Нашите кухни - тема 86

• 57 430
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
Ако не се лъжа, на повечето мострени икейски разстоянието между горен и долен ред е около 50 см, т.е така или иначе не отговаря на “бг стандарта”.
Моите са на 50, не съм се съобразявала с бдс-та
Да, движат се между 54-60 като гледах мострените, но проектантът ми каза - Е, как толкова толкова ниско! Grinning, при все че ме вижда какво джудженце съм, а на токчета няма да се качвам, за да правя салати Grinning

Станция, 45 е малко, да, но щом 52- 53 см е окей, ще помоля за подобно разстояние като дойдат да я слагат

# 661
Щом ти е удобно всичко е наред. И ако не си с газови котлони, там вече бих се замислила.

# 662
Може ли да покажете снимки на кухня с плот от техн. камък?
Заслужава ли си да се инвестира в това?

# 663
Отвори Гугъла, има стотици такива

# 664

Снимки на кухни с технически камък има много в нета. Лично ние направихме и плота, и гърба с технически камък. Първо, самият камък, който избрахме, много ни хареса. И второ, оказа се след много проучвания, че е по-добре да си с камък отколкото с термоплот. А избрахме технически - защото е по-лесен за поддръжка, с изключение на това, че не трябва да се слагат върху него гореща посуда - полимерът на това място ще изсветлее и ще се получи петно.

# 665
  • Sofia
Аз в настоящия апартамент съм с термоплот и ако сега си правя апартамента ще сложа задължително плот от камък - гранит или технически, което е по-изгодно. Сега си търпя последствията на термоплота, но няма как да го сменя ...

# 666
Имала съм качествен термоплот и мога да кажа, че няма експлоатационни кусури. Даже се драска по-малко, защото е хлъзгав такъв един, а е и мек.  Недостатъкът му е само този, че не позволява дизайнерски решения като камъка. Но съм виждала и разлепени, разкантени и прочее термоплотове. Та ако някой не иска да прежали големите суми за камък, нека потърси качествен термоплот.

# 667
  • София
А избрахме технически - защото е по-лесен за поддръжка, с изключение на това, че не трябва да се слагат върху него гореща посуда - полимерът на това място ще изсветлее и ще се получи петно.

Честно казано, не разбирам с какво плотът от технически камък е толкова по-лесен за поддръжка от гранита. Аз съм с гранитен, чисти се супер лесно с вода и сапун или с най-обикновени домакински мокри кърпи, пляскам си отгоре горещите тави от фурната и тенджерите от котлона без замисляне, меся с кеф и режа салати директно върху него, изобщо, спестява ми всякакво мислене какво би му станало, ако направя това или онова.  Смятам го за едно от най-добрите си решения за кухнята.

# 668
А аз си направих и трапезната маса от камък. Сега имам огрооомна площ за месене:). И вечна мушама:), ахаха.

# 669
Здравейте. Питах в темата за кухните от ИКЕА, тъй като става въпрос за абсорбатор и кухня от там, но тъй като не получих отговор, пробвам и тук. Въпросът ми е принципен (предполагам) и не е свързан с конкретна марка.

Много ми се иска да сложа от приличащите на комин абсорбатори и си бях направила картинка с такъв. Но майсторът, който ще ни монтира кухнята, заяви, че отстоянието между абсорбатора и шкафа до него трябва да бъде поне 20 см, а от котлоните 60 см. Отстоянието от котлоните не е проблем, но за шкафа - или ще трябва да сложа по-малък, или никакъв.

Гледах из описанията на ИКЕА, понеже от там ще поръчвам кухня, но никъде не става въпрос за минимално разстояние 'горен шкаф - абсорбатор тип комин'. От друга страна, сега се загледах в разните картинки и навсякъде при такива абсорбатори просто няма шкафчета горе. Та съм в чуденка сега.

