Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 017
  • 911
  •   1
Отговори
# 795
  • Пловдив
Благодаря за предложенията!
Drago,дано уцелиш плочките с тази видео връзка.
 Отпред няма кой да паркира,защото всеки си има гараж ,улицата е трето степенна,на ден по нея преминават коли  само за  3-4 къщи,останалите ползват друга пресечка.
Имаме 3 врати-гаражна(на улична регулация, до нея пешеходна и в другия край  плъзгаща портална,  за допълнително парко място в двора. .Мисля пред тях да сложим плочки,а останалото да е като при съседите срещу нас зеленина и вероятно храсти.

Въпросът е,че все пак трябва за бетонираме един метър пред градината,защото става много широко.На снимката се вижда пръстта ,която трябва да е част от улицата.

А,тези от вас,които  имат парко места в двора,на каква настилка сте се спрели?
Ние обмисляме бетонените паркоелементи ,онези ромбоидните с  тревната фуга,защото мястото е близо до верандата и не бих понесла да гледам  просто бетонирана площадка.Твърде вероятно от там да минава и трактор за двора или друга тежка техника и трябва да е здраво.

# 796
  • Бургас
Нелина, ние сме се спряли на гранитни павета. Ще ги слагат, след като падне забраната за извършване на ремонти през есента.

# 797
  • София
Ние сме с бетонови павета на паркинга, изкараха успешно първа зима, а след нея няколко минавания на багери преди единият да ги изкриви малко в единия край - хубавото е, че лесно се поправят Simple Smile 

# 798
  • Варна
Нелина , тези бетонни елементи с тревна фуга са страшно неудобни за ходене, ако си с токчета. Нали пътеките около къщата са ви с бетонни павета. Направете и паркинга така, на пясъчна основа . Наистина много лесно се правят ремонти. Гранитни  или клинкерни павета са много добър вариант също.
Ние си направихме тротоар, за да  не ходим  в калта. Бетон, отгоре залепиха гнайс (остана от къртенето в двора.). Но при нас е само 15м.

# 799
  • Пловдив
LaDiDa,чудесно решение.Няма по-здрав продукт,но и цената им си я бива.
 Тони,чудесно ви се е получило !Наистина са сравнително лесни за поправка.
 Фани,аз затова попитах ,за да чуя и други мнения.Обожавам еднаквата настилка и съм убедена,че си права за тези с тревната фуга.
Обаче ,ако го направим нещо плътно все си мисля,че  ще ми стои като кръпка.Не е свързано с пътеките в къщата ,нито със захода към гаража,а по-скоро с двора и ще се ползва много рядко,когато някой  гост остане да нощува. .Понеже около него ще е трева си мислех,че с тревните фуги ще се слее и няма да ме дразни.
За ограденият с черно участък говоря.

Да напиша и нещо друго,което може да е полезно някому.
Оказа се,че гаражните секционни врати на Хьорман са поскъпнали точно с хиляда лева за една година.
 Става въпрос не за готовите размери промоционални,а  за по-големите.. Врата с размери 5м×2.15 на широки линии струва точно 5 хил.лв...Желязото било поскъпнало,ми отговориха в свое оправдание .Чудя се колко  ли желязо има в този термопанел, за разлика от 1200лв спрямо миналата година? Grinning

# 800
Здравейте, включвам се с малко странен може би въпрос, но от звънене по нотариуси и разговор с техническия ни се обърках тотално. Та, предстои ни акт 14. Техническият каза, че "всичко прави той и общината няма отношение. Моля Ви, разяснете ми има ли посещение от служител на общината при издаване на акта и внася ли се същият за съгласуване ? Интересува ме на базата на какъв документ мога да придобият право на собственост върху построената в груб строеж сграда. Искам да съм сигурна, че няма да попадне в режим на СИО ако сключа брак след това. Благодаря за отговорите.

# 801
LaDiDa,чудесно решение.Няма по-здрав продукт,но и цената им си я бива.
 Тони,чудесно ви се е получило !Наистина са сравнително лесни за поправка.
 Фани,аз затова попитах ,за да чуя и други мнения.Обожавам еднаквата настилка и съм убедена,че си права за тези с тревната фуга.
Обаче ,ако го направим нещо плътно все си мисля,че  ще ми стои като кръпка.Не е свързано с пътеките в къщата ,нито със захода към гаража,а по-скоро с двора и ще се ползва много рядко,когато някой  гост остане да нощува. .Понеже около него ще е трева си мислех,че с тревните фуги ще се слее и няма да ме дразни.
За ограденият с черно участък говоря.

Да напиша и нещо друго,което може да е полезно някому.
Оказа се,че гаражните секционни врати на Хьорман са поскъпнали точно с хиляда лева за една година.
 Става въпрос не за готовите размери промоционални,а  за по-големите.. Врата с размери 5м×2.15 на широки линии струва точно 5 хил.лв...Желязото било поскъпнало,ми отговориха в свое оправдание .Чудя се колко  ли желязо има в този термопанел, за разлика от 1200лв спрямо миналата година? Grinning
Да се включа и аз. Имай предвид, че при тези ромбоидни решетки, трева и бурени ще избуяват нон-стоп и трябва да се коси, а по тях е трудно да не кажа невъзможно да се движи косачка на колелца. Дори с найлон и камъчета да запълниш дупките пак тревата ще избуява. Т.е. създаваш си работа перманентно. Относно тротоарите, варианта с равен такъв с асфалта, крие риск при придошла вода от проливен дъжд или при сенготопене, водата да ти залива част от двора. Не случайно тротоарите се правят с бордюри и по-високи от нивото на уличното платно. И ние още не сме оправили двора и тротоара пред нашият имот. За сега чака. Този информация за цените на желязото не ми се нрави, че в неделя поръчахме скара за барбекюто/ползваме някаква мижава и тъка сега/ и широка и дълга решетка за канала на двора, на площадката за паркиране на колите. Явно бая ще ни резнат главите с тези цени.
Приятен уикенд на всички и успешни СМР-та по къщите ви! Дано вече спира да вали, че нищо не можем да правим по двора.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 23:30 от fatalina

# 802
  • Пловдив
fatalina,тенкю.Още една гледна точка.И сега ако питам ММ как ще ги коси,ще ми каже,ме тогава ще премине на бетон.
 Така или иначе ,целият двор е над декар и май ще купуваме трактор косачка.
Водата не ни притеснява,защото къщата е 50 см над нивото на улицата и сме изсипали 12 камиона хумус за вертикалната планировка,за да направим наклон на пътя и дворът ни да е повдигнат.
Сега ми светна защо ММ каза или бетон или паркинг елементи,защото има обратен наклон към пътя и павета ще трябва да станат вкопани в тревата,без бордюр.

# 803
Здравейте, включвам се с малко странен може би въпрос, но от звънене по нотариуси и разговор с техническия ни се обърках тотално. Та, предстои ни акт 14. Техническият каза, че "всичко прави той и общината няма отношение. Моля Ви, разяснете ми има ли посещение от служител на общината при издаване на акта и внася ли се същият за съгласуване ? Интересува ме на базата на какъв документ мога да придобият право на собственост върху построената в груб строеж сграда. Искам да съм сигурна, че няма да попадне в режим на СИО ако сключа брак след това. Благодаря за отговорите.

A14 се изготвя/издава от строителния надзор, подписва се от надзора, конструктора и строителя.
А Общината, на основание А14, констативния акт 3, протокол 2 (3 и 2 се подписват и от общински служител), заверена заповедна книга и малко снимки, издава едно "Удостоверение за изградена жилищна сграда с готов покрив и ограждащи стени" или както там са си го кръстили в съответната община. За по кратко хората го наричат Удостоверение за (завършен) груб строеж или Удостоверение за А14 и оттук става объркването.

Документът, след който реално имате право да подадете в данъчната служба имотната декларация по чл. 14 ал. 2 от ЗМДТ за сградата в този ѝ вид, да я продадете с нот. акт или да си извадите констативен нотариален акт, е въпросното Удостоверение от общината, а не самият А14 (той сам по себе си не е достатъчен, но е необходимо условие). Следва да си извадите и данъчна оценка. Да нанесете къщата в кадастъра, тя да получи идентификатор, да я има "на скица" и т.н. (и преди Удостоверението и имотната декларация може да нанесете къщата в кадастъра).  И вече накрая може да си извадите Констативния нотариален акт, та да е вписана къщата и в Имотния регистър на ваше име.  

И после... до Удостоверението за въвеждане в експлоатация включително (УВЕ), е добре да плащате всички довършителни работи, такси и разходи по строежа от личната си банкова сметка, за още по-сигурно... Но пак има вероятност някой хитрец да се възползва от възможностите на СИО, така че внимавайте и се консултирайте за действията си своевременно с адвокат... Според скромното ми мнение, каквото и да направите, пълна сигурност ще имате само ако не сключвате брак до финала или пък го направите с брачен договор или с режим на разделност. Simple Smile  За яснота, питайте нотариуса за следния казус - ако решите да продадете къщата след издадено УВЕ, дали нотариусът ще иска подпис и на съпруга, щом сте сключили брак някъде между А14 и УВЕ в законов режим на общност, при положение, че на А14 къщата е била декларирана в данъчното, вписана с констативен акт на ваше име и разходите до края на строежа са плащани изцяло от вас и прочие. И от отговора му ще ви стане ясно доколко и докъде къщата ще си е само ваша или не и какво да предприемете.

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 13:20 от 0rang

# 804
  • Бургас
Нелина, преди няколко дни поръчахме входната врата от Хьорман. Точно 400 лв е поскъпнала от офертата, която получих през април. Така ми се искаше да поръчам сега и интериорните врати, но нямаме настилки още и не могат да вземат размерите. До септември може и двойна да е цената. Аз гледам каквото мога да поръчам и купя сега.

# 805
Нелина, преди няколко дни поръчахме входната врата от Хьорман. Точно 400 лв е поскъпнала от офертата, която получих през април. Така ми се искаше да поръчам сега и интериорните врати, но нямаме настилки още и не могат да вземат размерите. До септември може и двойна да е цената. Аз гледам каквото мога да поръчам и купя сега.
Не могат ли да вземат размерите без настилка и да намалят с предполагаемата дебелина на настилката? Ако знаете къде какво ще слагате, смятам, че няма да е проблем да си поръчате вратите и на замазка...

# 806
  • Бургас
Queen L, категорично отказват да вземат размери, без настилка. Не знам защо. От Хьорман ще ги взимаме пак.

# 807
Може да се получи фал без настилки, по-добре изчакайте. Може ли да ми пратиш модела на вратите? Казаха ми, че са различна ширина. Имат ли врати на 210 височина?

# 808
  • Бургас
Вратите, които сме избрали, са бяла боя, без фалц, прав, със скрити панти. Модел: BaseLane.
Скрит текст:
Скрит текст:

Ето тук можеш да ги разгледаш всички интериорни врати, които предлагат:
https://www.hormann.bg/chastni-lica/vrati-na-panti/interiorni-vrati/
https://cdn.hoermann-cloud.de/fileadmin/_country/kataloge/pdf/86 … .pdf?v=1610447711
Имат ли врати на 210 височина?
Имат, да.

# 809
LaDiDa, колко ви оферираха за такава врата? Преди година за входна с UV защита Хьорман ни дадоха много висока цена...

Общи условия

Активация на акаунт