Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 42 001
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
  • в страната на чудесата
В коя игра си Анди?
Даваш частни уроци на будни и интелигентни деца за прием в Питагор ли?

# 391
  • София
Подготвям деца, защото ми харесва и обичам да го правя извън основната си дейност. Както казах по сантиментални причини повече, при това от може би 4-5 години, съвсем случайно стана. А къде и как ще кандидатстват не е моя работа - там родителите си решават. При всички положения децата получават и научават много, защото се работи с тях. И то не само за изпити, а и логопедично и цялостно. Обичам да го правя, защото не само децата с проблеми заслужват допълнителна работа, и родените отличници.

# 392
  • в страната на чудесата
Ти да видиш, не съм знаела Simple Smile
Ми тогава имаш конфликт на интереси Simple Smile
Подготвям деца, защото ми харесва и обичам да го правя извън основната си дейност. Както казах по сантиментални причини повече, при това от може би 4-5 години, съвсем случайно стана. А къде и как ще кандидатстват не е моя работа - там родителите си решават. При всички положения децата получават и научават много, защото се работи с тях. И то не само за изпити, а и логопедично и цялостно. Обичам да го правя, защото не само децата с проблеми заслужват допълнителна работа, и родените отличници.

# 393
Наистина не мога да се съглася, че за изпита за първи клас, подчертавам 1ви клас, а не ПУК в СС се изисква само да покрива материала по 3та група по МОН. Причината е много проста, а именно, че там през първия срок на ПУК, детето което познавам ми пишеше мейли на кирилица без правописни грешки и смяташе поне до 20. В 1ви клас за 1 седмица минаха ченгелчетата по МОН и за около месец научиха ръкописните и от там диктовки за краснопис. През това време познатите деца в държавни, края на втори срок още са на буква К. Децата от ПУК преминават към 1ви клас и има външен прием за 15-20 деца. Ако някои ми обясни как тези деца от външния прием, карали в градината по задължителния материал по МОН, биха могли да се адаптират и настигнат другите. Още повече, че формата за изпита е конкурентна. Много ясно, че ако има 15 места, ще приемат 15 деца, които имат умения сходни с тези на децата от техния ПУК. Както споменах в предния пост, сред тези кандидати има поне 20 деца подготвяни конкретно и целенасочено за този изпит. Аз определено нямам самочувствие, че бих могла сама за 30 мин след работа и градина, да се конкурирам с професионалисти и целенасочена подготовка.

Знам за три училища, които учат по-сложен и изпреварващ материал от този в ПУК в СС. Това и мен ме вълнува дали е добре, зле, нужно, ненужно, но е факт. Така че съм склонна да се съглася, че изпита за 1 клас в други училища е по-трудно отколкото в СС. Друг е въпросът дали от това има смисъл, дали след това в 1 клас за 1 месец не се наваксва материал, който в други училища с месеци го научават. Странно е как в СС ПУК е по-лек отколкото в други училища. Разлита предполагам идва по-късно и там количествените натрупвания във времето на систематични знания явно е по-добра - говоря на база това което чета от вас и тези прословути изпити след 7 клас. Та аз също се чудя дали е нужно в ПУК толкова да се дава напред или е по-добре по-спокойно да го карат децата и после да се даде повече тласък? Или като могат децата да ги натоварим повече, те се справят и е ок... Това ми е чуденето в момента....

# 394
  • София
Нямам никакъв конфликт на интереси. Аз съм свободен агент в тази си дейност. Имам право да работя с всякакви деца, независимо дали са с проблеми или с някое Р или се подготвят за изпити. Като наемен работник работя с клиентите на организацията, която ме е наела. Като свободен агент извън работното си време мога да работя с всеки, с когото преценя, че искам да работя. Мога и да откажа да работя с някого. А организацията, за която работя е социална услуга, а не образователна.

# 395
  • в страната на чудесата
Но не можеш да даваш независимо мнение в тази тема, защото интересът ти е да се ходи на уроци.

# 396
  • София
Мнението ми пак е независимо, никого не съм задърпала да ходи на уроци - както виждаш, хората си наемат учители съвсем независимо и нямам нищо общо с тях. Тогава и никой друг не трябва да пише, защото като има дете в определено училище той е пристрастен. Тук се говори за школи, и за уроци и за всякакви неща за всяко от училищата, дори се спрягат конкретни имена. Всичко, което пиша съм го правила за моите деца, така че нямам никакъв конфликт - нито морален, нито материален.

