност, ако включиш котлона но не сложиш съд, котлона след кратко време се изключва сам.
Така е, само трябва да се внимава да не сложиш празен съд да се нагрява, както направих аз Simple Smile , писала съм по-горе.
Аз не слагам и лист - фъскам, бръсвам за по-малко от минута, като се охлади плота и готово...то и не задържа замърсяване, каквото и да е пръснало.

# 784
Нямам поглед над котлони Teka, но имам над батерии за кухненска мивка. Не съм доволна, за около 5-6 години , започна да пада покритието. Преди ми беше blanco, над 10год. не беше мръднала. Ама да съм модерна, да се дърпа чучура напред я смених.

# 785
  • София
Нямам поглед над котлони Teka, но имам над батерии за кухненска мивка. Не съм доволна, за около 5-6 години , започна да пада покритието. Преди ми беше blanco, над 10год. не беше мръднала. Ама да съм модерна, да се дърпа чучура напред я смених.

Възможно е, но наистина няма нищо общо с котлоните Simple Smile Тека всъщност НЕ произвеждат индукционна техника, а ползват такава от външен производител, стъклата също са от външен производител, така че те правят само дизайна и сглобяват. Плотовете им са добри, защото ползват добра техника от немската фирма E.G.O.

# 786
Здравейте, има ли собственици на плотове на AEG (или Електролукс), при които да има автоматично ограничаване на мощността до 3,7 kw и дали се усеща това при готвене? Защото реално два пуснати котлона на макс превишават 4 kw и плотът би трябвало да намали консумацията, доколкото разбирам. Гледам, че при Bosch регулацията е ръчна и аз мога да задам максимум консумация или да я изключа изцяло, докато при AEG се чудя какво да очаквам като поведение от котлоните, предвид, че се готви основно на високите степени, тоест близо до пълната мощност на съответната плоча.

# 787
Здравейте, има ли собственици на плотове на AEG (или Електролукс), при които да има автоматично ограничаване на мощността до 3,7 kw и дали се усеща това при готвене? Защото реално два пуснати котлона на макс превишават 4 kw и плотът би трябвало да намали консумацията, доколкото разбирам. Гледам, че при Bosch регулацията е ръчна и аз мога да задам максимум консумация или да я изключа изцяло, докато при AEG се чудя какво да очаквам като поведение от котлоните, предвид, че се готви основно на високите степени, тоест близо до пълната мощност на съответната плоча.

Не мисля, че има автоматично ограничаване. 3,7 киловата е много малко за да е заложено фабрично. По-скоро има начин, ако инсталацията е слаба, да се ограничи мощността при монтажа. Но е само опция. Спомням си, че и при моя плот имаше такава опция, ама не помня как точно ставаше. Не съм се възползвала.

# 788
  • Sofia
Сега разгледах един случаен модел на АЕГ IKB64401FB и от документацията:
Цитат
5.11 Power management
• Cooking zones are grouped according to
the location and number of the phases in
the hob. See the illustration.
• Each phase has a maximum electricity
loading of 3700 W.
• The function divides the power between
cooking zones connected to the same
phase.
• The function activates when the total
electricity loading of the cooking zones
connected to a single phase exceeds
3700 W.
• The function decreases the power to the
other cooking zones connected to the
same phase.

Съответно въпросния плот има две зони за обединяване (т.е. 2 зони от по 2 котлона) и всяка зона може да ползва максимум 3700 W на фаза.

Цитат
3.3 Connection cable
• For a single phase or two phase
connection, use the cable type: H05BB-F
or H03V2V2-F which withstands a
temperature of 90 °C or higher.

Самия плот може да ползва една или две фази:

Цитат
9.1 Rating plate
Model IKB64401FB
220 - 240 V / 400 V 2N 50 - 60 Hz
Induction 7.35 kW

Когато се ползва една фаза (монофазен, 220 - 240 V) ще може да се ползва общо само 3700W
Ако имате трифазен ток и закачите две от фазите (400 V 2N) ще можете да ползвате пълния капацитет от 7.35kW

Иначе, не мисля, че някой ще има проблем с ползването на плота заради ограничение от 3700W.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 19:26 от julian

# 789
Монофазен е токът, ще сложим 4 кв кабел, но то това не решава дилемата. Тъй като масово прочетох, че от 14 степени на готвене, основно се ползват последните 4-5 най-силни се замислих дали това няма да гони максималната мощност на съответната плоча и оттам да излезе, че пускам единия котлон на макс или с бууст и трябва да чакам, за да пусна и втория на максимална степен, ако съм с АЕГ, нали. Тук-там в ревюта видях коментар, че почва да мига в даден момент степента на конкретен котлон и според инструкцията точно това прави, когато си надвишил лимита - мига със зададената степен на готвене плюс друга стойност, не помня каква, и ти намаля мощността да не е над 3,7.
АЕГ имат повечко разнообразие от плотове спрямо Бош и ми се щеше да взема нещо тяхно, но точно това ограничение ме спира, честно казано.

# 790
не съм с отделен плот на аег, а със свободностояща печка ищс индукционен плот. степените са 14.. обикновено зспочвам готвенето на 10 или 12.. и след няколко минути (като заври яденето например), свалям на 3-4-5... така че малко преувеличено ми се струва това че се използват главно последните степени, освен ако няма някаква огромна разлика в плотовете.

# 791
  • Sofia
Прегледах една камара АЕГ плотове и с малки изключения (като един троен, с размер 70см широчина, който може да се настройва максималната консумация с меню на плота), всички останали са отбелязани като ограничени до 3700W на фаза, обаче само в един случай, по-конкретно за модела "NIG64B30AB 8000 Sense Boil+Fry 60 cm" видях в документацията следното нещо:
Скрит текст:

При което се показва възможност за свързване на 2 фази на 230V (N + L), а не както при другите 2 фази на 400V (2N), съответно на схемата за свързване за 2 фази на 230V, няма проблем да свържете двете фази на плота с един и същи (4кв.мм) захранващ проводник.

Допускам, че може и да е възможно това свързване и при другите модели, но е силно желателно да се свържете с AEG и да ги попитате директно.

Поне за мен другите потребителски ръководства са объркващи, тъй като освен сух текст от по 3 думи, инструкции за свързване няма.

Ще дам пример - трифазен проточен бойлер на Stiebel Eltron на 400V буквално работи на 400V, защото в схемата на свързване не участва нулата, а се свързват трите фази и заземяването за защита. Напрежението на фаза спрямо фаза е 400V, а напрежението на всяка една от трите фазите спрямо нулата е 230V.
От тук, когато става дума за 400V свързване обикновено означава, че се ползват фазите една спрямо друга.
Обаче при този модел NIG64B30AB, средния вариант на свързване (на снимката) "400V2N~" са показани, че се ползват 2 фази, но и нулата (2N), но не е ясно как реално се ползват - т.е. може да ползва 2х230V, а може и да ползват 1х400V.

Съответно, като пиша, че може и да е възможно да се свърже с 4кв.мм проводник, имам предвид, че допускам възможността, в описанията на AEG, като говорят за "фаза" да имат предвид техните означения за фаза на уреда, тъй като една фаза е обозначена, че се ползва за едната двойка котлони/зона/, а другата фаза за другата двойка. Така, че да е възможно да ползваш един проводник (монофазно напрежение) за двете "фази" на уреда, т.е по първата схема от картинката, където имаш 2 входа N+L на 230V и няма да има проблем, че реално захранващата фаза е една (което на практика е третата схема на свързване).

Edit:
Скрит текст:
Изглежда, че използват 2х230V, при трифазното свързване, а при монофазното се ползва метална скоба за да свържат L1 и L2.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 01:11 от julian

# 792
  • при него
Пелмен, три индукционни плота АЕГ имам. На макс пускам само когато кипвам вода. За манджи, почвам между 10-12 макс, после свалям обикновено около 8, това например пилешка супа, свинско с картофи. Индукцията загрява изключително бързо и основното време от готвенето е на около 8 степен, понякога и на по-ниска. За пържени кюфтета, дори тогава не пускам на макс, пак почвам от 12 или макс 13 и после свалям на 10-11. На 14 степени са, плюс P, максимална. Наистина много много рядко пускам максимална, а когато се наложи е за много кратко. Плотовете навсякъде са свързани монофазно, отдолу се прави едно мостче, то си е обяснено в инструкциите. Ползвам по два едновременно понякога, рядко по 3, но се е случвало. Не съм имала проблеми с мощността, или пък да вземе бушон да изключи.

# 793
И аз не съм забелязала проблем с мощността - единствено при два работещи котлона не може да се ползва функцията бууст, а последната степен преди нея. Иначе всичко започвам от бууст и намалявам постепенно, без варене на прясно мляко и разбира се, сладкарски - сметана, шоколад, топене на масло, те са си за ниска температура.

# 794
Здравейте. Поради липса на достатъчно място в кухнята се налага или съдомиялната да ми е 45см или котлоните да са само 2, затова сякаш клоня повече към 2 котлона, отколкото да се лиша от голяма съдомиялна. Та има ли двойка котлони, но и двата да са големи, защото в нашето семейство се готви в огромни количества и винаги ползвам големи тенджери, а повечето котлони, които видях са 1 малък и 1 голям. Видях и такива, които се съединяват, но не съм наясно могат ли да се използват две тенджери наведнъж, понеже за първи път ще взимам индукционен котлон и не знам как точно работят. Моля ви за препоръки, ще съм много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт