Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Градинарство - моето хоби 27

  • 16 484
  • 455
  •   2
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 24 399
AbsurT, а колко мая се слага? Пакетче от прясната, или пакетче от сухата? (за различно количество хляб ги дават)
......................
Останаха ми три чувала от оборската угнила тор, ами сега, като ме е страх вече да торя с нея след злополучните домати? Joy Да взема да насипя сега като се разтопи снега около корените на розите. Така и така си има винаги за плевене, ще го преживея. Но пък се надявам да цъфтят повече. Ох.....

В рецептата си пише, става и суха, и прясна.

За оборския тор.
Не го насипвай сега, а го пази когато разсаждаш доматите.
Изкопаваш една дупка, около 30 см.
Изсипваш една чаша вода, слагаш половината пръст+ 2 шепи тор, хубаво ги размесваш и садиш 2 стръкчета домати. Допълваш дупката догоре.
Посоляваш внимателно около растенията син камък- да не попадне върху листата и поливаш около корените, но не и върху  стъблата.
Оставяш ги без да ги поливаш поне 7-10 дни.

По същия начин засаждай и другите зеленчуци- предварително смесени тор и почва, на дъното вода........

# 16
  • Мнения: 16 131
Любознателна, същото стана и при нас с оборски тор в лехите. Заразихме почвата с нещо и следващите години доматите постоянно боледуваха. Тази година хвърляхме син камък есента и ще видим дали е имало ефект.

# 17
  • Houston, TX
  • Мнения: 11 961
От оборската тор се вкарват и доста плевели.
От тази година започвам с отглеждането на зеленчуци в контейнери. Семената са накупени, но е още рано за разсада, според мен. Разсад ще започна да слагам към средата на март. Зелениите може би в началото на март

# 18
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 450
Любознателна, същото стана и при нас с оборски тор в лехите. Заразихме почвата с нещо и следващите години доматите постоянно боледуваха. Тази година хвърляхме син камък есента и ще видим дали е имало ефект.
Отгоре ли го ръсите този син камък? Както препоръча absurT ? Да взема да ръсна на свободната площ....

За плевелите ясно, но те и без оборска тор си долитат Simple Smile Аз мулчирам пътеките с ометените през есента листа, с надробените от клонотрошачката стебла и окосената трева. И переодично допълвам, когато има какво. Садя разсада непосредствено до пътеката, във високата част, и так аостава само да отесам вадата, където тече водата. Като пораснат доматите, хвърлят сянка, и не расте толкова плевел там.

Купувам готов разсад в края на април, началото на май, според прогнозата. От един и същи производител купувам, здрав и незаразен му е разсада, и излиза каквото си купил Simple Smile Тук доколкото разбирам има солидна пловдивска група, затова ще му направя реклама - семейство, на пазара до Гребната продават, още първата сергия срещу входа.

Моите опити довеждат до издължен и слаб разсад, такива условия му осигурявам, затова престанах да се мъча.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 10:05 от Ljuboznatelna

# 19
  • Мнения: 16 131
Да, отгоре върху почвата го посипахме есента, след като махнахме зеленчуците.  Четох, че и вар се посипва за обеззаразяване, но не знам колко време след това може да се сее/сади.

# 20
  • София
  • Мнения: 24 399
Да, отгоре върху почвата го посипахме есента, след като махнахме зеленчуците.  Четох, че и вар се посипва за обеззаразяване, но не знам колко време след това може да се сее/сади.
Варуването на почвата е с цел да се алкализира, защото повечето зеленчуци не понасят киселите почви.
Има в нета един прост начин да се разбере каква е почвата и съответно да се коригира.
Самата вар не може да изгори растенията, като се смеси с почвата, но все пак, не бива да им идва прекалено много.

# 21
  • Мнения: 440
Ljuboznatelna и сз съм вземала от тях разсад.
Също и от една баба - в съседство - те малко разбутсха сега сергиите. Беше точно последната сергия, до Роси, която продава картофи от Лилково. Картофи, лук, чесън, ябълки и праз вземам само от нея. Боб и леща също. И кисело зеле - моето го скапах т.г. Wink те друго и не продават.
Та от набра до тях вземах също разсад, също за подправки и теменужки.

# 22
  • Мнения: 1 504
Записвам се в темата Simple Smile От миналата година правим ремонт на дядовата къща и се надявам вече тази пролет да мога да се вихря в дворчето, макар да съм напълно начинаещ лаик, важното е, че има желание Simple Smile

# 23
  • Мнения: 440
Записвам се в темата Simple Smile От миналата година правим ремонт на дядовата къща и се надявам вече тази пролет да мога да се вихря в дворчето, макар да съм напълно начинаещ лаик, важното е, че има желание Simple Smile
Браво! Така се почва начинаещ с желание/мерак!
Започни с това, например: какво харесваш, какво си видяла и ти е харесало, само цветя/ храсти или да се пробваш и в по-насъщното Simple Smile
Имаш месец - два за размисъл:)
После купуваш, вземаш от този и онзи, нучкаш пробваш.
Успех!

# 24
  • Добрич
  • Мнения: 1 029
AbsurT, а колко мая се слага? Пакетче от прясната, или пакетче от сухата? (за различно количество хляб ги дават)


В рецептата си пише, става и суха, и прясна.

Абсурт, според това което си писала трябва 100 гр дрожди. Ако едно кубче мая е 42 гр, значи за 3л буркан   трябват 2-3 кубчета или 6-7 пакетчета суха мая? Правилно ли разбрах?

# 25
  • София
  • Мнения: 24 399
Да, така е.

# 26
  • Бургас
  • Мнения: 1 209
Ние от няколко години, всяка есен, преди да изкопаем мястото за домати /само това садя и накрая на всеки ред- по един корен краставици/,  ръсим с вар, и комбинирана есенна тор. Имам възможност да намеря оборски тор, но пак заради плевелите, не сме на едно мнение с мъжа и аз  тук отстъпвам. После с правата лопата или с вилата-обръщаме мястото. С оранжерията -пак същото, но  вече втора година до късно имаме там домати, а после веднага -салати и не успявам да подхраня. Все пак- наръсих малко  вар , преди да обърна мястото. Салатите сега останаха малко и в началото на март ще бъде празно мястото и ще обеззаразим, по вашите препоръки и ще подготвим за доматите. Ще прочета колко време й трябва на комбинираната тор да се усвои от почвата. Аман от учене.

# 27
  • Мнения: 1 257
Да се запиша в темата. Smiley
Имам 5-6 годишни магнолии, искам да ги преместя на друго място. Понасят ли пресаждане или не?

# 28
  • Мнения: 104
Запис и от мен Simple Smile Ние преди две години се преместихме в къща с двор и си отглеждаме разни неща. Миналата година експериментирахме с доста растения - домати, краставици, цвекло, картофи, патладжан, пипер... Общо взето пробвахме от всичко. С някои растения имахме успех, с други като тиквички, салати и пъпеши не се получи много. Здраве да е, тази година ще опитаме отново. Отделно ни предстои озеленяване на друга част от двора, та ще се навъртам за идейки и съвети от по-опитните градинари. Wink

# 29
  • Бургас
  • Мнения: 1 209
Да се запиша в темата. Smiley
Имам 5-6 годишни магнолии, искам да ги преместя на друго място. Понасят ли пресаждане или не?
Аз подарих моята магнолия, на тази възраст, на една приятелка, защото твърде рано цъфтеше , сланите падат до късна пролет и не можех да й се радвам. През есента й я занесох на гол корен и сега дръвчето успешно радва нея.

Общи условия

Активация на акаунт