Вие ползвате ли такива абсорбатори и ако да, колко е отстоянието между него и шкафа до него (ако има шкаф)? И още един въпрос - колко е дълга стената, на която е закачен такъв абсорбатор? Започвам да се чудя дали няма да стои много прицвъкнато.

Мерси предварително за отговорите!

# 670
  • София
Не разбирам твърде какво има предвид майсторът ви. Аз съм с коминен абсорбатор в старото жилище, разположен между два шкафа, чиито страници опират в двата външни ръба на фунията. Даже коминната му част минава през открити полици. Фунията винаги е много по-широка от коминната част и обикновено се слага малко по-високо от дъното на горните шкафове (а над газов котлон - много по-високо), така че не си представям за какви 20 см става въпрос.

Скрит текст:
Моят е от този тип

А около комина му е нещо подобно

# 671
Мерси, Maybach.

Моят чертеж се получава почти като на първата снимка в частта с абсорбатора. Според мен майсторът говореше за 20 сантиметра от широката част на абсорбатора до най-близкия страничен шкаф, но и аз не виждам с какво този вид абсорбатор може да увреди шкафа. Трябва пак да говоря с него и тези 20 см. Възможно е и аз да не съм разбрала нещо, че след 4 часа приказки за ремонт вече не бях много в час.

# 672
Здравейте,
Предстои ни и на нас цялостно обзавеждане на апартамент. Има толкова неща да се мислят и измислят, че не знам откъде да започна. Но нали се започвало от баня и кухня, та от седмици съм във форума и чета темите за бани и кухни Simple Smile)
Кухнята ми ще е абсолютно права, заради което съм се насочила към модулна такава. Пада се в дъното на помещението (холокухня), като от едната и страна има врата към терасата, от другата - врата към коридора. Веднага след вратата към терасата искам да сложа плот/остров, който да ми даде още площ за работа и съответно място за съхранението.
Питането ми е виждали ли сте модулни кухни или готови решения, които да са с такъв тип горни шкафове на две нива?
https://apetiten.info/wp-content/uploads/2019/11/5-18-1024x1021.png
https://kuhnia.bg/images/content/1463a7bdc8.png

Относно барплота, представям си го по-скоро тесен и широк, отколкото квадратен - гледам, че напопследък май са основно такива и все са прикрепени директно към кухнята - а в моя случай ще има разделение от врата.

Също, ако си избера модулна кухня от някоя фирма, те дали могат да ми направят към нея и нещо по поръчка - примерно кухнята е модулна, барплотът - по поръчка или нещо такова?

Благодаря ви предварително за отговорите!

# 673
Здравейте,
Предстои ни и на нас цялостно обзавеждане на апартамент. Има толкова неща да се мислят и измислят, че не знам откъде да започна. Но нали се започвало от баня и кухня, та от седмици съм във форума и чета темите за бани и кухни Simple Smile)
Кухнята ми ще е абсолютно права, заради което съм се насочила към модулна такава. Пада се в дъното на помещението (холокухня), като от едната и страна има врата към терасата, от другата - врата към коридора. Веднага след вратата към терасата искам да сложа плот/остров, който да ми даде още площ за работа и съответно място за съхранението.
Питането ми е виждали ли сте модулни кухни или готови решения, които да са с такъв тип горни шкафове на две нива?
https://apetiten.info/wp-content/uploads/2019/11/5-18-1024x1021.png
https://kuhnia.bg/images/content/1463a7bdc8.png

Относно барплота, представям си го по-скоро тесен и широк, отколкото квадратен - гледам, че напопследък май са основно такива и все са прикрепени директно към кухнята - а в моя случай ще има разделение от врата.

Също, ако си избера модулна кухня от някоя фирма, те дали могат да ми направят към нея и нещо по поръчка - примерно кухнята е модулна, барплотът - по поръчка или нещо такова?

Благодаря ви предварително за отговорите!
  втората много ми хареса

# 674
  • София
Доста модулни кухни съм гледала, но не съм виждала да предлагат по-дълбоки горни шкафове за високия ред...

Общи условия

Активация на акаунт