Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 41 978
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
Ами не сте права - има частни училища, за да се влезе в ПУК на които, е нужна подготовка баш върху материала за първи клас. И не става въпрос за претупване в държавните детски градини - за сравнение, докато в държавната детска градина по програма на МОН децата тепърва се запознават с цифра 6, в ПУК към ЧУ вече събират двуцифрени числа. Не коментирам това добре ли е или не, просто Ви обръщам внимание, че подвеждате.

Вие очевидно не четете с разбиране и не сте чели мои постове.
Винаги съм казвала, че времената, когато се е влизало без подготовка в топ училищата е отминала. Но и винаги съм казвала, че не е необходимо да учите материала за 1 клас за да влезете в ПУК. Достатъчно е да се вземе една система по МОН за 3-та група, която между другото е задължително за преподаване във всички градини(но държавните много често си вършат работата през пръсти), да погледнете накрая на годината какво се изисква като ниво на владеене в горната част на скалата на знания и умения и да работите точно за това. На изпитите за ПУК НЕ се изискват знания и умения, които са повече от изискуемите и залегналите по МОН. Просто в градините някои неща се упражняват по веднъж, което не гарантира овладяване.
Единствено съм съгласна, че има разминаване във времето. Изпитите са зимата, а на тях се дават задачи с умения, които се минават към края на учебната година.

И да, аз съм пример как родител може да подготви детето си за изпитите сам. За ПУК баща ми се занимаваше, защото я спрях от градина и бяха двамата в къщи. Но резултатите на следващите изпити са само и единствено моя заслуга. Като и аз ходя на работа. Не си клатя краката. Но никога не съм давала таблет на детето ми в тази възраст, камо ли да му уплътнявам времето.

Наемането на ТРИМА частни учители е свръхамбиция в комбинация с прехвърляне на отговорност. Пък нека съм злобна.

# 376
  • София
Ааа, Пипи, чакай, аз не съм учител. Не че не съм била и в тази роля в ДГ, но съм си логопед и си обичам професията като философия и мога да си позволя професионално много повече неща като подходи и резултати, отколкото може да си позволи един учител, защото той трябва да се подчинява на системата. Simple Smile

Мимикона, ако нещо съм те обидила, извинявай, в никакъв случай не съм го искала. Просто искам да се изясним какво говори човек и какво прави и доколко едното съвпада с другото. Разбирам те, имаш си свои идеи за нещата, но като родител се налага да вземеш една позиция и да я следваш за някакъв период от време. Проблемът е, че ако вземаме лични решения за нас, обикновено ние си сърбаме попарата. Когато вземаме решения за децата - те сърбат попарата.

За зубраческите училища като СС, Питагор, Азбуки и май още едно-две имаше, ако детето не може да насмогва още от ПУК, значи му идва множко това натоварване. Късмет, че е влязло, а ако не насмогва, може да е по-добре да се премести, вместо да се стига до драми и детето да намразва ученето или да има други проблеми, защото усеща, че не се справя.

# 377
  • София
Имам познати и в Питагор и в СС. Не могат да насмогнат от учене.  Преди кандидатстване - зор с баби, дядовци и стринки до дупка. Сега вече и учители извън училището. Но тук ме нападат за 3ма частни учители, без да вникнат в логиката или да има толерантност към различния опит.

Та тук част от потребителите ми напомнят на зубърите в училище. Все назубрили, всичко знаят, но ако ги питаш - не били учили. То просто си знаят. Но никога и на никой не искат да помогнат и си слагат ръчичката на контролно, че да не види съседчето.

Противервчето е голямо. Но наистина спирам, защото не беше идеята на моите постове. Не намирам смисъл в такива разговори. И да продължа да пиша, реакцията ще е само негатив.
Учители за какво? За да са на нивото на преподавания материал в училище ли? Говорите пълни глупости, без извинение, или познатите ви имат рядко глупави деца. Материалът, който се учи в Питагор и Света София е същия, който и във всяко стандартно училище. Не учат висша математика в 3 клас, нито органична химия, нито нищо, което да налага скъсване от учене с допълнителни учители извън училище.

# 378
Mr Robot,  какво отношение има какво се изисква НА изпита за ПУК с това какво се учи В ПУК? Схващате ли разликата?
Много пъти съм обяснявала, че разликата в ПУК и 1, 2 клас между СС (например) и ПБ(например) е месеци изоставане по отношение на второто.. Но това не касае изискванията за изпитите в ПУК и 1 клас.
На изпита за ПУК и 1 клас в СС се изискват неща, които СА заложени като умения и знания за съответно 3-та група и ПУК. И нищо над това.

# 379
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз познавам само 3 деца от СС, но и трите ходят/ходеха на външни школи - 2 от тях при Кортезов + частна учителка по АЕ с цел взимане на сертификат от Кеймбридж с максимум точки, тоест готвене специално за това, 1 при Хасъмска. Уроците не са, за да се справят с МОН-ския материал, а за да се подготвят за специфични формати.