# 397
Мнението ти дали са нужни или не уроци за 6-7 годишни не е безпристрастно и има конфликт на интерес във връзка с това, че даваш такива частни уроци. Това се имаше предвид. Какво имаш или нямаш право да практикуваш изобщо не се визираше.

# 398
  • София
Извинявай, ама не аз съм в момента с интересите и конфликта, дори съвсем да добра воля ги пиша нещата, точно защото съм наясно каква е играта. На мен ми е по-изгодно изобщо да не се хабя да пиша, защото в момента подарявам информация на всеки, който има акъл да се възползва наготово. Дори сам да тръгне да се занимава вкъщи с детето си, вече наготово е получил доста неща, които ще са му полезни, които съм написала, защото поне ще знаят с какво се захващат и какво да следят при подготовката. Аз така или иначе го правя по сантиментални причини.  Иначе щях да отворя школа, щеше да ми е по-лесно. Аз говоря и за частни уроци на седмокласниците  - пак е същото, мога и уроци по български да давам. Тук всеки родител е в конфликт на интереси, защото има интерес да хвали училището на детето си, че и прави реклама на школи, с които работи училището, имена на учители и прочие. Тук всички сме равни и пишем на добра воля.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 13:32 от Andariel

# 399
  • София
Seaweed, моето дете е ПУК в СС и не пише мейли на кирилица (нито на латиница). Може да пише отделни думи с молив. И не смята с двуцифрени числа. Сега май тъкмо взеха 9 и 10. Твоите познати занимават детето си извънкласно и това, за което пишеш, не е нивото на училището.

# 400
Абе нужно ли е да го пиша трети път в рамките на две страници или ще се върнете да прочете? Това, че СС работят изпреварващо в ПУК и 1 клас спрямо останалите градини и училища не означава, че на изпитите за ПУК се изисква материал за 1 клас. И на изпитите за 1 клас е изисква материал за 2-ри. Аман вече!
Да, изпитите не са леки, защото даваните задачи целят топ уменията и знанията изисквани за 3-та група и ПУК. Умения, които обичайно или не се преподават или се упражняват по веднъж, колкото да се каже, че са минати. А на изпита се изискват по начин по който личи пълното им овладяване.

Разсъждавайки за професионалисти и целенасочена подговка за изпит ....ЗА ПУК И 1 КЛАС.... Наистина подобна тенденция и мислене е болестна за образованието.
Вие сериозно ли казвате, че не можете да дадете няколко прости задачи на детето си при океана от материали и помагала на пазара. Ще ви кажа аз какво направих. Прочетох какво се изисква на края на ПУК от материалите за учителите в системата Моливко. И бавно и методично давах по няколко допълнителни задачи на детето всеки ден, следвайки самата система. Но изпреварващо във времето, така че материалът да е покрит към датата на изпитите.

Много рядко си позволявам да пиша в темата, тъй като имам много приятни дейности за вършене в ежедневието си и сред тях не попада заяждане по форуми. Последното нещо, което искам е да създавам нерви или неприятни усещания. Пиша само когато сметна, че бих била полезна на някой с моя опит или преживявания. Тъй като битието и възгледите на всички са различни, винаги си позволявам да коментирам само лични преживявания и факти, като само в краен случай бих конкретизирала нещо като положително или негативно.
Пиша за последен път поради простата причина, че се почувствах обвинена, че не чета, а смятам, че именно написаното от мен за неразбрано.
Както във всеки аспект в живота, понякога принципите се различават от практиката. Да, напрактика от училищата с изпит се изисква само познаването на определен материал, но де факто не се случва точно така.  За добро или лошо, това до голяма степен се случва именно поради причината, която сама определяте като, болезнена за образованието- допълнителни школи по подготовка за изпити след ПУК. И да, напълно сериозно казвам, че с детето ми не се смятаме за конкурентноспособни на децата и родителите с допълнителна професионална подготовка. Болезнени или не, смислени или не, тези школи са факт и са посещавани. Също така смятам, че средата е много динамична и има разлика между всеки випуск. Лично аз при проучване бих акцнентирала върху мнения от кандидати само през текущата или най- много предходна година, но по обясними причини за мен те липсват. По същите причини това е последното ми включване по темата за този момент.

# 401
Ми аз като си подготвях детето за ПУК, правех точно каквото Фенси казва и дори и още по-малко, а през ум не ми е минало да наемам частни учители и да извличам ползи от методики, разписани в чаршафите на Анди:) Да се наема частен учител за дете, кандидатстващо за ПУК, за мен е безумие, а да се наемат три частни учителя  - пак е безумие, защото знаете, че безкрайност на трета степен е пак безкрайност, както и безкрайност умножено по три е пак безкрайност, т.е. безумието за частен учител, умножено по три (1.3 = 3, за да се получат три учителя), пак е безумие. Т.е. и един частен учител да наемеш за дете 3 група в ДГ, е безумие, равно на безкрайност.
Пък дето не съм чел методики, не съм се вързал на приказките за "игри", които се играели, "състезания", "правила на играта" и тям подобни, които, признавам си, ужасно много ме дразнят, не попречи на детето да бъде прието и то така, че още на следващия ден след изпита се обадиха, че е прието, а на следващия ден се обаждат само на най-добре представилите се деца, които безусловно са приети и и са ги харесали.
Всичко това беше отдавна и вече няма значение за мен, но просто как да се сдържа, като се правят такива внушения.
Същите внушения се правят и за НВО 7-ми клас. Добре, дотам още не сме дорасли, не съм го минал и нямам право да говоря, но не смятам, че детето трябва да се скъсва от частни уроци и едва ли ще му го причиня. Нали затова е в добро ЧУ, за да получи в училище добро образование. Да плаща човек хем за ЧУ, хем за частни уроци, за мен също е безумие - изключвам изрично Хасъмска, Кортезов и прочее уроци за АК - там има специфичен формат, който не се учи нито в СС, нито в друго ЧУ и за АК уроци са разбираеми. Но не и за НВО!

Споделям мнението на Лейка - има деца, които могат, и деца, които не могат.
Ако някои от тези, които не могат, все пак с цената на много уроци влязат на място, което не е за тях, те ще са нещастни там. Ще са стресирани, а родителите ще пишат тук колко е гадно училището и как там бият с пръчки и всички се скъсват от уроци.

# 402
  • София
Ма те и при Хасъмска и Кортезов не ходят всички. На мои близки детето е 7 клас в СС и не ходи, въпреки, че АК е първо желание.

# 403
  • София
Всеки си решава чий опит и мнение да послуша. Който иска да ходи, който не иска - да не ходи. Тук задължителност няма. Задължително е само да ходят в някое училище и да изкарат някаква диплома.

Пиша в този форум от 2007 година, също и периодично в точно тази тема, още когато започна учителската стачка и тогава  някои от майките от темата за стачката решиха, че не искат повече да играят по свирката на държавните училища и си преместиха децата в частни училища. тогава и аз имах период, в който обмислях какво да правим, защото не беше ясно докога ще продължава стачката. Това беше преди петнайсет години. Така че за конфликт на интереси и дума не може да става при мен, защото се интересувам от темата още от онези времена, а  допълнително и покрай седмокласното кандидатстване на моите, когато ПЧМГ беше гимназията, в която бях уредила и час за явяване на изпита по математика. Просто не се наложи, защото децата изкараха почти пълни шестици по български, математика и изпитите в НПМГ. Поне да уточня какво и как е хронологично, за да няма спекулации по темата.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 14:04 от Andariel

# 404
Ма те и при Хасъмска и Кортезов не ходят всички. На мои близки детето е 7 клас в СС и не ходи, въпреки, че АК е първо желание.

Разбира се, че не ходят всички, и през ум не ми е минавало да го помисля, нито пък да го кажа. Казах го само в смисъл, че единствено уроци за АК за мен са оправдани, тъй като специфичният формат на изпита там не се нито изучава, нито тренира в никое училище.

Да, напрактика от училищата с изпит се изисква само познаването на определен материал, но де факто не се случва точно така.  
Тук бих отбелязал, че "на практика" и "де факто" всъщност означава едно и също. На практика това е тавтология и дефакто изречението казва - "Всъщност от училищата с изпит се изисква само познаването на определен материал, но всъщност не се случва точно така." Grinning Grinning

Доп. Аш, това за ПУК-чето, дето пишело мейли, и мен ме уби.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 14:13 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт