Сватба, булките на 2020, 2021 г., тема 7

• 49 984
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Аз още не знам колко ще ни излезе общо.
За фотограф се чудя дали изобщо да имаме, защото имаме приятели, които могат да снимат и имат хубави апарати.
Kiticat, това ще бъде колосална грешка.
Сватбата е ужасно динамично и емоционално събитие, в което се случват прекалено много неща. Трябва си опитен човек, който може да снима едновременно бързо и добре, който знае как да си отваря очите на 4 и от къде да очаква интересни кадри.
Приятели имаха роднина много начинаещ фотограф и му дадоха да снима сватбата им, за да трупа опит. Момчето снима действително умопомрачителни портрети. Със сватбата обаче не се справи. Ключовите събития ги имаше, но много красиви моменти просто не видя и пропусна. Не се беше научил още и как да ги предразположи. Абе... Грешка беше.

Нашият струваше 120 лв/час, което е горе-долу среден ценови клас, но работата, която свърши, е безценна. Запечата откровено невъзможни неща и не пропусна, нито една сълза от щастие.

Бюджета беше около 2500 при 15 човека.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 21:59 от evenfall

# 646
И аз не бих пестила точно от фотограф. Също ще имам гости, занимаващи се с любителска фотография и имащи чудесни и скъпи апарати. Но те са там за да са гости, да се забавляват, а не да вършат работа. Не бих ги натоварила с такава отговорност, нито пък ще ми е спокойно, че накрая ще получа това, което искам.

# 647
Има разлика от земята до небето що се отнася до аранжирани кадри, пози и прочие, типа "приятелката ми е инфлуенсърка и прави много хубави снимки" и човек, който може да се справи с динамиката и да улавя красотата  докато се случва. На сватба понякога се случват моменти, които никога няма да се повторят. Аз също не бих пестила от фотограф и оператор.

# 648
  • Wonderland
Темите за бюджета са много деликатни, освен по 100 други причини, дори само защото не можеш да си сетнеш някакъв бюджет и граница, ако не знаеш как вървят цените в сферата.
И на мен ми се иска да ми е 3000 за 100 човека, но е неизбежно да е повече. Според мен най-важно е, като седнете да определяте бюджета, да направите едно проучване на средни цени (най-лесно е като съберете оферти от няколко човека), да помислите какво вие искате и да видите къде съвпадат представите ви с реалността. Simple Smile)

# 649
  • София
За фотограф се чудя дали изобщо да имаме, защото имаме приятели, които могат да снимат и имат хубави апарати.

Анастасия, това разхода за всичко с включен вътре фотографа и облеклото ли е? Колко ви излезе ресторанта?
Тотална грешка, ако се хванете на тази въдица. Аз преди години за малко щях да се хвана на тази въдица с приятелите и хубавите апарати. После, като видях снимките, щях да припадна. Добре, че имахме професионален фотограф, който направи невероятни снимки.

# 650
  • София
И най- добрия фотограф на света да е, не е ли ходил на поне 10 сватби, и не познава ли спецификата на събитието, няма да има представа кога какво се случва, къде да "гледа", къде да застане и т.н.
Същото е и със сервитьорите, операторите, диджеите, музикантите и всички по веригата..

# 651
Kiticat, това ще бъде колосална грешка.
Сватбата е ужасно динамично и емоционално събитие, в което се случват прекалено много неща. Трябва си опитен човек, който може да снима едновременно бързо и добре, който знае как да си отваря очите на 4 и от къде да очаква интересни кадри.
Приятели имаха роднина много начинаещ фотограф и му дадоха да снима сватбата им, за да трупа опит. Момчето снима действително умопомрачителни портрети. Със сватбата обаче не се справи. Ключовите събития ги имаше, но много красиви моменти просто не видя и пропусна. Не се беше научил още и как да ги предразположи. Абе... Грешка беше.

Нашият струваше 120 лв/час, което е горе-долу среден ценови клас, но работата, която свърши, е безценна. Запечата откровено невъзможни неща и не пропусна, нито една сълза от щастие.

Бюджета беше около 2500 при 15 човека.
Извинявай, може и да си казвала, но ще напишеш ли пак, кой ви беше фотографа?

# 652
Разбира се! Ако трябва, ще си го сложа като подпис и няма да се уморя да го рекламирам във всеки пост - Лъчезар Отравов.

Сватбената фотография е нещо, което обожавам много от преди предложението, така че с това компромис отказах да правя и изискванията ми бяха много конкретни и много високи - той ги оправда и надхвърли. Разбира се, много помогна и това, че с него просто бяхме на една вълна и разбирахме сватбата и сватбената фотография по един и същи начин.

# 653
Разбира се! Ако трябва, ще си го сложа като подпис и няма да се уморя да го рекламирам във всеки пост - Лъчезар Отравов.

Сватбената фотография е нещо, което обожавам много от преди предложението, така че с това компромис отказах да правя и изискванията ми бяха много конкретни и много високи - той ги оправда и надхвърли. Разбира се, много помогна и това, че с него просто бяхме на една вълна и разбирахме сватбата и сватбената фотография по един и същи начин.
Много благодаря, а мислите ли, че една сватба се отразява по-добре от поне двама фотографа или и един е достатъчен? Имам предвид със всички ритуали, взимане на булка, приготовления?

# 654
Колко човека планирате, Аги? Ние бяхме с един фотограф, дойде с асистент, който също снимаше в по-важните моменти. Бяхме 115 човека и сме супер доволни от кадрите.

# 655
Ехе момичета, направо взехте да ме разубеждавате. Само че при нас ще е само подпис и почерпка, затова си мислех че може да си спестя фотографа. Няма да има нищо от традиционните народни ритуали, които не ми харесват.
Ще помисля. Ако някой има препоръка за  ройона на морето, ще се радвам.

# 656
  • София
Kiticat, сега на морската сватба снима един фотограф Toni Perec. Не съм гледала за сайт, но във Фейсбук са качени много хубави кадри. Беше сватба в Балчик, не знам обаче дали ходи и в други градове.
Аз ще питам по-нататък, защото наистина ми хареса какви кадри са уловени.

Иначе и на мен ми се струва, че трябва да си е професионален фотограф. Гостите са си гости, те са там да св забавляват, а не да мислят кога какво да снимат. Две много близки приятелки имат техниката, имат дори курсове изкарани, но няма да искам да се занимават с това, а да се забавляват.

# 657
Колко човека планирате, Аги? Ние бяхме с един фотограф, дойде с асистент, който също снимаше в по-важните моменти. Бяхме 115 човека и сме супер доволни от кадрите.
Ами ще се ограничим до 80 някъде, но на сватбите, на които съм ходила до сега, пак долу-горе същата бройка хора винаги са били два фотографа...единия в началото снима булката, а другия е при младоженеца Rolling Eyes

# 658
Kiticat, имай предвид, че да се свърши добре тази работа, гостите, които снимат, няма да разберат кажи-речи нищо от празника. Трябва наистина да внимат, да наблюдават, а не хапват и да си приказват лежерно.
Ние останахме много доволни от Ники Митев и съпругата му Маша. Не съжалявам за нито един изхарчен лев за техните услуги.

# 659
Подкрепям Welt, и ние бяхме с Ники Митев и неговия асистент Димитър Чакъров. Аги, в нашия случай и двамата дойдоха при мен направо. Съпругът ми искаше да се оправи и да вземе кума на спокойствие без много шум.
А за приятел фотограф аз съм лично против, ангажимент си е. Кумата ни се омъжи наскоро в изключително тесен кръг и пак си бяха наели фотограф за 2 часа.

Общи условия

Активация на акаунт