Градинарство - моето хоби 27

• 39 368
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • гр. София
MarietaYo, може ли линк за лентата от Амазон? Аз на вилата съм наслагала камъни около розите, за да не навлиза тревата. Много съм доволна - най-много веднъж на сезон скубя плевели. Преди беше почти през седмица!!!

# 436
Leila,
Ето https://www.amazon.de/-/en/dp/B08FRLGFP4/?coliid=IIB6JP56X105Y&a … 8YTJGC6&psc=1
Тази е най-евтината в момента.
Търси по lawn edging / border... ще намериш и други модели и доставчици.
А ето какво свърших днес: верикулиране на. Елия двор с машина, същото на ръка с гребло в някои участъци, събрах сухото - 3-4 чувалчета от пелети)премахнах плевели, мъжо хвърли тор, аз семена и поляхме...
плюс малко саксии, копане, разсад - фитнес Майна Simple Smile
Плюс 2-3 тенджери...
След обработка:

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 21:55 от MarietaYo

# 437
Приятели, имате ли алергии към някои растения?
Днес планирах (съответно ги разглеждах) засаждането на луковиците / коренищата на лятно-цъфтящите китки и минути по-късно ръцете ми "пламнаха". Всички са си още в пликчетата (някои вече прорастли). Ако на този етап е така, утре ще е още по-зле като ги разопаковам.
Заподозрените са:
Asclepias tuberosa
Zantedeschia
Aquilegia alpina
Iris sibirica
Liatris spicata
Helenium autumnale
Achillea millefolium
Hosta undulata
Incarvillea
Dahlia
С някои съм работила преди без подобни проблеми.
Ще съм много благодарна за информация / впечатления по въпроса и най-вече какви ръкавици мога да ползвам.
Всички ще влязат в градината, то е ясно Simple Smile.

# 438
Лили, посадъчният материал е обработен с някакъв препарат, за да не мухлясва и да не го нападат вредители. По принцип не е добре да се пипа без ръкавици.
Ползвам за градината обикновени работни текстилни ръкавици, гумирани от долната страна. Продават се в строителните магазини. За най-сигурно, докато си в контакт с алергена можеш да ползваш от еднократните латексови или нитрилни ръкавици.

# 439
И аз същото щях да пиша. Вземи някакво хистаминче, кремче. До колко не мухлясват е друг въпрос...
Най-накрая лаленца и анемоне!
А люляците - просто НЯМАТ търпение!

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 15:18 от MarietaYo

# 440
Мариета, моля кажи как се грижиш за тази прекрасна саксифрага? При мен вирее само по един сезон Confused изобщо не знам какви условия иска.

# 441
  • Бургас
Аз също я гледам тази красива саксифрага е не вярмам, че може да просъществува повече от сезона, в който е засадена. Прелестна е. И защо при мен не ѝ хареса?

# 442
Armenia, Phloxx, благодаря за хвалбите.
Мин пролет мъжо искаше цветни петна и купихме 4. В групички по 2 ги засадихме. Другите 2 изчезнаха. Бяха в друга част на градината.
Много са финни наистина. Сякаш нямат корени...
Вероятно просто й е харесало мястото?
Не мога да кажа повече. Grinning
Мисля, че дори се е разширила:) ПУ ПУ

# 443
И при мен умряха две саксифраги, мисля,че се изпържиха в алпинеума ми. Вероятно обичат някаква шарена сянка? Виждам,че са до храстче при теб, Мариета? Или се бъркам?

# 444
А каква е разликата между мястото, което и хареса, и това което не и хареса? Моята беше на сянка под храсти, там не и хареса, но не знам дали сянката е причината.

# 445
Така,
На снимката по-долу с червено съм отбелязала мястото, където й хареса - от там е снимката с лаленцата. А в дясно със синьо - където умря.
В момета и двете са на слънце и си цъфтя прекрасно и на 2те места. Лятото и двете места са половин ден слънце, половин сянка. Този от рег се разлиства и след 13ч е сянка, над синьото пада сянка от друг орех и една сграда в съседство.
НО мисля, че капковото ми не е толкова добро на синьото място, там имам 2 лавандули и до скоро едно дърво розмарин. Може би по-сухо е оставало?
Но то и не пуска корени много това растение. И сега да го бутна - сякаш в торфената туфа от Мин. Година си стои.

# 446
Мариета, благодаря за подробното обяснение! Като сравнявам с "у нас" при теб и двете местенца са много по-светли, моята я бях засадила под ниски храсти и все гонеше светлината. Наскоро ги имаше в един магазин наблизо, ако още са там утре, ще се пробвам пак на шарена сянка. Много са ми симпатични.

# 447
MarietaYo, вашият двор е такава приятна гледка! Все стои като прясно изваден от кутийка Hands Clap Много хубава саксифрага, и вече цъфнала, как ги правите тези работи?! Smiley С нещо подхранва ли се?

Lily_L, вероятно е от химикалите по луковиците, хора с по-чувствителна кожа го усещат, не пречи да си направиш и едно изследване за алергии. Слагай градинарски ръкавици, има хубави от плат или от кожа, да не запарват. Ако не ти харесат тези в магазина, в интернет има голям избор.

ММ непрекъснато се оплаква от тръни и му взех дебели, мъжки ръкавици, обаче сега мрънка, че не били удобни и носи само моите. Аз предпочитам да си избера нещо по-интересно и дори не успявам да им се нарадвам, той ги износва за отрицателно време Satisfied

Вече мога да ви черпя домашни яйца

В градината започва розовият сезон. Пиерисът се прави на цъфнал

Декоративен касис и дюля.

Преди време окастрихме един от касисите за да си направим леха с диви цветя и сега ме е яд че не оставихме поне един клон. Сигурно сме били слънчасали Joy Това е от онези идеални растения, които се гледат сами, не боледуват и се отрупват с цвят, макар и за кратко. Останала е малка издънка от пънчето, ще му стискам палци да се вдигне пак. Иначе според ММ мирише на опикано от котки. Satisfied

Чаках да цъфнат лалетата пред ериката и тогава да я снимам, но тя май ще прецъфти докато те се отворят.

# 448
Флокс, успех. Дано ти се хване.
Ефибуш, напред си с храстите. Колкото до лалетата - с този дъжд и облаци скоро май няма да се отворят къдравите. Надули са се като футболни топки:)

Аз след като изперках днес ходих на вечерна обиколка в селото. Ето малко красота от дъжда

Това е като захарен памук!

# 449
Exaaa, дърветата масово цъфнали у ваше село Smiley У нас само една слива е показала няколко цветчета и някъде  през два съседа в трети нещо се розовее едва-едва.

Какво е розовото на предпоследната снимка, роза?? Голяма красота, и кичесто!

Общи условия

Активация на акаунт