Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 951
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте Simple Smile
След драмата с МБ, намерихме нашето училище (дано да е това, което си представяме Joy )
Ходихме на срещи с няколко училища и накрая се спряхме на Фюжън. След това, което видяхме в КО или  ПБ, преценихме че във Фюжън нашият син ще се впише най-добре. Определено на пръв поглед разликата между тях и КО например е огромна. Аз не съм от хората, които търсят академични постижения на всяка цена, а и детето ми не показва такива наклонности поне за сега Joy

# 481
Моето наблюдение от тази година е, че единици са тези, които не ходят на уроци/школа. Някои дори от миналата година.

# 482
Здравейте Simple Smile
След драмата с МБ, намерихме нашето училище (дано да е това, което си представяме Joy )
Ходихме на срещи с няколко училища и накрая се спряхме на Фюжън. След това, което видяхме в КО или  ПБ, преценихме че във Фюжън нашият син ще се впише най-добре. Определено на пръв поглед разликата между тях и КО например е огромна. Аз не съм от хората, които търсят академични постижения на всяка цена, а и детето ми не показва такива наклонности поне за сега Joy

Да разказваш какво е във Фюжън!

# 483
  • София
Писала съм и друг път - когато моите бяха пред кандидатстване в гимназия, от приятелския кръг деца по разните извънкласни занимания, включително и когато ходиха на курсове в седми клас, имаше деца, които учеха в частни училища. Това е преди седем-осем години. Явно по някакви техни причини родителите са преценили, че е по-добре да ходят. Затова писах, че всеки родител си решава какво да прави, защото отговаря за собственото си дете и каквито решения вземе, то тези решения ще повлияят върху бъдещето на детето.

# 484
  • В офиса
Моето наблюдение от тази година е, че единици са тези, които не ходят на уроци/школа. Някои дори от миналата година.
Плаши ме ти, плаши. Толкова добре им преподават, какво повече има на уроците, се чудя. Но твоята девойка май също не ходи?

# 485
  • София
Фюжън взеха ли лиценз вече?

Успех с училището! Ще чакаме отзиви.

# 486
Записах я, Тинки. Аз, честно казано, го раздавах много лежерно в началото на учебната година и после ме обзе паника, след като минахме оеср.
Пробвахме в Арете по мат, но нивото беше  ниско и не продължихме.

# 487
  • София
Фюжън още нямат лиценз. Не знам какво се е случило там, защото казваха, че миналата година ще вземат.

# 488
Да, все още нямат, но се очаква да го получат в рамките на тази учебна година Simple Smile

# 489
  • Отвъд алеята зад шкафа
Като минала през една двугодишна сага с ходене по школи, ако малката има нужда в 7 клас от допълнителни занимания, бих й взела частна учителка.

# 490
  • София
Моето дете още е 7 клас, тоест не мога да докладвам резултати, но мога да споделя, че освен на училище ходи на една от школите за подготовка за АК и с ръка на сърцето, това са пари, хвърлени на вятъра. Просто съм ги платила вече и няма смисъл да го мисля. Подготовката в училище е няколко нива по-добра, нищо, че не е фокусирана върху този формат. Ако сега е краят на 6-ти клас и трябва да решавам, единствено бих потърсила добър учител за писане на есета, че това е предизвикателство и школата и за него не помага. Доколкото знам, следващите випуски работят по есето, просто в техния някак тази тема не влезе в програмата. Въпросната школа е до края на март, за НВО ще разчита изцяло на училищни знания така или иначе. Всъщност, както стана ясно, и за другия изпит на това ще разчита.

# 491
  • Пловдив/София
Здравейте Simple Smile
Ходихме на срещи с няколко училища и накрая се спряхме на Фюжън. След това, което видяхме в КО или  ПБ, преценихме че във Фюжън нашият син ще се впише най-добре. Определено на пръв поглед разликата между тях и КО например е огромна. Аз не съм от хората, които търсят академични постижения на всяка цена, а и детето ми не показва такива наклонности поне за сега Joy
Честито училище! Сигурна съм, че детенце ще се чувства добре там!
Пишете като започнете, нямаме родители там мисля, а са интересни и ги следя.
Въпрос към посетилите отворени врати в БШ- казаха ли дали ПуК догодина ще е в сградата на училището, или на градината? Любопитно ми е просто.

# 492
Здравейте. Живеем в чужбина и обмисляме да се преместим обратно в България за учебна година 2022/23. Момчетата ми тогава ще са на 10 и 7 (4 и 1 клас). В последните месеци правя проучване на частните училища в София и реших да си сверя часовника с вас. Постът ще е дълъг, за което се извинявам предварително.
В момента децата са в подготвителен и четвърти клас в Кеймбридж училище, тъй като тук се тръгва на училище година по-рано, а и учебната година започва януари, но идеята ми е и двамата да повторят по една учебна година в България, за да се изравнят с връстниците си. Краткосрочната ми цел (първите година-две) ще е основно адаптация и наваксване с българския език (и при двамата англиският е водещ, въпреки че големият има уроци по български към българското училище тук и вкъщи се говори само на български). Цел за след 7 клас - АК, тъй като аз съм учила там и имам информация от приятели родители, че нивото засега се държи. Също така искрено се надявам децата да обикнат новото си училище, тъй като са истински щастливи в това, което посещават в момента. То е малко "олд скул", но с иновативни елементи тук-таме и, въпреки че децата се издържат изкъсо, всички много го обичат и ходят с радост. Големият ми син е много добре академично и по английски, и по математика, за малкия е малко рано да се прецени, но се справи много добре на приемния изпит за предучилищна тук.
Та, на база на всичко, което изчетох, включително няколко от тези теми, анализът ми към момента е следният:
1. ЕСПА, Петър Берон, Британика - мненията са доста противоречиви. Изглежда, че нивото в ПБ и ЕСПА е паднало през последните години, а в Британика текат вътрешни процеси, които не е сигурно накъде ще избият. Позитивни страни: може би децата имат по-голям шанс за прием като начало, особено в Британика, където на английския език се държи много, а те ще са пред съучениците си в това отношение.
2. Света София - имам много приятели с деца там, несъмнено училището е на много високо ниво и децата ми биха се чувствали добре там. Два огромни върпоса, обаче, са най-вероятното неналичие на места за тях и стреса от преместване в толкова академично училище преди наваксването на пропуските в българския език. Също така не мисля, че СС биха приели дете в 4 клас, което най-вероятно няма да се справи блестящо на НВО по български език след 4 клас? В тази група има много родители от СС - какво е вашето мнение?
3. Изи, МБ - звучат ми като много добър вариант заради английския език. Най-вероятно адаптацията за децата ще е по-лесна. Естествено, не е сигурно, че ще имат места, а и нямат изкарани пълни випуски, за да се прецени успеваемостта на децата след 7 клас. Но като цяло май по-добър вариант от изброените в първа точка:)
4. Фюжън - звучи добре, ще следя мнения. Локацията за нас е супер, на пешеходно разстояние. Притеснява ме, че не е сертифицирано по МОН и е много ново.
5. Светлина - няма много мнения за него, някой има ли опит?
6. Засега съм отхвърлила Питагор, Прогресивното, ОТ, Азбуки, КО, БШ и Цар Симеон Велики по една или друга причина, но мога да ги преразгледам в последствие.
7. Училища с такси по 10 хиляди евро на година на дете засега не разглеждаме, въпреки че Свети Георги би било лесен избор заради Кеймбридж системата.
Пропускам ли нещо? Наясно съм, че в повечето от тези училища може да няма място за две деца в конкретни училищни години, но предолагам, че мога поне да опитам да са свържа с тях в началото на септември и да поговорим.
Много благодаря предварително за мненията ви!

# 493
Че и изпит и яка цедка на входа има. Когато кандидатствахме, се бореха 4 деца за едно място.
За родители които се интересуват от немското училище. Тази година бяха 2 деца за 1 място за предучилищна. Изпита не ми се видя сложен. Разказ по картинки, рими ( което знаеше само от Киндероазе, два месеца само рими учат и на БГ и на немски) и финна моторика - елементарно.
Ако детето е в ДГ няма да мине без помощ от родителите. Същото е и в Киндероазе, трябва си подготовка. Мисля, че подготовката по български е засилена, точно поради опасения на родители, без да правя реклама, смятам че са гъвкави и се напасват на търсенето на пазара.

# 494
  • София
Според мен анализът ви е добър, наклонът към Британика за начало също.
Тръгнах да пиша за Увекинд, защото приятелка беше много доволна в сходна ситуация - прехвърляне на децата от френско училище, учителите им бяха помогнали много с наваксването - но нейните момчета бяха след 4 клас, съответно не в началното им училище.
Опа, постът ми беше за мамата на дивите момчета:)

Общи условия

Активация на акаунт