# 380
Не знам за кой Кеймбридж сертификат говориш. От личен опит казвам, че до PET не виждам нужда от частни учители. Смятам, че и за КЕТ няма да има нужда, макар вече да се усеща, че нивото на изискванията започва да надвишава нивото на развитие на деца в 5 клас. Говорим за нарупана лексика и т.н на родния език, за да се постигне и съответното ниво на английски. И смятам, че когaто дойде FCE ще е още по-осезаема разликата. Но е факт, че всяка година поне 1/3-та от випуска на FCE отиват в горните 10 точки и вместо B2 вземат C1. Дали някои от тях са получили и допълнителна помощ на частни уроци не знам.
Кортезов и Хасъмска изобщо не ги коментирам. Интересуващите се знаят за какво иде реч.

# 381
Аз мисля, че най-доброто училище е Мейпъл Беър. Първо, защото е канадско. Всичко българско е традиционно и лошо. Всеки умен българин на около 40 г. е зубрач и няма меки умения и критично мислене. Всички утвърдени частни училища също са лоши, защото са академични. Децата трябва да учат с поне трима частни учители извън училището, за да не се напрягат в клас, тъй като личността им следва да бъде уважавана. Който не мисли по този начин, е злобен. Който си позволява да не се съгласи с това мнение, е нападателен. Но от сега натам имаме МБ с прекрасната локация на път, в който час пик седи и не помръдва автомобилната колона от Перник и въдухът е каймак през целия ден. Училище, което приема дете, но отказва да го запише. Не само отказва, но дори не контактува с родителите на приетото дете (те разбират за промяната със своя инициатива) - това е показателно за върховни умения за общуване, а така също и за иновативен морал.

Да, МБ - училище за иновации в морала Joy.

Аш беее....Grinning Добре, че съм на антибиотици и не пия вино, че иначе щях да си го разлея. Евалла! Оправи ми деня.

# 382
  • в страната на чудесата
Аз имам само един въпрос?
Какъв ви е зорът тогава детето да ходи в Питагор или в СС щом не може да се подготви у дома и без усилие за процедурата? Като не става не става. Изберете спокойно друго училище. Тука реват срещу натоварването само хора, които нямат или които не са записали децата в тези две училища. Докога ще ни убеждавате колко кофти са училищата, в които учат децата ни?
Еми някои деца могат, други не. Някои имат нужда от трима учители, други се оправят без. Някои пишат домашни цял уикенд, други го правят в междучасието.
Ама възрастните еднакво умни ли са? Еднакво схватливи ли са? Не.
Сто МБ ще има. Както се казва само 150 деца годишно приемат в СС и Питагор общо.
Освен това не разбирам защо скачате срещу информативността на темата, а четете чаршафите на Анди която НЯМА И НИКОГА не е имала инфо от първа ръка за частните училища.

# 383
  • София
При Кортезов и Хасъмска се ходи за изпита в АК, но ходенето на уроци по английски заради сергификат, не го разбирам. Flushed Това пък за пръв път го чувам, честно. Защо, при положение, че училището ги готви точно за тези сертификати? И всички си ги взимат /винаги е било така/. Даже тази година получи награда на Кеймбридж за най-добър подготвителен център. Някои хора наистина изтрещяват. А вземането на FCE с максимален резултат, т.е. признаване на ниво С1, няма никакъв смисъл. Това, че е взет FCE с ниво С1, съвсем не означава, че детето може да вземе реалният сертификат за това ниво - CAE. Доста по-високо ниво се иска за него и FCE с резултат за С1 съвсем не му е равностоен. Не случайно FCE, макар и с ниво С1, не се признава от никой университет. Частни уроци за сертификат, който никога и за нищо няма да послужи?!

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 12:24 от sanaka

# 384
Наистина не мога да се съглася, че за изпита за първи клас, подчертавам 1ви клас, а не ПУК в СС се изисква само да покрива материала по 3та група по МОН. Причината е много проста, а именно, че там през първия срок на ПУК, детето което познавам ми пишеше мейли на кирилица без правописни грешки и смяташе поне до 20. В 1ви клас за 1 седмица минаха ченгелчетата по МОН и за около месец научиха ръкописните и от там диктовки за краснопис. През това време познатите деца в държавни, края на втори срок още са на буква К. Децата от ПУК преминават към 1ви клас и има външен прием за 15-20 деца. Ако някои ми обясни как тези деца от външния прием, карали в градината по задължителния материал по МОН, биха могли да се адаптират и настигнат другите. Още повече, че формата за изпита е конкурентна. Много ясно, че ако има 15 места, ще приемат 15 деца, които имат умения сходни с тези на децата от техния ПУК. Както споменах в предния пост, сред тези кандидати има поне 20 деца подготвяни конкретно и целенасочено за този изпит. Аз определено нямам самочувствие, че бих могла сама за 30 мин след работа и градина, да се конкурирам с професионалисти и целенасочена подготовка.

# 385
Абе нужно ли е да го пиша трети път в рамките на две страници или ще се върнете да прочете? Това, че СС работят изпреварващо в ПУК и 1 клас спрямо останалите градини и училища не означава, че на изпитите за ПУК се изисква материал за 1 клас. И на изпитите за 1 клас е изисква материал за 2-ри. Аман вече!
Да, изпитите не са леки, защото даваните задачи целят топ уменията и знанията изисквани за 3-та група и ПУК. Умения, които обичайно или не се преподават или се упражняват по веднъж, колкото да се каже, че са минати. А на изпита се изискват по начин по който личи пълното им овладяване.

Разсъждавайки за професионалисти и целенасочена подговка за изпит ....ЗА ПУК И 1 КЛАС.... Наистина подобна тенденция и мислене е болестна за образованието.
Вие сериозно ли казвате, че не можете да дадете няколко прости задачи на детето си при океана от материали и помагала на пазара. Ще ви кажа аз какво направих. Прочетох какво се изисква на края на ПУК от материалите за учителите в системата Моливко. И бавно и методично давах по няколко допълнителни задачи на детето всеки ден, следвайки самата система. Но изпреварващо във времето, така че материалът да е покрит към датата на изпитите.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 12:34 от Fancy

# 386
  • София
Лейка, конкретно за подготовката - изпитът си е изпит и самостоятелната подготовка е рискована. Като при седмокласниците е, но по-неприятно - всички знаят, че се ходи на уроци, но доста хора отричат, че децата им ходят на уроци, а има и такива, които като се вържат, че не се ходи на уроци, накрая са неприятно изнанадани от резултатите.  
Друг е въпросът, че детето може да извади късмет да влезе и после да се види, че му е трудно и не смогва. Макар че допълнително започват да работят хората в тези училища, не оставят децата ей така.

Фенси, не бих заложила, че не се изисква материал за първи клас, но това вече е отделна тема. Ако моето дете трябваше сега да кандидатства, хич не бих вярвала на приказките как не се искал материал за първи клас. Аз си го минавам с децата, пък който каквото ще да приказва. Тази игра не е такава, както много хора си я мислят и както я представяш от преди новата ера.

# 387
  • в страната на чудесата
Да добавя. Което не може да се оправи с темпото напуска и отива в училище, подходящо за неговото темпо. Какво сложно има.

Анди, не ми приказвай врели некипели. Който си познава детето ще прецени неговите възможности и ще избере какво да прави. Какво значи да се вържат, че не се ходи на уроци??? Ти наясно ли ди колко много деца НЕ ходят на уроци за прием в първи клас. Около мен повечето. Айде стига стимулира хората да вършат глупости вместо да си опознаят децата. Едно по-бавно и по-малко будно дете няма нужда от бързо темпо. Ще влезе с уроци и ще излезе изтрещЕло.
Впрочем бързината на мозъка и интелигентността имат най-голямо значение на изпита, а не правилно решената задача за симетрия. Затова и няма да видите резултатите и класиране в първи клас.

# 388
Андариел, аз пък бих се обзаложила.
Много полезни линкове. https://www.yanbibiyan.com/dyrzhavni-obrazovatelni-iziskvaniya-z.html
Като ги поразгледате, ще се изненадата колко знания и умения, които сте мислили, че ще се овладяват в 1 клас е трябвало да бъдат овладени в детската градина. Wink

# 389
  • София
Лейка, няма как да се съглася с теб, сори. Хората си опознават децата още от момента, в който ги родят, така че е малко късно в ПУК да започнат да ги опознават и това да им е основната задача. Колко имам и колко нямам информация от първа ръка си е моя работа - който ще както ще да го приема, не съм длъжна да се отчитам тук. насила никого нищо не карам - всеки си решава какво да прави и как да подхожда, детето си е негово.

А кой ходи и не ходи на уроци пак е друга работа, в тази игра съм от доста време, така че акъл да ми даваш не върви. Аз за твоята работа акъл не ти давам. Ти гледаш като родител и съвсем естествено родителят е пристрастен - и аз съм пристрастна, моите деца са по-по-най във всичко. Обаче като човек, който работи и с децата на другите хора и вече имам доста натрупан опит, нещата стоят по различен начин - не съм пристрастният родител и имам определени критерии, които като цяло са необходимо минимално условие, за да може да се очаква с някакво приближение как евентуално биха се развили нещата. Детето като е бавно, значи ще получи по-малко точки на изпита, пък да е будно колкото си иска - на изпита се очакват и се показват определени неща. Никой няма да го чака да се натутка, пък да му гадае колко е будно. Това е състезание за ограничен брой места. Останалото за изтрещялост или не - субективно. Ако му е много трудно още при подготовката, няма как да му стане много лесно на изпита.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 12:50 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт